[機不可失]無職轉生 ~到了異世界就拿出真本事~第二季(7)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
隻戒指係魔道具黎 講關鍵詞會變色 同一對戒指既另一隻都會變色
佢係用變紅色去指示其他人放雨
連仔終於瞓醒了
頂唔L順一日到黑耍花痴
依家慢慢追學園篇係會覺得比之前魔大陸篇失色少少,但你繼續追落去,睇曬成個學園篇同之後既劇情,就會覺得學園篇係超級重要同埋其實係超級正
第一季有冇講過傷疤點來?
個戒指唔係落雨,一對信號戒指黎
綠色變紅色係咁多
落雨係另外搵魔術師放
今集最後一集?
水聖巴,你個408樓補充唔見咗
動畫CUT左
愛麗兒為左痱滋請左一組上級魔法師黎放雨
褲都除埋
然後覺得
下?完左一集?
佢果句 天下本無事 庸人自擾之 先攞命
以為講完一大段鳩嘢quote 句嘢就會好型
諗返起之前樓主個補充
希露菲話仲有1件未除...
原來係講眼罩
明明5歲果時係除到光脫脫
即係加埋有3件未除
魯迪對波仲大過希露菲
好撚失望, 雖然都哭撚咗
但成個scene啲表達手法好弱雞

第二季第十一集補充

今集啲作畫明顯差過之前,ppt,畫面平移,作畫失誤,loop 畫面,扮行路,全部都齊晒⋯⋯真係能動就收貨了⋯⋯好彩在於重點劇情都仲有落力去做,起碼故事仲未跟住作畫一齊崩。
今次呢篇補充閱讀理解成份較高,有理解錯記錯歡迎指正。

1. 路克同盧迪嘅對話其實又係搭錯線⋯⋯盧迪以為路克係來找自己算帳,因為佢意外得知菲兹嘅真實身份(女性aka 公主替身)
;而路克單純係想問佢記唔記得希露菲。

盧迪:我已經知道佢真實身份(替身),但我會扮唔知!
路克:咩話?你知道咗佢真實身份(希露菲)仲想扮唔知?

2. 承上,盧迪呢個人嘅設定其實係政治冷感,甚至乎係討厭政治,加上佢以前做艾莉絲家教果陣見識過少少呢個世界嘅政治鬥爭。所以會見到佢極力咁迴避呢類政治鬥爭。

3. 為咗幫希露菲諗作戰計劃,愛麗兒同路克向希露菲詳細打聽佢同盧迪嘅過去,得知細個發生過意外剝光豬事件,路克明白到點解盧迪會小心翼翼咁對待得知「菲兹係女性」呢件事。

4. 承上,原作有個細節,講到剝光豬果陣,希露菲其實係好怕醜,開唔到口,然後路克好識做咁捂住耳仔扮聽唔到,比空間兩個女仔講野。

5. 愛麗兒叫希露菲意淫同盧迪嘅婚後生活,為咗再刺激希露菲,愛麗兒叫佢將啱先意淫嘅畫面換做自己情敵。然後希露菲第一時間諗起七星。佢諗到七星代替自己做晒所有想同盧迪做嘅嘢,仲去窗邊用勝利者嘅姿態去嘲諷自己。

6. 今鋪畫公仔真係畫出腸啦,希露菲同愛麗兒同路克真係好好朋友,佢哋嘅關係並不是上司與下屬咁膚淺。

7. 雖則已經好好朋友,但希露菲一直唔敢坦白自己本身係綠色頭髮

8. 小說有進一步解釋點解盧迪見到長耳族+無咏唱+後生呢幾個點都冇聯想起希露菲。

一、盧迪自卑,以為自己都做到,世界咁大,好多人都做到都唔奇,所以唔知無咏唱原來係極稀有枝能

二、見親嘅都係強者 龍神魔王神子劍王⋯⋯所以對世界嘅平均戰力有好大嘅錯誤估計

三、如果喺其他地方或者唔一樣,偏偏係魔法大學,而且係公主近身護衛,咁嘅人就算再勁都唔出奇。

9. 喺餐廳入面,札諾巴加盧迪同魔王探討緊有關人偶嘅問題,例如點先係好嘅人偶,人偶有乜咁好,幫佢整魔界大帝嘅人偶好冇⋯⋯其實就係喺度r緊贊助,希望魔王出面幫自己賣人偶。

10. 好彩菲兹有做足功課先去拜託盧迪,如果係9up 一種植物一定會比盧迪悉穿。

11. 由於菲兹強調一定要「佢哋兩個」出任,所以佢都唯有照做,希望自己可以解決到路上嘅刺客。

12. 入到森林,菲兹講到買起盧迪果刻,腦入面聯想起之前去奴隸市場啲人剝光豬企上台任人擺布嘅畫面,再ff 係盧迪剝光豬企喺上面⋯⋯

13. 拎魔杖果part ,啲對白⋯⋯大家明就明啦

14. 菲兹隻戒指係一種魔道具,佢只有一個功能,就係同另一隻對戒換顏色。算係呢個世界唯一一款即時通訊設備。所以見到菲兹念完咒隻戒指就變咗色,其實係用來通知公主已經到達目的地,可以開始落雨了。

15. 愛麗兒利用自己人脈請咗2個上級法師來做呢場雨,佢哋冇睇小盧迪係水聖級法師,中途一直有揾方法減少佢嘅魔力,包括沿途所有魔物都比盧迪打,同埋拎走佢枝法杖。

16. 菲兹就算用埋盧迪枝杖都要用盡全力先可以抵消到盧迪嘅施法,如果盧迪加埋枝杖真係落唔成雨了。

17. 有人問點解盧迪拎翻枝杖唔即刻停雨,原因係佢發現自己都用全力都阻止唔到場雨,一定係有人搞鬼,不如將計就計睇下班人想搞乜。

18. 入到洞穴,盧迪用土魔法整咗幅石牆遮風,而且特登留翻個頂罅做通風for 生火用。

19. 為咗比菲兹放心除衫,盧迪9up 咗個理由出來,講完自己都笑,心諗:如果係真嘅話咁麗潔就係一隻識行識走嘅禁忌了。

20. 幫菲兹除衫果陣,盧迪心諗:莫非呢個就係傳說中嘅仙人跳!如果唔幫佢除咁菲兹就會凍死,公主就可以出師有名,派人追殺自己;如果除咗,中途就會跳出幾個大漢指控盧迪偷睇國家機密!幫又死唔幫又死,所以盧迪選擇死前可以爽下先死。

21. 小說仲有講除希露菲手套果陣見到佢手上面嘅疤痕,令佢再一步確信佢係希露菲。

22. 其實搞咁大壇嘢都只係想盧迪同希露菲相認翻⋯⋯原本唔洗咁複雜,真係除低副超,講我係希露菲葉特呀,咁就得。
多得路克一直帶歪路線,一時又話盧迪100%已經唔記得你啦,一時又話諾托斯血統只愛大波妹架咋,你贏嘅機會係0!最後決定要重演一次2人都最印象深刻嘅情節,就係幫忙剝光豬啦!

23. 承上,本身仲有諗其他方案,例如係請一班人同時襲擊盧迪同希露菲,等盧迪英雄救美果陣就順勢相認,奈何根本冇人可以同時打得贏呢兩位高手⋯⋯莫講話打贏,連苦戰都做唔到。

24. 再承上,佢哋今次仔細調查盧迪,發現「泥沼的盧迪烏斯」唔係一個容易攻略嘅人,本身武力值高,而且人脈比想像中廣,西隆王子,魔王,S級團隊,獸族大佬,無論喺邊一方面都係攻略唔到嘅高牆。所以最終放棄所有武力方案。

25. 懶人包講多次公主三人組嘅計劃全貌
首先揾理由約盧迪單獨出來目的地
然後借機削弱盧迪嘅魔力(solo 打魔物,拎走魔杖)
跟住通知準備就緒(戒指)
開始落雨,淋濕入山洞避雨
最後靠希露菲執生。

26. 愛麗兒:如果做到咁都失敗,證明呢個盧迪烏斯冇拉攏嘅價值。
86拎足成季做一卷小說 冇撚得比
多謝樓主第一個補充
笑出聲
如果係之後嘅事我會咁早講咩
一開頭噴水池個度我以為變咗油畫 畫到畫風唔同晒
睇完樓主補充先明點解要實行剝光豬計劃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞