有冇人裸辭後半年仲未搵到工(2)

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
d公司撚狗咁,見過廿幾間second in都冇,跟住下個月又開po請人
條List長到就黎可以開個警世POST
講邊一啲公司唔好sd去俾人呃CV

話說個啲人事公司好似幾Hea
人地俾錢委託佢地幫手請人
轉個撚頭原來佢地都只係上JobsDB登招聘
咁不如公司自己做返, 仲要唔洗俾錢啲人事公司賺

定還是依個先係正常運作流程?
有無巴打有依方面知識
啲公司就係唔想自己麻煩,所以先搵中介出post請人
ON9
請人就壓人價, 但又俾埋啲無謂錢搵中介
咁不如屌個agent,人工幾多係佢同間公司傾
同埋多數都要過咗proba個agent仔先有錢收
咁再揾新工時, 未用唔返30k去揾囉??
今日同樣收到offer 但唔係自己想做 已reject

同問 邊行咁好景可以每日都有十幾廿間掉到cv 🙏🏻
唔係,係你果到啲人ON9
大概80個,不過有70個放股票/債券
下 我去親都好多人喎
見完工等有無offer 呢段時間真係好煎熬
明明覺得自己見得好好,大家都傾得好開心
點解唔打電話黎?
啲暢談甚歡係我虛構岀黎的嗎

大家由見工到有offer 大概要等幾耐?
最快4天有offer,我前幾分都係詳談甚歡,冇用架,要睇公司budget,如果有人開得低過你好多, 你開30k,人地開15k,咁公司會請佢,專業人士除外
如果自己見得唔好,都心甘命抵
但明明覺得所有野都好夾,點解唔揀我
叫得我去見,起碼budget 都應該match 到先丫我又唔係叫得好aggressive
咁樣等真係好辛苦
有時真係人夾人
唔好睇得太重
有d公司係咁,有d公司阿貓阿狗都請,in成點都會請
見工根本係神秘學
你根本估唔到可以經理黑面
但過幾日就話請我

掉返轉表面好friendly 會講下career path
但面試後send email都冇反應
內定左ga有d位, 請人做下樣姐
又話移民潮,𨳒
cut budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞