《中國娼妓史》齊齊黎叫雞

152 回覆
335 Like 4 Dislike

介紹返,《中國娼妓史》,係1932年王書奴嘅作品,1988年三聯書店1版1刷嘅版本。印刷極其惡劣,頁頁透底。我一寫完就會掉哩本書。如果有讀者想要,我可以送畀你。

台灣國家圖書館有網上全掃瞄版,大家可以同我一齊睇。
https://taiwanebook.ncl.edu.tw/zh-tw/book/NCL-9910009850/reader
1. 點解會有哩本書出現呢?作者喺序度交代:

一、佢叫雞經驗豐富。

二、當時日本已經有好多講緊娼妓史,例如:
中山太郎《賣笑三千年史》https://www.suruga-ya.com/zh-hant/product/3Z113214
道家齋二郎《賣春婦論考》https://dl.ndl.go.jp/pid/1281989/1/3
瀧本二郎《世界性業婦制度史》https://iss.ndl.go.jp/books/R100000039-I001882121-00
反觀我地終蟈堂堂泱泱大國三千年叫雞歷史,竟然無人整理,實在豈有此理。

三、作者認為娼妓係社會問題黎。

連登仔會為左電子雞圖蕩產傾家、香港又有14 歲靚妹已經做雞頭咁叻女。娼妓同文化、政治、社會、經濟有密切關係。商代已經有「巫娼」,唐代最進步,官吏狎娼,無法律限制,抄一句章太炎《五朝學》講嘅:

「唐代荒淫,累代獨絕,播在記載,文不可誣。又其浮兢慕勢,尤南朝所未有。南朝疵點,專在帝室。唐乃延及士民。」

去度今日香港,叫雞同打羽毛球同樣係有益身心嘅一回事。為左國家販榮娼盛,研究娼妓史係必須的。
有趣想睇
強帖留名
好,入正題。講下定義,究竟咩係「娼」呢?

2. 東漢(121年)許慎嘅《說文解字》有「倡」字,而無「娼」字。
3. 去到南朝梁代(543年)顧野王嘅《玉篇》先有「娼」字,仲有解釋話:「娼,婸也。」

屌你老母,咁「婸」點解呢?

4. 又睇返《說文》:「婸,放也,一曰淫戲。」
5. 宋代(1037年)《集韻》話:「倡,樂也,或從女。」
6. 明代(1627年)《正字通》話:「倡,娼優女樂,別作娼。」

7. 總結幾本字典千幾年嘅講法:古代娼女起源於音樂,即係歌女啦。所以後世娼女雖以賣淫為生,而音樂歌舞仍是主體。所以呀,女人老牛聲,喺古代無資格做娼架
高質
lm
Lm
再講講「優」同「倡」

壽桃按:大家或者知,「優」嘅意思係演員。所以「女優」係好古雅嘅一個詞。

但古代係「優倡不分」嘅。至少去到三國時代仲係。以下一段小故事《三國志.蜀書.許慈傳》:

「(許)慈、(胡)潛並為博士……值庶事草創,動多疑議,慈、潛更相克伐,謗讟忿爭,形於聲色;書籍有無,不相通借,時尋楚撻,以相震攇。其矜己妬彼,乃至於此。先主愍其若斯,羣僚大會,使倡家假為二子之容。傚其訟䦧之狀,酒酣樂作,以為嬉戲,初以辭義相難,終以刀杖相屈,用感切之。

壽桃譯:

許慈同胡潛喺劉備稱帝後都係做博士,哩兩個人嘅工作主要係恢復漢朝嘅制度禮儀。但佢兩個互相睇對方唔順眼,經常相互誹謗,家中嘅藏書打死都唔會借畀對方,有時仲會返工隻揪。劉備為左化解二人矛盾,有日開蜀漢員工party,特登搵左「倡家」演佢兩個鬧交打交嘅小劇場黎娛賓,終於令佢地正常返少少。

壽按:哩個故事令我諗起簡雍https://www.patreon.com/posts/65279620。又可能係哩壇野啟發左以後嘅戲曲梨園。

另外,古代「倡」係不分男女嘅。

《史記.趙世家》::「趙王遷,其母倡也。」
《漢書.李延年傳》說:「中山人,身及父母兄弟皆故倡也。」

You see ?「倡」is a job!無分男女,仲可以父母兄弟齊齊做。
要去到唐代,「娼」嘅意思先接近而家嘅「妓女」。

壽桃補一段小故事:趙璘《因話錄》:

「睦州刺史柳齊物,少而俊邁,家富於財,因調集至京師。有名娼陳嬌如者,姿藝俱美,柳詣之,悅焉。陳云:「第下錦帳二十裡,即奉事終身。」本易其言,戲之耳。
翌日,遂如數載錦帳以行。陳大驚,且賞其奇持,竟納入柳氏之家,執媵僕之禮,為中表所推。明皇在人間,嘗聞嬌陳之名,訪知,乃召入宮,涕泣稱痼疾且老,上知其不可強也,命之歸。」

壽桃譯:睦州刺史柳齊物,後生靚仔有錢做高官,有次調到京師,順便學下長官喺辦公時間叫雞。京師有個好出名嘅娼叫做陳嬌如,靚女得黎高音甜中音準低音勁,一句講曬通透。柳齊物想私有佢。

陳小姐就話:「攞廿里錦帳黎接我,我咪跟你走囉。」

靚女 9up一句,毒撚就當真

第二日,陳小姐打開門就見到柳生準備好廿里錦帳等佢。咁大條水魚邊度搵?陳小姐即刻從良入柳府做牛做馬,而柳家亦無因為佢嘅出身而看輕佢。

唐明皇聽到哩件事,就召陳小姐入官玩下,點知陳小姐話自己成身花柳,背脊又多暗瘡,皮膚又唔好。唐明皇知道哩條女勉強無意思,就放佢返柳府。

哩種算唔算愛情?

故事講完啦,總之一句講哂,唐代嘅「娼妓」同而家嘅好接近,唱完歌就做愛。同埋由唐代開始,娼妓絕大部分都係女人。
屌奶星屋企都有呢本,舊版到標點加係句子隔離個啲
好啦,講完「娼」就到「妓」。

《說文解字》:「妓,婦人小物也。」

壽桃按:作者用一句「與妓女義意毫不相干」就帶過。但「婦人小物」嘅意思係咩呢?我搵唔到有解釋。係手袋?係裝飾?係M巾?唔知道。我屌你班講啲唔講啲嘅古人老母。讀者如果知道嘅,留言話我知。

魏晉六朝,「妓」嘅意思演變成「美女」。
唐代《華嚴經音義》引《埤蒼》(三國魏張揖):「妓,美女也。」又引《切韻》(隋代陸法言):「妓,女樂也。」
大概由三國到隋代,「妓」意思係「歌女、美女」。

總結啦:
「倡」:係歌手加演員。
「娼」:係女性歌手。
「優」:演員。
「妓」:美女。

至於「娼妓」,作者咁定義:因要得到報酬,而實行性的亂交,以滿足對方性慾,是為娼妓。

壽桃按:個定義無咩邏輯可言,但作者係咁講。唔信自己睇第5頁
https://taiwanebook.ncl.edu.tw/zh-tw/book/NCL-9910009850/reader
《中國娼妓史》第二章:殷商鳩 up 時代

壽按:以下作者完全斷鳩估,簡直係呃字數與鳩up 之鬼,感覺就好似大學生要湊字數寫paper。

如果你想同我一齊睇嘅,就請揭去9-23頁。

1. 世界各國未誕生「職業娼妓」之前,都係先有「巫娼」。即係社會學家所講嘅「宗教賣淫」。

2. 羅素說:「古代娼妓制度絕不如今人之為人鄙視。其原始固極高貴。最初娼妓乃一男神或一女神之「女巫」,承迎過客為拜神之表示。其時人御之,亦必事之,然基督教父詬詈訴毀,連篇累牘,目為異端陋俗,及撤旦遺孽。茲後娼妓遂由廟宇驅入市場,淪為商業。……印度一隅娼妓制度由宗教性質蛻變為商業之程序尚未完成。」

3. Katherine Mayo(壽按:書誤植為Katherine May,以前編輯無得上網搵,唔怪佢啦)女士於所著Mother India一書中,引稱宗教娼妓制度之遺傳為印度之詬病(據黃席群譯羅素婚姻道德第九章)

4. 社會問題辭典說:「賣淫起源有接待賣淫,祭禮賣淫,宗教賣淫三種。前二者沒有金錢受授的關係。宗教賣淫,初行於古代巴比侖。以後傳到希臘,聞說孟買仍流行。這稱賣淫在寺院底殿裡,「巫女」或「舞女」應參詣者希望提供肉體,獲得一種報酬香錢,這個香錢變為祝儀,歸寺院收納。

5. 田本圿利彥《婦女問題本質》上說:「從前巴比侖女子,每年一次在米蘇達神殿為一般男子自由性交物。」又說:「前面所叙的女子在神殿內一時的公開,也可以說明賣淫的起原在那個時候,欲行自由性交的男子,須獻貢品於神。到後來變為出香火錢,與神殿「巫女」自由性交,以後再變為賣淫成為娼妓了。

6. 作者話:「殷商時代都有「巫」架。」有祭祀之巫、有測天之巫、有主卜筮之巫、有明醫藥之巫。咁應該有「巫娼」架嘛。(壽按:屌你老母

7. 殷商「巫娼」可能有近代娼妓「才、情、色、藝」特質例如:

一、工於言語。《易序卦傳》:「兌為少女,為巫,為口舌。」大概以為巫者能以口舌擅長,而為巫的又多少女,故取象於「兌」。這不是「巫女」會說話的證據嗎?

二、工於媚男子祕術。現在姑且以後代事實作例證,《舊唐書.卷107.棣王琰傳》:「孺人乃密求巫者,書符置於琰履中以求媚。」《金史.卷64.章宗元妃李氏》:「李氏嫉妒,令女巫李定奴作紙木人、鴛鴦符以事魘魅,致絕聖嗣。」這兩件事情,愚意必定是古代相傳法術,不是唐金二朝女巫創造。

(壽按:屌你老母,用唐、金代嘅歷史去論證殷商已經夠癡線。仲有個故仔唔係咩媚術,明明就係落降頭。)

三、妝飾美麗歌舞動人。例如屈原《楚辭.九歌》:「疏緩節兮安歌,陳竽瑟兮浩倡。靈偃蹇兮姣服,芳菲菲兮滿堂(東皇太一)」、「浴蘭湯兮沐芳,華采衣兮若英。靈連蜷兮既留,爛昭昭兮未央(雲中君)」。

壽按:上面講嘅野,已經夠無邏輯道理,但係以下仲黐線。

12. 作者認為:「楚國為直接繼承殷代文化者,則殷楚兩民族必有同樣之風俗習慣。故殷重巫鬼,重淫祀。楚既有如此妙麗女巫,以彼代此,殷代女巫之豔絕人寰,可以想象。所以殷代之有巫娼,已成不可磨滅之事實。

壽按:所以你阿媽係漢奸,你老竇係走狗,你阿爺係賣國賊,你就係漢奸走狗賣國賊。

13. 作者仲有其他論證,例如墨子、例如希臘、例如羅馬、例如埃及、例如春秋戰國。但係,究竟有幾多真係關殷商事呢?只能講:斷估很多,證據欠奉。

14. 下一章,春秋戰國,終於有啲實在啲嘅野睇啦,我地終蟈有官妓啦,萬歲!
《中國娼妓史》第三章上:西周之奴隸娼妓

壽按:西周講嘅係奴隸娼妓,總而言之就係打輸仗嗰邊嘅人就要做奴隸。而女奴隸要被奴隸主屌,係好想當然嘅一件事。
1. 西周係階級制度,有士人有庶人有奴隸。(壽補按:例如「禮不下庶民,刑不上大夫」)

2. 《周禮.秋官司寇》:「司厲:掌盜賊之任器、貨賄。辨其物,皆有數量,賈而楬之,入于司兵。其奴,男子入於罪隸,女子入於舂槁。」

3. 上面講西周有個官職叫司厲,負責清點沒收盜賊嘅財物器具,值錢就攞去賣或者收入倉庫。至於捉返黎嘅男人,就係罪人奴隸。女人呢,入於舂槁。「舂槁」係一種刑罰,婦女犯罪時以舂米代替軍役。

4. 西周有百里奚,原本係虞國大夫,虞國被晉攻滅後成為晉國奴隸。後來秦穆公用五張羊皮幫佢贖身。佢係官奴例子。

5. 總之,打輸仗嗰邊,男女都要做奴隸啦。

7. 我懶唔想打字,你見到上圖有一堆女X。其實都係唔同分工嘅女奴。例如「女酒三十人,奚三百人。」

8. 東漢偉大嘅鄭玄做左好好嘅注解。「女酒,女奴曉酒者。古者從坐男女,沒入縣官為奴,其少才知,以為奚,今之侍史官婢。」

9. U see ? 識酒嘅女奴叫做「女酒」,咩都唔識嘅女奴叫做「奚」。奴隸都有分階級架。
以下作者結論,自己用腦:

10. 《周禮》所舉女酒、女舂抭,以下千人而弱。大約都選的貌美才長的奴隸中翹楚供給皇帝使用笑樂的罷。這種人即後代所謂「御妓」「宮妓」,亦即所謂「宮人」。試想周天子已有了妃百二十人:后一人、夫人三人、嬪九人,世婦二十七人,御妻八十一人之多,又加女酒以下大批少艾。天子荒淫少女怨曠可想而知。

11. 從前希臘羅馬妓女階級,是由奴隸組織而成,其中大半是外國人。羅馬高等娼妓,大半都是被釋的奴隸與她們的女兒。西周為奴隸極盛的社會,與希臘羅馬相同。如女酒以下千人,非變相奴隸娼妓嗎?不過改承眾人色笑以事一人罷了。故談奴隸娼妓當自西周始。

12. 壽按:女奴同娼妓可唔可以混為一談?街市啤酒妹同富士大廈嘅強蟈專材係咪一樣?我覺得要諗諗。
古代被動做雞
現代主動做雞
冇東莞盛世真係爭咁啲
白石麻衣係雞係公廁係肉便器
錯,係我二奶
都唔知睇左d乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞