有冇人裸辭後半年仲未搵到工(2)

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
2尾都難
搵補習社pt,用英文send過去無人理我
利申U grad
On9 搵工係雙向嘅嘢,而家人哋唔請你 你自己仲要搲爛塊面減人工求佢請返你?
最近幾次我有啲有感而發
有時Interview唔係自己表現唔好

而係間公司on9
舉個例子, 我做過一啲公司啲部門亂鳩黎
IT under HR
Business Development under Sales
HR 同 會計 under Marketing

我早排IN過一啲公司
負責in你嘅Manager完全係外行人黎
問嘅問題唔深入又離題, 甚至係格硬問
嘗試用最簡單方法解釋, 但又話唔明我講乜
有時IN到一半想拍枱屌柒對面
「你搵個識嘅人黎幫你啦仆街」

所以有時interview炒左, 唔一定關自己事
有時係對面個人on9
因為佢無相關嘅知識, 所以聽唔明你講野, 所以就篩走你
我係聽到in果個主管話好忙好撚多野做又要OT, 又要處理b2b投訴,我即刻冇心in了
咁我都係講事實啫 有好多野表面講係雙向同平等 實質上打工仔都一定係蝕過僱主好多架啦 我唔係話做爛市好值得尊重 而係好多人為左有份工降低身價做爛市 我之前甚至只係見份兼職 啲老闆既語氣都可以好大牌 想pt當ft用兼要夠多多 你覺得唔合理咪唔好做 但如果係等開飯 就算果份工係幾閪幾垃圾都會有人接受到

堅持原則我都覺得冇問題喎 咪等到你覺得有ok既工為止 我只係講緊做呢件事既同時都唔包保以後一定有適合既工出現 尤其依家個市況咁差 唔明你起曬鋼做乜
咁咪即係頂緊爛市囉,同埋唔好講到減人工人哋就請你啦,人哋個大前提都唔請你
今日interview唔小心答錯嘢,又炒左
ahahha 好難搵工 send左好多cv 過500份
in 得first round with hr
答錯咩
邊行?
luxury
巴打成日都有工見咁好
每日係咁send 十幾廿幾間,始終都會有一兩間肯in你
有咁多send咩
好似嚟嚟去去都係嗰啲post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞