有冇人裸辭後半年仲未搵到工(2)

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
老實講
普通文職萬幾蚊都要OT
真係搵過份好過
老電幫到你
老電嘅意思係?
總有文職唔使OT 最易搵係做廠果d 因為通常做廠都準時收工 不過會係工業區囉
仲有香港夜市
Pccw
香港個市咁
邊會咁快搵到
今年opportunity 少咗
其實去到6月已經開始靜, 日日望住幾個求職網都係啲agent果幾個post, 同agent傾講都係好靜呀, 近排多咗啲人immediately available (即係多人裸辭), 有某部分employer都唔睇好往後3年expect今年已經係最好果年, 分分鐘過埋今年開始freeze headcount都唔出奇

利申: 金融 control function
除咗PCCW之外 , 如果你唔怕做到悶同預咗未必加人工嘅話(簡單啲嚟講即係求其希望有份工做住先), HKT internal support 都幾好做 . 因為我自己都喺HKT入面做咗ASS三年先至出返嚟 , 當中果兩年半要真係做嘅嘢唔係好多 , 大多數時間真係可以做到喺Pantry hea下咁就一日 . 半身工作量唔多嘅情況下更加唔使講OT .

但係有一個好明顯嘅壞處就係好容易養懶自己同人工真係未必會加 .

今年環境真係差到,如果再搵唔到工移民算
應該今年9 月budget forecast 就freeze 定下年headcount , 等到下年三四月冇人走都唔會再請新人
之前多人移民所以先有晉升空位
又浪費左一日
又係一日
真係覺得今年interview難左好多,冇心請又點解要叫人去in
我都唔知 可能hr都要跑數in夠人 即使我係去墊底都會見下先
最常聽見2個星期內會通知你無心想請你直接話唔請未得,反而咁樣唔洗俾假希望人
啱 以前真係hea 咗九個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞