《中國娼妓史》齊齊黎叫雞

152 回覆
335 Like 4 Dislike
留名
《中國娼妓史》第三章下:戰國娼妓發達的原因

1. 以下講嘅係越王勾踐搞嘅雞山,即係官妓啦,開後世「軍妓」、「營妓」先河。

2. 《吳越春秋》:「越王勾踐輸有過寡婦於山上,使士之尤思者游之,以娛其意。」

3. 《越絕書》:「獨婦山者,勾踐將伐吳,徙寡婦置山上,以為死士,未得專一也。後之說者,蓋勾踐所以游軍士也。」

4. 壽譯:「《吳越春秋》話,越王勾踐,輸送有過錯嘅寡婦於山上,畀有需要嘅軍士屌,作為員工福利。」

5. 又,「『獨婦山』,勾踐準備攻打吳國時,將啲寡婦搬哂上山,畀啲死士破處。黃子華話過,處男係無資格死嘅,咁啲死士屌完之後就可以做炮灰去死了。後來又有個講法,話勾踐係想畀啲軍士Happy 下,員工福利黎。」

6. 哩條橋都唔知係唔係范蠡屌西施嗰陣諗出黎,後世話范蠡係財神陶朱公,話唔定都係開「雞山」發達。
7. 然後又有私人執業。

8. 《史記.貨殖傳》:「今夫趙女鄭姬,設形容,揳鳴琴,揄長袂,躡利屣,目挑心招,出不遠千里,不擇老少者,奔富厚也。」

9. 壽譯:「今日趙國鄭國嘅女人,化恆妝、fing 衫袖、拖住鞋行路、眼神挑逗、存心勾引,仲唔介意出行千里、八歲到八十歲都肯,最緊要有錢。」
10. 點解呢點解呢,點解去到戰國就有好多雞呢?作者認為:

11. 一、媵制之廢除

以前一個女人出嫁,會跟幾個「媵」
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%AA%B5

周王室和貴族女子出嫁為正室時,需要娣或姪女陪嫁,稱為媵。即係買大送細跟工人。

壽按:「娣」即係女弟。即係老婆個妹。你睇下幾千年前啲古人幾識玩,姐妹丼家族play。

但係作者話,戰國時代似乎無左哩支歌仔唱。「媵制既廢,人們不得不另覓縱慾途徑。這就是娼妓興盛的最大原因。」
12. 二、私奴隸之發達
以前行階級制度,貴族大地主有自己嘅奴隸。販賣人口嘅事,遠在戰國,近有KK 園。「私娼」、「家妓」都係由此而生。

13. 三、商業繁盛及都會勃興
城市發展啦,「人民聚於都市,農村經濟破產,婦女流落為娼妓日益多。」

壽按:我真係睇到成頭問號,時至今日2023年,究竟中國係咪因為農村經濟破產而婦女流落為娼妓。作者行文嘅前因後果真係9 up 之鬼。

14. 四、井田制之破壞
西周行土地國有嘅井田制。中間一分歸國有,另外八分大家分。後來「商鞅變法」,廢井田、開阡陌,承認土地私有。寡婦孤兒點算呢?為生計所逼,乃流為娼妓。

壽按:唉,作者你又講緊咩。

15. 五、貨幣制度隨資本主義而發展
社會通用貨幣,大概在戰國時代。自金屬貨幣通行,而嫖娼在外更簡易化了。

16. 壽總結:作者真係一個好神奇嘅人。。。
歡迎擺低 $1.69鎂,支持壽桃寫作:

Patreon https://www.patreon.com/longlifepeach

《中國娼妓史》已經開始寫到唐代了。當然仲有其他古文故事,H game 評等等
自推一下
作者都可能估唔到佢嘅9up可以流傳到連登
賣個廣告

岩岩出左 《愛的藝術》第二章:愛的理論 - 1 https://www.patreon.com/posts/ai-de-yi-shu-di-88684284

免費讀:第一章:愛是一門藝術嗎?
https://www.patreon.com/posts/ai-de-yi-shu-di-86992898
留名
push
Lm
好,一陣放多篇
有趣 有趣 支持巴打繼續寫
《中國娼妓史》第三章下下:漢代營妓與男風

1. 壽按:哩篇廢嘅,可以SKIP。而作者論述喺令人失望方面,係絕對無令人失望
2. 營妓始於漢,明代《正字通》引《萬物原始說》:「一曰,古未有妓,至漢武始置營妓,以待軍士之無妻室者。」

3. 咁營妓制度係點呢,作者意見如下:

4. 一、漢代軍營有新聲,女樂在軍營。當時軍營用的樂為「鼓吹曲」及「橫吹曲」,皆異國之樂。用於朝會道路的叫做「鼓吹」、用於軍中的叫做「橫吹」。《說苑.脩文》:「鐘聲鏗鏗以立號,號以立橫,橫以立武,君子聽鐘聲則思武臣。」凡強烈的音樂,能引起宏壯的感情,這恐怕就是漢武激勵軍心的微意罷。

5. 壽按:以上論述同營妓嘅關係,基本上係無。。。我聽完歌好激昂,然後,係插營妓定係插敵人先?
6. 二、軍營裡有軍市。《尚書.費誓》:「無敢寇攘,逾垣牆,竊馬牛,誘臣妾,汝則有常刑!」

7. 壽譯:以上嘅係周代戰爭法令,意思係叫軍士唔好跨過圍牆,偷竊馬牛,騙取別人嘅男女奴,否則就要受刑。講多句「臣」係男奴、「妾」係女奴。哩啲馬、牛、臣、妾,應該係戰利品,所以要建「垣牆」保護,亦可見打仗帶女人係古已有之。

8. 又,有關軍市的確切記載始於戰國時期。《史記.馮唐列傳》:「李牧為趙將居邊,軍市之租皆自用饗士,賞賜決於外,不從中擾也。」

9. 壽譯:李牧係趙國邊境嘅將軍,佢用軍市收返黎嘅稅金用黎犒賞部下,賞賜係自己決定,朝廷不從中干預。
10. 以上證明左軍隊有市,但係無證明營中有妓,亦無證明軍士可以喺軍市交易女奴或者嫖妓。我覺得真係好慘,全篇真正有用嘅係得一句:「古未有妓,至漢武始置營妓,以待軍士之無妻室者。」

11. 而哩句係出自明代《正字通》,大約16XX 年,去證明公元前156年漢武帝發生嘅事。。。一大滴汗。

12. 唉,至於男風,作者引左龍陽、斷袖、分桃嘅故事,我真係無咩心機打出黎。
以後講叫雞都可以拋下書包,支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞