基督教連登堂連登堂2023年9月10日主日崇拜:義人同不義既人都要復活

67 回覆
31 Like 11 Dislike
大家好,歡迎巴打同絲打入到黎!崇拜就黎開始喇,隨便攞返張小冊子先埋位~
讓我地係神面前安靜,預備心靈。

連登堂2023年9月10日主日崇拜

經文:使徒行傳24:14-15
講題:義人同不義既人都要復活
大綱:(1)邊D係義人?(2)我地依家係咪算不義的人?(3)如果我去到死果刻都冇信神,咁我仲會唔會復活?
同工:Laila, Yellow

歡迎巴絲打建議講題,暫定黎緊會一齊睇約伯記。

關於基督教連登堂:

連登堂歡迎所有人入黎認識神同敬拜神。

(1)成立

基督教連登堂於2023年6月11日成立,本會成立既目的,係希望教會可以入到大家既生活中間,因為有巴打絲打因為各種原因冇參加定期聚會,又有從來未踏足教會既慕道朋友,神想比你地知道:佢冇唔記得你地。

路加福音19:10
//10 人子來,就是要尋找和拯救失喪的人。”//

本會無意取代地方堂會,同時鼓勵各位巴打絲打參加實體崇拜。

(2)信仰

本堂相信聖經為神係歷史中間透過人手寫既啟示,並以聖經為最終權威,以神既教導作為行事為人既最高準則。

本堂相信聖父、聖子、聖靈三位合一神,如使徒信經及尼西亞信經所述。

(3)譯本

由2023年8月13日開始,本堂將會採用「環球聖經譯本」(2022) 作為經文,跟住7個原則「以現代漢語清楚表達聖經原意」。部分譯名(同標點符號)都同常見既有分別,敬請留意。
如有需要,請參考「和合本2010」、「新譯本」、「思高譯本」、「呂振中譯本」、「現代中文譯本2019」、「新漢語譯本•新約全書」等等。
https://www.wwbible.org/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%81%96%E7%B6%93%E8%AD%AF%E6%9C%AC-4

(4)同工

本會公開邀請主耶穌入面既巴絲打參與任何崗位既侍奉,包括但唔限於:主席、講者、讀經、領禱、領詩/讚美/詩班/樂器、統籌。

有意一齊係呢D位置敬拜上主既話,歡迎落去圍爐區留返個名,或者直接 email 去 lihkg.church@gmail.com 。

(5)入會
連登堂暫時冇任何行政工作/重大決定,係需要區分會友/非會友。
全部人全部意見一視同仁。

(6)決志
如果大家想立志跟從耶穌,請自己同佢講明,同埋係人面前承認。

(7)水禮
好抱歉,呢度暫時提供唔到水,比大家透過水禮歸入耶穌基督既死同復活。
如果有意透過水禮公開承認信仰,請聯絡實體地方堂會。

(8)信主
信耶穌係同神建立愛既關係、成為普世教會既一分子、同成為地方教會既一分子。
生活上做返按聖經教導相應合宜既事就得。
大家係咪信,神知自己知。如果你決定信,我最大既功用就係鄧你開心。
崇拜正式開始。

(一)宣召

申命記32:39
//39 現在,看清楚!我——我就是耶和華,除我以外,並沒有神;是我使人死,也使人活過來;把人打傷,也把人治好;沒有誰可以使人擺脫我的手。//

奉聖父、聖子、聖靈既名,歡迎咁多位巴打絲打參加今日既主日崇拜。
讓我地都黎睇清楚,佢就係耶和華。

(二)認罪

我地靠住恩典,藉住信心,能夠得救,黎到父神既面前。
我地係你既前面敞開心懷,承認我地既罪。求主賜下憐憫,可憐我地呢D罪人。

約翰一書1:9
//9 我們如果承認自己的罪, 神是信實的,也是公義的,他會赦免我們的罪,洗淨我們一切的不義。//

(三)敬拜

有請敬拜小組。

https://youtu.be/e5_F06Kkqvc?si=u7HvDLhmZiHNn6-U

(四)祈禱

親愛既天父我哋知道喺世界各地都有好多弟兄姊妹係受逼迫、受戰亂同埋被拐賣嘅困擾。

主啊,我哋求晒祢,
願祢可以繼續同佢哋同行,
賜佢哋平安既心。

喺佢哋嘅艱難時刻,
求祢保護佢哋嘅生命同埋安全,
喺困境中扶持佢哋。

求祢俾佢哋力量去面對呢啲艱辛,
帶領佢哋返去平安嘅地方,
遠離危險同埋傷害。

求祢賜佢哋平安既心,
讓佢哋感受到祢嘅愛同安慰,
喺困苦中有祢既同在。

主啊,我哋交上呢個禱告,
求祢聽我哋嘅心聲,
保護交上喺世界各地受苦嘅弟兄姊妹。

願祢賜佢哋平安既心,
同埋持續同佢哋同行,
直到佢哋得到釋放同埋自由。

感謝祢,主,因為我哋知道喺祢入面,
佢哋會有所安慰同埋庇護。

奉耶穌嘅名禱告,
阿門。

(五)訊息

真理同智慧既聖靈,求你每一刻光照我地既黑暗,帶領我地回轉,藉住耶穌基督既捨身救贖,黎到我地天父面前,使我地可以讚美你既憐憫。

由你創造天地海同其中萬物,你就係信實既永生神。
你同眾生立永約,叫我地做你既子民;揀選以色列家,叫佢地做你既僕人;又差派你所愛既獨一兒子,流出寶血遮住我地一切既罪,叫我地做兒女,比我地一同承受天國既產業;又差派聖靈住係我地入面,使我地成聖,叫教會做新娘。

求聖靈堅固我地既心,差派我地出去,着住聖子既謙卑服事人,傳揚天國既福音,使所有民族、所有語言、所有國家、所有人民,都見到聖父既恩典而得福。

阿們。

今日我地睇下末世既復活。聖經有唔少經文都有提及復活,而使徒保羅係腓力斯面前既申辯特別講到義同不義既人都會復活。

使徒行傳24:14-15
//14 不過這一點我得向你承認,我奉行他們所稱為異端的這道路來敬拜我祖先的 神,並且相信律法和先知所記的一切。
15 我對 神所存的盼望,也是他們自己所期待的,就是義人和不義的人都要復活;//

(1)邊D係義人?

義同不義,係一個冇中立既二分。如果問返當時猶太人咩係義/不義,佢地唔會講個定義係咩,而係講有咩會發生係義人/不義既人身上。我地可以睇下詩篇第一篇。

詩篇1:1-6
//1 這人真是有福!他不從惡人的計謀,不站罪人的道路,不坐傲慢之人的座位。
2 相反的,耶和華的律法是他的最愛,他晝夜默誦耶和華的律法
3 他像一棵樹,栽種在園子水道旁,按時候結果子,葉子總不枯萎;他所做的事全都順利。
4 惡人卻不是這樣,反倒糠秕被風吹散。
5 因此惡人在審判中將站立不住,罪人義人的群體中也是如此。
6 因為耶和華看顧義人的道路,惡人的道路卻要滅亡。//

義人,就係中意耶和華律法,係咁讀係咁諗既人,結果就有耶和華親近、看顧,有埋圖睇:生機勃勃,欣欣向榮。
中意咩係冇得逼,冇得扮,係會自然流露出黎。中意耶和華既律法,亦都自然會係生活大小事遵行。
留意呢度係講緊耶和華既律法,即係希伯來聖經/舊經聖經既內容,唔單止係(而且嚴格黎講唔係)新約聖經。
咁我地呢?點睇耶和華既律法?覺得自己算係義人定係惡人/罪人/傲慢之人?

(2)我地依家係咪算不義的人?

使徒保羅就有一個清單,講不義既人既例子。

哥林多前書6:7-11
//7 你們彼此之間有訴訟,已經完全是你們的失敗了。為甚麼不寧可忍受不義的對待呢?為甚麼不寧可忍受剝奪呢?
8 你們反而行不義,剝奪人,而且是對自己弟兄這樣做!
9 難道你們不知道不義的人不能承受 神的王國為業嗎?不要搞錯了!無論是淫亂的、拜偶像的、通姦的、作同性男伴的、男子與同性苟合的、
10 偷竊的、貪心的、醉酒的、辱罵人的或詐騙的,都不可以承受 神的王國為業。
11 你們有些人從前也是這樣的,但現在藉著我們主耶穌基督的名,靠著我們 神的靈,都已經洗淨了,聖潔了,稱義了。//

睇返上少少,不義係同剝奪一齊平行咁講,而第8 節個「反而」話比我地知不義/剝奪既相反係咩,原來唔係義/唔剝奪,竟然係忍受不義既對待/忍受剝奪。

咁我地呢?做緊邊(幾)樣?

積極咁講,使徒彼得講到為義受苦果有福時都提過,基督都曾經為贖罪受苦,義的代替不義的。

彼得前書3:9-18
//9 不要以惡報惡,以辱罵還辱罵,反而要祝福,你們就是為此蒙召的,好叫你們承受福氣
10 因為,“凡渴慕生命,要看見好日子的,就要使舌頭不出惡言,嘴唇不說詭詐的話;
11 也要離惡行善,竭力追求和睦。
12 因為主的眼睛看顧義人,他的耳朵垂聽他們的呼求;但是主向作惡的人變臉。”
13 如果你們熱心行善,有誰會害你們呢?
14 你們就算要為義受苦,也是有福的。“不要怕人的威嚇,也不要驚慌不安”,
15 只要心裡尊主基督為聖,常常作好準備,給所有問你們為甚麼懷有盼望的人答辯,
16 但是要用謙和敬畏的心答辯,並且存美善的良心,好讓你們被人詆毀時,可以藉著在基督裡的好行為使那些侮辱你們的人蒙羞。
17 要知道,就算 神的旨意是要你們受苦,那麼為好行為受苦,總比為作惡受苦好。
18 因為,基督也曾一次為贖罪而受苦,義的代替不義的,為要領你們到 神面前;就肉身來說,他被處死了,就聖靈來說,他得以復活;//

既然係代替,就即係原本係不義,之後因為基督被神睇成義,(又或者用保羅既用字,就係稱義。)

上星期提到摩西傳既律法入面有以眼還眼,以牙還牙,用報服既界限提醒我地唔好被仇恨支配。而上面3:9講唔好以惡報惡,以辱罵還辱罵,就係一種承受福氣既方法。呢個承受,即係繼承產業,哥林多前書6:10 講承受神既王國,呢度講承受福氣,兩者都係遵行天父旨意先確認到既身份。

個「還」字(anti),原指「代替」,而彼得前書3:18 既「代替」(hyper),更加有「超越」既意思,係因為基督耶穌超越既贖罪,佢既義代替左我地既不義。

咁我地係義定不義呢?好睇用咩眼光。如果睇既係我地自己,肯定係不義(羅馬書3:10)。如果耶穌基督活係我地身上,神睇到既就係佢既愛子,咁就係睇到義。

咁到底我地想點樣活?係用自己既心意活,定係讓基督活?

黎到呢度,大家可能會問,最愛耶和華律法既義,同有耶穌基督活係身上既義,係咪同一樣野?容許我用返一開始既講法,呢度冇講明架,不過個效果係一樣。因為兩者都係使內心改變,貼近神既心意。
(五)訊息,續

(3)如果我去到死果刻都冇信神,咁我仲會唔會復活?

根據 使徒行傳24:15保羅既答辯,佢同法利賽人都期待死人復活,而且義人同不義既人都要復活。一係義,一係不義,係冇中立,所有人都要復活。中立即係不義,睇返詩篇第一篇就知,義人既最愛係耶和華既律法,而睇返 申命記6:5 就講到愛耶和華係要全心、全意、全力,愛一半即係唔係愛到盡。

所以去到死果刻無論有冇信神,都會復活。

保羅同法利賽人信有復活盼望既根據,來自 但以理書12:2。

但以理書12:1-4
//1 “那時,保護你同胞的偉大天使長米迦勒會站起來;這是艱難的時期,立國以來直到那時都未曾有過。那時,你同胞中名字記錄在冊上的人,都會得拯救
2 許多睡在塵土中的人會醒過來,有的要得永生有的則要蒙受羞辱、永遠被憎惡
3 有見識的人會好像穹蒼的光輝照耀;那些使許多人歸義的人會好像群星照耀,直到永永遠遠。
4 但以理啊,你要隱藏這些話,封印這書卷,直到末期;將會有許多人來往奔跑,知識就會增多。”//

耶穌就講過佢自己既權柄,其中提到行善作惡都會復活,但係結局唔一樣,同但以理書既講法非常相似,雖然唔係完全字面一樣。

約翰福音5:22-29
//22 父不審判人,卻已經把一切審判的事交給子,
23 為使所有的人都尊敬子,就像他們尊敬父一樣。不尊敬子的,就是不尊敬那差他來的父。
24 我實實在在告訴你們,人聽我的話又相信差我來的那一位,就有永生不會被定罪,而是已經出死入生了。

25 我實實在在告訴你們,有一個時刻就要到了,現在就是了,死人要聽見 神兒子的聲音,聽見的人就要活了
26 就如父怎樣在自己裡面有生命,他也賜給子照樣在自己裡面有生命,
27 又賜給他執行審判的權柄,因為他是人子。

28 你們不要為這事驚訝,因為有一個時刻就要到了,那時所有在墳墓裡的都要聽見他的聲音,
29 並且都要出來;行善的復活得生命作惡的復活被定罪。//

呢一段講到「永生」同「定罪」既對比,又講到兩種生命,一種係「現在就是」,一種係「復活果時」。係咪同一件事呢?似乎唔係,耶穌講呢段說話果時(甚至直到而家),並冇全部人復活晒由墳墓出黎,而且上下文係講緊審判,又講「有一個時刻」,可能指到先知書好多次講到既「耶和華的日子」,就係審判同復興既時侯。況且,約翰福音9:35-41,明顯講到靈性既盲目,所以5:25可以係講緊靈性既死同復活。

如果我地按住呢個理解睇返啟示錄引起最大不必要分歧既一章(用幾多字面意思,前千後千定無千禧年派?)——

啟示錄20:5-6,13-14
//5 其餘的死人還沒有活過來,要等到那一千年結束——這是第一次復活。
6 在第一次復活有分的人是有福的、聖潔的!第二次的死在他們身上沒有權柄。相反,他們將成為 神和基督的祭司,並和基督一起為王一千年。
……
13 海交出其中的死人,死亡和陰間也交出其中的死人,各人都照著自己的行為受了審判。
14 死亡和陰間都被扔進火湖裡;這火湖就是第二次的死。
15 凡是名字沒有記在生命冊上的,都被扔進火湖裡。//

——咁睇約翰福音5:25 既話,第一次復活就係接受神既拯救,唔需要係耶穌再返黎果時被定罪,成為基督同人既橋樑,係一段有限既長時間,活係基督既王國入面。

係現今資訊流通既年代,上到連登既大家都睇到神兒子既聲音寫低左。
聽唔聽入耳好?有咩考慮緊?
邊樣令到自己死,邊樣令到自己活?
願主鑑察我地既內心。阿們。

(六)回應

https://youtu.be/2KM6F_vQSD0?si=-Mj5oxoLnzzWeMOB

(七)讀經

約書亞記8:34-35
//34 然後,約書亞照著律法書上所寫的一切,宣讀律法上所有祝福和詛咒的話。
35 約書亞在以色列全體會眾,包括婦女、小孩,以及在他們中間來往的寄居者面前,把摩西吩咐的一切話,一字不漏地向他們宣讀出來。//

以下係讀經既時間,邀請方便既巴絲起立。
今日要宣讀既經文記載係 阿摩司書5:12-24。請聽神既說話。

阿摩司書5:12-24
//12 確實,我知道你們的過犯眾多,罪大惡極;你們迫害義人,收受賄賂,在城門口屈枉貧窮人;
13 因此,聰明人在這時代緘默無聲,確實,這時代邪惡。

14 你們要尋求良善,不要尋求邪惡,這樣才可以存活;耶和華萬軍之 神就會與你們同在,正如你們所說的那樣。
15 你們要痛恨邪惡,喜愛良善,在城門口伸張正義;說不定耶和華萬軍之 神會恩待約瑟的餘民。
16 因此,主耶和華萬軍之 神這樣說:“所有的廣場都有哀哭,所有的街道上都會有人喊叫:‘苦啊!苦啊!’人會召農夫來哀哭,召擅長哭喪的人來哀喊。
17 所有葡萄園都有哀哭,因為我要在你們中間走過。”這是耶和華說的。

18 渴望耶和華的日子的人有禍了!耶和華的日子對你們有甚麼好處呢?那日將是黑暗,沒有光明;
19 就像人逃跑離開獅子,卻遇上了熊!或者進到屋裡,手倚著牆,卻被蛇咬!
20 確實,耶和華的日子只有黑暗,沒有光明!只有幽暗,全無光輝!

21 你們的節期,我深惡痛絕!我不喜悅你們的特會。
22 儘管你們給我獻上燔祭和供物,我卻不會接受,你們獻上肥美的牲畜作平安祭,我也不屑一顧。
23 讓你們嘈雜的歌聲遠離我,我不想聽見你們的琴聲!
24 但願公正如江河滾滾,公義像不絕的溪流。//

阿們。多謝神賜下寶貴既話語。
請坐。

(八)主禱文

我地一同誦讀耶和華神用指頭寫係石板既十句話。

馬太福音6:9-13
//9 所以要這樣禱告:‘我們在天上的父,願你的名被尊為聖,
10 願你的王國降臨,願你的旨意成就,在地上如同在天上。
11 我們需要的食物,求你今天賜給我們;
12 寬恕我們的虧欠,如同我們也寬恕了虧欠我們的人;
13 不要讓我們陷入試探,而要救我們脫離那惡者。因為王國、權能、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們!’//

(九)使徒信經

我地同聲誦讀使徒信經。

//我信上帝,全能的父,創造天地的主。

我信我主耶穌基督,上帝獨生的子。因聖靈感孕,由童貞女馬利亞所生;在本丟彼拉多手下受難,被釘於十字架上,受死,埋葬;降在陰間;第三天從死人中復活;升天,坐在全能父上帝的右邊;將來必從那裡降臨,審判活人死人。

我信聖靈。我信聖而公之教會。我信聖徒相通。我信罪得赦免。我信身體復活。我信永生。阿們。//

(十)奉獻

我地多謝神賜下天上既福,連地上既需要都足夠。願你感動我地,為神既工作奉獻,直到綽綽有餘。

出埃及記36:6-7
//6 摩西就吩咐在營裡傳話說:“男男女女都不必再出力為聖所奉獻東西了!”人民這才被攔住,不再帶東西來。
7 工料已夠做整個工作,而且綽綽有餘。//

邀請主入面既巴打絲打將金錢奉獻,交比致力推動聖經普及教育既:
(1)信望愛 聖經資源中心 (位於台灣) https://www.fhl.net/main/fhl/fhl6.html
(2)中國神學研究院 (位於香港)https://give.cgst.edu/tc/
(3)夏達華研道中心(位於香港)https://hadavar.org.hk/supportus/

萬物都係由主上帝而來。

*我哋甘心情願將從主而來嘅還獻俾主,求祢悅納,阿們。

(十一)祝福差遣

馬太福音28:18-20
//18 耶穌上前來,對他們說:“天上地上一切權柄都賜給我了。
19 所以,你們要去使萬民作我的門徒,奉父、子、聖靈的名,給他們施洗,
20 我吩咐你們的一切,都要教導他們遵守。記住,我時刻都與你們同在,直到現世時代的終結。”//

崇拜正式結束。

歡迎大家留低圍爐,分享見證。如果有野唔想公開講,歡迎email 去lihkg.church@gmail.com,我好樂意為你地代禱,或者深入探討信仰同生命既問題。
歡迎你
不了,屌你瑪利亞

你大佬創造咗中國人

落地獄啦
歡迎你
中國人咁特別,比耶穌拯救既人就黎中國係全世界最多既國家
多謝師兄努力喺連登傳福音。唔係一件容易嘅事 respect
巴打平安 希望大家都平安
多謝古巴特登留言鼓勵,收到喇

我原本諗住就咁圍下爐講下聖經,因為收到call 同見到講聖經需要。
點知前幾個星期又有一堆人表示有埋傳福音需要。

夾埋過左咁多個月,我終於明白左一樣野:
唔好睇輕D人入黎問信仰難題,就算個表達方式有幾連登都好,佢地好多都係渴望緊一個答案,而主內既肢體既責任,包括我自己,就係要溫柔咁答。自問呢個唔係我既長處,我成日睇唔清楚條題目。
將巴同大家都平安,願神同大家同在
原來個主題打錯左都見唔到
耶撚留名
各位平安祝福大家天災下平安
我唔信教但respect 樓主咁有心
管巴平安,咁多位平安,求神看顧卑微既人
歡迎你入黎,願神祝福你
歡迎赫巴,多謝鼓勵,btw 好耐冇聽巴赫
With you always too
黎巴,真心講句。

你係咁講道,但你又唔明白連登嘅基督徒係幾咁腐敗同墮落,係無法叫連登仔信主....

我相信好多連登嘅基督徒都曾經傷害過好多人,尤其係一啲外表唔合主流標準嘅人。成日排斥佢哋、唔同佢哋溝通。這豈不是犯了雅各書第二章入面不可按外貌待人嘅教導?
加油👍🏻👍🏻👍🏻
多謝黃巴既真心。
不可以貌取人,又點止雅各有講,耶穌都講:

基督教連登堂2023年8月6日主日崇拜:親吻耶穌既女人
https://lih.kg/keqynT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
大家係主入面加油
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞