[推到完場] Apple  Event 2023 9月13日 凌晨一點 Wonderlust.

1001 回覆
27 Like 26 Dislike
諗起當年iPhone 12發佈會
不斷講5G
typeC頭講一晚又唔悶咩
Cook: iPhone 15 new charing port, we call Apple USB-C,跟住全場拍手掌
提升部機性能都好既,幾時出摺機
iPhone 15 都似出番dynamic island 個種類型
lm
有咩好講
抽插個port位?
Same
電池得番69%點都要換機了 如果唔大分別諗住直屌14pro算
唔用,Apple接受唔到條痕㗎
出到精就得
睇點樣將被迫改嘅type c講成賣點
學吓presentation 同marketing
駁到手指,SSD,keyboard,mouse,出到HDMI,差電去到40W點解唔講
其實apple呢樣嘢真係好叻
純學術角度嚟睇係好值得參考
例如:
1. 將啲已經存在咗好耐嘅嘢改個靚名當新嘢咁sell
2. 避開哂啲衰嘢唔講
3. 將上一代嘅嘢講到已經好好(even未必真係好好),然後同大家講新嘅更好
4. 會有實例令你覺得佢地出嘅嘢真係改善緊個世界+同生活息息相關

所以我都想知Apple會點介紹type c
定係索性skip咗佢唔講
我冇印象當年android廠用type c有冇特別介紹過type c有咩用

如果android廠冇乜點sell過type c原來除咗叉電/過file之外仲有咩功用
Apple係可以借機sell下
但Samsung 小米出哂呢d機

驚Apple 會比佢地搶哂市佔率
iPhone 15 mini都出就好,15 6.1 inch 機好鬼重,又大又重
未到當日已經要開第二個po
ipad mini 起碼四年先更新一次
緊你老母咩緊 發佈個手機都好緊張
開售上網搶果陣你咪爆血管?
有冇人用緊pro max 諗住15 轉返pro?

想再輕身啲同單手易用啲
呢個咪就係apple 魅力,以前steve jobs 仲在生出現係發佈會現場啲觀眾仲high呀
android系統呢世都唔會有呢啲經歷

https://youtu.be/MnrJzXM7a6o?si=EupWHy_rTifwaA4_
即場表演抽插個port

(台下拍手 歡呼)
屌你老母啲an狗食屎啦
我代代換 ,果粉
唔駛屈鳩我an狗
你食定藥睇發佈好過啦
唔會呱

會唔會係
cook 歐盟! 我轉撚咗啦 滿意未吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞