香港01又作新聞!「香港遊客也說好吃」 東国原英夫 同 橋下徹 根本無咁講

102 回覆
418 Like 6 Dislike
巴士落海嗰個節目,我喺Twitter見隔一排就會有人回帶
所以呢個gag應該係日本網民共通語嚟
同響連登講「板藍根」一樣,一聽就知講緊屌板男
但對外人真係一頭霧水。

但俾啲玻璃心聽,下下唔明靠腦補,就會發生「操 日本人又辱華了」 呢啲白痴誤會。
呢句係發自內心嘅感受,經歷

就算日本媒體報,都只會播住一個香港人親身講。
由他人代講或者單純引述,成個表現就會變得劣拙
就係因為我唔覺得資深政客,上得節目會咁劣拙所以先去查。

果然問題係啲支那片同港台傳媒度,唔關日本人事。
多謝樓主fact check
XG傳媒老作新聞, 係承存太公文會的大6国技

現在要知真相, 多看外國新聞吧

唔識英文, 只能繼續受愚弄
01黑記孫聖然唔撚識日文喺度扮代表作新聞
睇 HK01 嘅人基灴上係弱智同埋窮
China 01 we trust
01好似唔係第一次作新聞
好想去日本食
連登是高質的
又作
好在香港人仲會FC
01根本就係大公報嘅藍底版,就係博啲人唔check,煽動仇恨。
我想講,英文真係唔夠用,特別係響日本。

日本自己對外記者好多,資源充足人又夠多。
日本嘅國際新聞質量數量完全唔會輸

反而係西方世界嘅媒體,識日文嘅人太少,報導唔係咁全面
而且外媒有左膠化問題,會用自己西方價值去審視日本。

更加大問題係,因為日本人響海外嘅數目少,好多時啲外媒講到識日文嘅人,好多都係中国人,而呢啲中国人受紅色教育大,多多少少都有思想污染,再加啲日本偏見,好多時啲報導都係奇撚怪怪。

反而你自己學日文,直接吸收第一手日本資料,唔駛假手外人先係最好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞