基督教連登堂連登堂2023年9月10日主日崇拜:義人同不義既人都要復活

67 回覆
31 Like 11 Dislike
返教會都係逐間試,我好彩,返第一間就好重關係、牧養關懷既教會。但係我好清楚,信仰既追求都係要自己努力。

唔睇聖經既信徒比比皆是。不過教會就係一群蒙恩既罪人既地方,返教會就係實踐信仰既地方,係去付出愛,而唔係去consume 愛既地方,咁就釋懷好多,唔會因為人的唔好而氣餒唔返
實踐信仰同付出愛唔係更應該喺教會以外嘅地方做咩
你呢個問題幾好,到底教會內需要愛更多,還是教會外的地方需要愛更多?
教會其實就是一群心靈上需要更多愛的人聚集的地方。如果一群有愛的弟兄聚在一起,就可以一起把這愛推而廣之,推到教會外的地方(例如社關事工)
將教會功能化係一個討論問題
會內肢體是否都係需要更多愛的人,或社會上各人皆如此?
另,需要更多愛點樣直接推論到整個群體係有愛,都係討論問題

但唔想做呢啲討論好攰
已經唔係基督徒了訓教算
信仰好難一個人持守架
需要一個群體(即使由一班軟弱的個體組成)
互相扶持先sustain 到

好奇長絲你係離開左堂會,定離開左耶穌基督的教會呢?

你講緊邊個?有咩原因?
好奇想知樓主對會員 神叫我出po 有咩睇法
佢啟發到我,原來神都叫我出po ,所以我好感激佢,呢個po存在,都有佢出過既其中一分力。

我知有好多人對佢有意見,不過既然神願意用左佢(起碼係我身上有),我會感恩。
歡迎你,又多謝你特登留言鼓勵
冇錯,就係差唔多咁樣發生左。

約翰福音19:1-3
//1 於是,彼拉多吩咐人把耶穌帶去鞭打
2 士兵用荊棘編成冠冕,戴在他的頭上,又給他披上紫色袍子,
3 然後一再來到他面前,說:“猶太人的王萬歲!”並且不斷打他許多巴掌。//

離開左教會
唔再自稱基督徒
但依然信耶穌
會唔會想試下自己同朋友建立教會?
可以上網搵下「微教會網絡」了解下個concept
好耐之前好似參加過呢個地址嘅佈道會
我嗰時係純福音派基督徒,對佢個佈道會好反感

不過依家再睇,幾欣賞微教會個理念
神都要問問題?
神做左人,都係好似人咁生活、學聖經。個分別係樣樣都揀同父神一齊。
過節期聖殿入面,應該最叻聖經既人係晒度,例如Hillel, Shammai。
耶穌果時大概係成人禮 (bar mitzvah),正常應該係啱啱開始學猶太傳統禮儀等等,而耶穌果時已經同最叻既人討論聖經。
問,唔一定代表唔識,仲可以係更進一步,舉一反三。47節有解釋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞