拍拖係咪一定要好有好感?

274 回覆
229 Like 141 Dislike
我係個25歲A0嘅女仔,感情路上對我嚟講係都幾坎坷,單戀過三次都失敗,仲係每次都好傷心欲絕,好似人哋拍拖失戀咁,自知條件一般般但自問要求唔高,但偏偏每次鐘意嘅人都唔鐘意自己,而鐘意自己嘅我偏偏一啲好感都冇,甚至會反感,我自己都唔明點解會咁,其實好想擺脫呢個命運

去到最後一次單戀失敗意識到自己可能未必適合拍拖,因為每次單戀入面一直執著嘅只係自我嘅肯定,覺得自我評價低先會得唔到佢哋鐘意,所以長期有好嚴重嘅患得患失、做唔到自己,成件事好痛苦不堪,令我對愛情嘅憧憬冇晒

以前嘅追求者我冇好感就會即刻拒絕,但依家我反而會諗,如果我對對方未太有好感,就唔會令我跌入自我嫌棄嘅loop,唔會因為佢而唔開心,雖然都未必會開心,呢個心態其實適唔適合拍拖?可能咁樣對男仔未必公平,我都會盡我所能去投入經營呢段關係,坦白講我都未拍過拖所以好想試吓,同埋都想俾人錫,但我驚最尾我都係鐘意唔到佢,只係得返責任維持嘅話雙方都辛苦,同時我又唔敢再去鐘意人去無限付出因為以前嘅經驗太痛苦,痛苦到令戀愛腦嘅自己都變得對愛情麻木,呢個矛盾令我覺得拍拖呢樣嘢好遙遠⋯⋯

想問吓在座絲打巴打意見,你哋拍拖之前係咪一定會好有好感先?
試下pm 我
咁你咪繼續單身
放心啦
到你真係好需要個陣你就會降低要求
唔係絲打
不過我係支持要對大家都好有好感先可以開始拍拖
而呢種好感多數都係要日久生情得番黎
啫係至少唔係2-3個月就完全鐘意人+表白
不過講真,而加速成文化咁勁我呢種價值觀都未必岩用
利申:淨係拍過一次拖,係中三果陣識咗2年先開始
之後到而加都未拍過
無限付出改改先
做住fd無煩惱
無好感點拍拖,你都無興趣知佢d野
無好感嘅拍拖只係形式
為拍而拍其實差過單身
如果對對方唔係太有好感就開始一段咁親密嘅關係,雖然開始咗唔代表一定要kiss/sex,但係一啲親密行為點都會有,例如攬咁樣
咁樣睇落好似太隨便咁,不過每個人接受程度都唔同
最緊要係你接受到啫~
買股票係咪一定要賺錢?
冇好感拍嚟做乜
你同人相處剩係可以做路人/男女朋友!?
拍拖又唔一定要好感嘅 但又未到抗拒嘅程度🥹
其實你鍾意嘅人 唔鍾意你 鍾意你嘅人 你唔鍾意佢
呢個都係好普遍嘅事 唔使咁唔開心 下個會遇到更好
你25歲未拍拖 係緣份未到啫~
可能一搵就搵到個好啱你好錫你嘅嘅人!
有時啲野好簡單,你諗下接唔接受到每個星期六都要同對方出一日街,時不時都要聽佢講佢日常做左乜,甚至直白啲啦,你咀唔唔得落去先,就知你有人追時應say yes定no。
無好感咪唔拍住,點解一定要拍
想要兩情相悅係奇蹟黎,相比愛人不如試下被人愛?
當然戀愛嘅野無必要勉強自己
我明想試下拍拖嘅感覺
但係冇好感一定唔會拍得長

其實你可以諗下點解你鍾意嘅人永遠唔鍾意你
可能係你自以為要求唔高
可能係你鍾意啲好charm嘅男仔/fuckboy類 而你呢type未必啱佢

你知道最重點嘅係 唔可以將自己放到低位 改完再等下下一個你會鍾意嘅人 係好難但都要做
贈你四個字
寧缺勿濫
應該係好有好感,如果你覺得自己到絕路就少少好感,不過其實咁樣好易陷入死循環,拍拖拍到冇靈魂咁。專注喺自己到,慢慢會有一個啱你嘅,唔好咁絕望。
但真係 寧缺勿濫
25歲仲a0,仲要單戀幾次失敗
即係對方連同你試吓嘅衝到都冇
既然你分數中下
呢啲野更加應該順其自然就算
無謂夾硬搞到自己唔開心
冇好感唔鍾意基本上都好難捱到落去
我覺得要認清事實 搵返個同自己差唔多level既人
失敗過幾次你再搵啲條件好既 拍到你都係患得患失 唔開心收場
咁不如搵個中意你既 試下咩感覺 女仔通常都係越嚟越愛既
同過一個有好少少好感既女仔一齊 點知拍左1 2個月好快連好感冇埋
但對方就愈黎愈鍾意 早2日終於分左手 但自己都唔好受
冇好感去拍拖
尤其是女仔會好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞