《中國娼妓史》齊齊黎叫雞

152 回覆
335 Like 4 Dislike
壽桃兄近況如何?我就黎豬到甩褲
周秀娜中槍
仲係兩槍
王書奴係又係筆名?
佢好似精神分裂咁,一時有sauce,一時就自己加以推敲
有d似無病呻吟,但篇篇一個咁有趣既題目搞到咁
例如屈原《楚辭.九歌》:「疏緩節兮安歌,陳竽瑟兮浩倡。靈偃蹇兮姣服,芳菲菲兮滿堂(東皇太一)」、「浴蘭湯兮沐芳,華采衣兮若英。靈連蜷兮既留,爛昭昭兮未央(雲中君)」。

我已經數唔到有幾多個字唔識讀唔識睇
Long time no see
留名
皇帝發邀請函要求玩個官之前做雞嘅老婆
lm
留名拜讀
以前大學讀中國婦女史睇過下,其實似本小說多d
lm
原來分到咁細
后一人、夫人三人、嬪九人,世婦二十七人,御妻八十一人之多。
后之後個啲分別係邊到
雞 老雞 烏雞
連登清泉高汁post
唔好講哩啲。
講得好呀。舊人同埋第一個寫,唔代表係好。哩本書就係證明
《中國娼妓史》第三章中:多謝好色狗齊桓公,多謝管仲創立官方雞竇!

1. 真正史有明文、由國家經營管理嘅妓院,源自春秋時期齊國管仲創設嘅「女閭」。

2. 至於點解偉大的管仲要設立「女閭」,作者認為有四個原因:

一、國家收稅。清代褚學稼:「管子治齊,置女閭七百,徵其夜合之資,以充國用,此即花粉錢之始也。」

哩個易明啦,推班女做雞都係為左$$$姐,你唔做雞搵錢,我邊有錢養你呢?
二、容納奴隸。《管子.權修》:「凡牧民者,使士無邪行,女無淫事。士無邪行,教也。女無淫事,訓也。教訓成俗,而刑罰省,數也。」

壽譯:治理民眾嘅人,要令到男人無不正當嘅行為,女人唔做不恰當嘅事情。要令男人無邪行,教啦。要令女人唔做不恰當嘅事?訓示啦。要將教訓成為風尚,咁樣管治者就唔洗用刑罰啦,哩啲就係制度。

壽注:喺哩度嘅語境,「邪、淫」都係解「不正當」,唔好見到個淫字就聯想性交。

作者引《管子》哩段係想證明,管仲唔會「逼良為娼」。

又再有一段,《韓非子.外儲說右下》:

桓公微服而行於民間,有鹿門稷者,行年七十而無妻,桓公問管仲曰:「有民老而無妻者乎?」管仲曰:「有鹿門稷者,行年七十矣而無妻」桓公曰:「何以令之有妻?」管仲曰:「臣聞之,上有積財則民臣必匱乏於下,宮中有怨女則有老而無妻者。」桓公曰:「善。」令於宮中女子未嘗御出嫁之,乃令男子年二十而室,女年十五而嫁。

壽譯:有日齊桓公微服出行,有個叫鹿門稷嘅,七十歲都無老婆。桓公問管仲:「真係有人又老又無老婆架?」管仲答:「有個人叫鹿門稷,七十歲都無老婆呀。」桓公問:「咁我可以點幫到佢呀?」管仲話:「我聽講,老細有錢就代表下屬好撚窮,宮中啲女人有剩咪令到民眾老左都無老婆囉。」桓公話:「OK!」下令宮中未畀佢屌過嘅女人出宮嫁人,仲命令二十歲嘅男人就要成家立室,女人十五就要嫁人。

U see ? 齊桓公同管仲幾咁偉大。

竟然係將啲原裝未屌過嘅送出去,而唔係將啲屌過唔岩屌嘅送畀人。

所以一句講哂,普通齊國百姓女人,管仲係唔會捉佢地做雞嘅。

咁雞竇啲囡囡點黎?齊桓公係春秋五霸,打贏仗,緊係捉打輸嗰邊嘅女人做雞啦。
三、優待遊士。

春秋戰國啲人會養「士」。例如戰國四公子孟嘗君,養埋啲「雞鳴狗盜」嘅人。咁你養「士」,包食宿同埋女陪瞓都好正常姐。

《漢書.地理志下》:「薊,南通齊、趙,勃、碣之間一都會也。初太子丹賓養勇士,不愛後宮美女,民化以為俗,至今猶然。賓客相過,以婦侍宿,嫁取之夕,男女無別,反以為榮。」

壽譯:「薊(今北京),南通齊國、趙國,係勃海、碣石之間嘅一個都會。當初燕太子丹養勇士,唔愛自己後宮美女,全部攞出黎陪瞓,連民眾都學佢一樣,都而家都係咁。有客人黎到屋企,會叫老婆同個女陪瞓。去到男女結婚洞房花燭,都要招呼下親戚朋友咁,男女都覺得咁樣係光榮架。」
四、供齊桓娛樂。

《史記•齊太公世家》:「桓公好內,多內寵,如夫人者六人」。管仲設「女閭」,真是齊桓搜求伉儷發洩性慾之極大淵海真覺美不勝收(壽按:作者暴走原文)。
《韓非子.外儲說右下》:「昔桓公之霸也,內事屬鮑叔,外事屬管仲,桓公被髮而御婦人,日遊於市。」

壽譯:「以前齊桓公稱霸嗰陣,內事交畀鮑叔,對外就叫管仲做。佢自己呢?被頭散髮去屌西,日日遊雞竇。」

《戰國策.東周策 .周文君免士工師籍》:「齊桓公宮中七市,女閭七百,國人非之,管仲故為三歸之家,以掩桓公,非自傷於民也。」

壽譯:「齊桓公宮中有七個雞竇,七百隻雞。有國人話佢唔岩,管仲就特登幫自己整三頭住家,咁做係為左掩護桓公,分散民眾注意力,即係要屌就屌我,唔好屌我腦細。管仲唔係特登想中傷自己嘅聲譽。」

你話管仲係幾咁偉大
3. 以下作者感想。

齊國君臣能與百性同樂,故桓公令民男子二十而室,女子十五而嫁。

管子小匡篇說:「好色非惡之極。」

管仲君臣性欲是十分解決了但恐小老百姓仍有窮得討不起老婆的,性欲難以解決,是極痛苦的事情,故創為「女閭」。

較之後代所謂新式官僚,滿口高談廢娼,自己左擁右抱,而小百姓飢荒欲死,要抱一個黃臉婆兒亦不能如願。彼傖則毫不關心者,是猶庸庸佼佼呢。
多謝各位支持。估唔到竟然有37個正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞