[機不可失]無職轉生 ~到了異世界就拿出真本事~第二季(7)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
格劍
係我miss左定點 魯迪唔知係希露菲嘅情況下
ED慢慢好番 咁搞法其實果個係咪希露菲都冇所謂?
如果有另一個女仔換左做菲茲個角色咁對待魯迪 佢都會慢慢好番?
睇動畫又唔覺希露菲有咩特質係得佢有而其他女角冇
其實冇話一定係希露菲
之前都有暗示過佢既ED 要有新一段感情慢慢培養
先有機會好…

咁啱同學長朝夕相對轉gay 姐
點知he 原來是個girl

認真返:其實我覺得Rudy 一直覺得學長個feel 似希露菲 但又唔肯定 所以先質疑佢似女人
我覺得有似當年涼宮春日呀虛d吐槽
係咁重睇膝枕果幕
菲茲學長把聲真係勁溫柔呀
驚就唔好上,尤其係敏感嘅人,條友透左你乜?具體講來聽下?又要問又要討論又要睇雞精,就係死都唔肯自己睇小說,你用呢啲時間去睇小說一早睇完,好過上來鳩叫馬克兔圖透你同追樓主比雞精

天下本無事 庸人自擾之
咁樣算唔算blame the victim
師兄真心有撚病

係,有集有講佢以為自己對男人有反應
你自己放空頭腦,外判啲野比人,要所有人照顧你感受,保護你權益,然後雞鳩毛小事就鬼叫,有如一個女仔獨遊印度,半夜三更飲到貓左,發生乜事我都一樣笑佢on9,你咪 blame the victim 到飽,我又無損失,最鐘意睇傻人中招

有討論區似來都係咁,次次都有人發現新大陸咁
刺激
本身唔想講 但見下面嘈起來 講句公道說話

其實佢唔算劇透到你 因為小說都冇講如果直接去幫老豆會有咩事發生
可能佢去救老母就真係一世扯唔起旗然後後悔 連hehe 都玩唔到
可能佢去咗之後冇人幫札諾巴整人偶抑鬱至死
可能去咗會幫倒忙害死全家 所以後悔

所以佢話會有人死果度你可以當佢鳩up
依個po對劇透既態度真係樓主最公道
從來人人都都有唔同標準,blame 乜鳩野,我家陣覺得有人迫害216位巴打添,有份快啲出來謝罪
我都想

其實分開左動畫同原作 post
都係因為兩種都係唔同體驗黎
我都好欣賞樓主打既補充
想動畫黨體驗到原作既美好
又順便推下大家加入原作黨
(想同樓主示愛 

係動畫 post 俾原作黨劇透
就好似有人預知左未來走黎一齊討論咁
有啲著重劇情體驗既人就會比較介意啦
但唔代表動畫 post 就唔歡迎原作黨
有需要都可以用四重討論

利申我都係動畫黨
係動畫 post 度唔想俾人劇透既感受我都明白
但講到拎原作黨著數 又要原作黨顧感受 顧權益
又好似誇張咗啲 
只係想有個平台一齊討論
係時間線上盡量一致既情況下分享觀賞經驗

大家都有唔同既原因所以冇睇原作既
有動畫 post 都係想多啲人討論 一齊分享 一齊見證
唔好鬧交啦 super
唔係呢個問題,討論區不嬲乜人都有,有心透你跟本唔會防得到,就目前睇爆到重要野係得一個唔小心爆響口,大部分跟本無透你 or 一啲好枝節嘅野,衰啲講句op 有時透得仲多,更唔好講果啲全身 g 點,有理無理嗱住劇透當尚方寶劍咬左先算,咬錯人有無見過出來道歉?家陣白色恐怖呀?

所以我第一句問透乜?因為好多屌乜都唔知,見條繩當蛇打左先算…老實說你咁敏感咪建議你留係安全地方,合情合理呀

第二乜鳩叫劇透?邊個定義呀?你話算我話唔算邊個啱?當你定義到點執行唔比人透呀?有乜罰則呀,有心無心點計,玩到咁個討論區仲駛唔駛要?

第三,我從來無幫過原作黨,甚至我認為發生呢啲事嘅最大責任就係佢地做多左,我係劇透 post 都一樣屌過佢地劇透post 都唔知四重做乜鳩,仲要四重啲無聊野…

今時今日連啲明有劇透風險嘅都有盲毛走入去比透就嘈然後哭訴(實際上呢度早幾個post都有件),邊個錯都好難講,我係覺得各有問題,但講到底你上得呢啲地方你都要知有乜風險掛?諾蘭啲戲我都睇完先上電影post費事中招,但不幸中左招咪算鳩數,有心嘅會怕你屌咩?無心嘅咪泠處理算,費時傷害擴大

要講就係咁多,反正我又管你唔到,你又管我唔到,自己事,自己負責
補充多句,近排越來越多人追樓主比雞精,連劇透post 都有,而且越來越多要求,例如太長加四重呢個又係做多左嘅例證,只會覺得理所當然⋯⋯不過樓主可能好享受比人追,所以好多時費事多講
無你咁大愛
劇透就係劇透
再嘈扑鳩你
劇透狗一世ED

第二季第十集補充

我會出呢啲補充除咗係推廣原作之外就係想個po 少啲劇透,喺動畫黨發問之前就答咗條問題先,經過咁多集補充唔知呢個效果發揮到幾多,不過希望至少大家睇得開心先啦

1. 盧迪同魔王嘅對話唔止咁少,呢幕好重要,唔知點解會刪走⋯⋯
魔王久唔久會去指導武術,見到盧迪日日都咁勤力喺度揮劍

魔王問:你做呢啲有咩意義?唔練鬥氣係唔會變強架喎⋯⋯
盧迪同各位動畫黨都聽過好多次「鬥氣」呢個terms,但一直都冇人解釋係咩來,所以盧迪就問魔王究竟鬥氣係乜嘢。

魔王:鬥氣姐係魔力,將魔力覆蓋全身並且鎖實就係鬥氣!一般人只要有足夠多嘅緞練就會不自覺咁用到。

然而盧迪點練都冇辦法纏上鬥氣,然後魔王就話當年拉普拉斯都用唔到鬥氣,但佢都好勁。

正當盧迪想請教當年拉普拉斯點做到果時,魔王就開始動畫果段對白:變勁有咩用,溝條女好過啦!

2. 承上,呢度係全作第一次仔細解釋咩叫鬥氣,同時算係解釋咗點解劍士可以無視物理條件咁乜都劈得開又跑得快。

下面拓展多少少,大家可以諗成鬥氣係一種被動型身體強化魔法,一旦練成就可以加攻加防,而呢一樣都係成為上級劍士嘅條件之一,如果要再上到聖王帝級,就要學識控制身體嘅鬥氣,由被動變主動。

澄清少少,有人以為要到上級先會有鬥氣,其實唔係,所有人只要好似有碼巴咁日操夜操,多少都會有鬥氣,只不過有唔代表識用,上級劍士就係會不自覺地咁用到鬥氣。

3. 出面明明落緊雪,但2條友仲:天氣真好啊⋯⋯

4. 原作猩猩女更加可憐,佢驚到喊出來,然後一班同學以為盧迪要為當時猩猩女老屈自己報仇,後尾「二當家(貓狗)」出面解決呢件事。漫畫呢一幕還原得比較好,可以一睇。

5. 已經睇到盧迪已經成為學校勢力嘅頂點,即使佢唔想,但全世界都已經當咗盧迪係final boss

6. 詛咒呢樣野對當地人來講係與生俱來嘅事,冇得改變,所以聽到呢樣野原來可以轉移比物品果陣克里夫先咁驚訝,另一樣令克里夫驚訝嘅原因係因為盧迪講嘅「斯佩路德族故仔」同自己由細聽到大嘅完全唔同。

7. 記唔記得第一季盧迪想買一本關於召喚魔術嘅書?但結果有人搶先一步買走咗本書。果個人就係七星,然後佢依家將呢本書扔咗比盧迪。

8. 由於克里夫好憧憬冒險者,所以死都要跟盧迪去見識下S級冒險者。

9. 佐爾指住麗潔話估唔到你呢隻淫娃都會有安定落來一日,克里夫聽到就好嬲,先嬲唔過2秒,就比麗潔氹翻了⋯⋯但好失望動畫呢part 克里夫竟然變咗做背景⋯⋯

10. 盧迪撞到路克同「菲兹」有一刻以為佢哋兩個hehe ,加上菲兹又唔理自己,所以好hurt 。

11. 盧迪去到圖書館,又見到菲兹,加上菲兹講嘅「理由」一聽就知係提前準備好嘅說辭,所以盧迪就知道咗菲兹嘅真正身份(公主替身),然後就好識做咁扮唔知。

12. 揾副校長問菲兹性別果時,盧迪從佢嘅口吻就知道果個係官方答案,所以盧迪都冇再為難副校。

13. 二人跌倒,盧迪從手感就知道呢個一定係女人!呢個係作為非處男嘅自信!除咗腰,佢仲摸埋屎忽,如此纖細柔軟嘅body 冇可能是個boy !!

14. 盧迪鬆一口氣嘅最大原因係發現自己唔係基佬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞