英國公布新一季近萬人申BNO VISA 共15萬人已抵埗

221 回覆
207 Like 7 Dislike
50萬以上
好似揾工難都係意料之內
住就開心
利申 冇睇過個post
有冇拎到citizen?

嚟緊好似英澳互通方便啲去英國?
501 收
藍屍覺醒唔走就笨
15萬精英中產離開香港
15萬中国窮人移民香港

所以政府先咁強硬要係啟德起公屋,係為未來做準備
可以AI 嚟 ,全部一關於移民主提既回覆都係自動出呢一句
睇稅單都唔見三十萬份
計埋啲伴侶同細路 真係走好多
見到呢d case真心覺得慘
不如回家啦
可以屌返佢哋 Prisoner
有需要可以上連登傾
或者搵港僑(如果係英國)心理輔導聯絡轉介

有時覺得心理質素同搵唔搵到工有關
越係心理質素低、無自信,越難搵到工
但偏偏無工又令到個人無自信

最重要係搵多啲朋友傾

唔好聽埋果啲懶係高尚果啲咩移咗民避開香港人,果啲害死人。大部分移咗民嘅香港人其實都好樂意互相幫忙,就算實際做唔到啲咩,淨係聽下有個發泄渠道已經好好
50萬以上差唔多
英加澳甚至美台日都有人移
仲有唔少本身已經揸外國passport
再加一堆人已經掟咗自己仔女出國讀書鋪緊路
你應該後生d 90後

我80後有家庭既英國多
貼地租紙睇下,9up死全家
晒氣咪同放負post果班一樣,最長果個去咗兩年,都仲係不停嗌辛苦,同啲local傾唔到計,又話冇娛樂屈到個人病,但都係唔肯返嚟,有乜好講
英國內政部數據顯示,最近一個季度,即 2023 年 4 月至 6 月,共有 9,800 份 BNO簽證申請

公佈數字係截至6月,我估第3季會再升(純粹個人感覺)
而家去果班應該睇哂 呻慘post
有哂心理準備
呢兩個月多左好多朋友(同埋朋友嘅朋友)問BNO visa 同搵地方住嘅詳情,比舊年多好多,有啲已經呢一兩年掟左小朋友去英國讀boarding school,然後而家開始大人走。。。
每季有呢個新聞都有人問一次。

一個申請一個人。
一家三口主申請人加兩個親屬就係三個申請。
統計處當左番香港短期逗留(1-3個月) 嘅人計入流動入口
我估「平均」計一人最少一百萬,二百萬都唔奇怪。
咁就1500億-3000億。
重未計失去左嘅消費力。
加拿大當讀書,唔計啦
瘀血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞