【海洋生物】淺談鯊魚 (長篇大論)

137 回覆
370 Like 6 Dislike
啲肉點解會咁大浸味

因為肉入面好多尿,所以好快就會有氨味

點解會吸到咁多尿
平時食開嘅魚又冇嘅

唔係吸番黎。
因為佢地係好古老既物種,好多生理野,器官都非常唔掂,例如排洩系統。正因為咁,身體入面既尿素會比其他魚(例如你食開果啲)多。

Hákarl
啲肉點解會咁大浸味

點解會吸到咁多尿
平時食開嘅魚又冇嘅

唔係吸番黎。
因為佢地係好古老既物種,好多生理野,器官都非常唔掂,例如排洩系統。正因為咁,身體入面既尿素會比其他魚(例如你食開果啲)多。

Hákarl

樓主可唔可以講下佢地點性交?
之前睇紀錄片睇過話男嘅為咗固定位置會咬住女嘅頭近鰓嘅位,仲會咬到有痕,所以女鯊果個位啲皮會特別厚,係咪全部鯊魚都係咁架?
lm
好好睇 下次黎啲魚得唔得 本人好中意釣魚 釣完好有成功感 但係睇到啲魚既色好驚有毒 有冇得講解
其實我本身熱愛動物 我就覺得好好睇既
巴打呢個系列正野
但係我就真係好撚柒閪憎你又中又英 好撚賣弄
好好睇 下次黎啲魚得唔得 本人好中意釣魚 釣完好有成功感 但係睇到啲魚既色好驚有毒 有冇得講解

搞到我成日釣左上黎要人幫我拆
啱啱有篇新聞

【慎入●死亡實驗】潛水員水中割手放血 估唔到鯊魚咁嘅反應!

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57059819&category_guid=10793140&category=instant&issue=20170810

我未禁入去睇
之前好似聽過話 令鯊魚狂暴化既 係魚血先得 人血冇效
根本就有好多字可以譯番做中文 等巴打們唔洗睇得咁辛苦
純意見
我係比左正皮既
有埋煮法
成日覺得姥鯊好鬼正
淨係 on 居居游游吓水張開口就搵到食
人類為左一餐就做到傻左咁

我地原本可以咁,多得某魚無啦啦進化啲手手腳腳比我地

都唔係無啦啦既
環境所迫?
鯊魚智商係咪好低?
Vertebrate 脊椎動物
Cartilaginous bones 軟骨
gill 鰓
digestive and excretory systems 消化, 排洩系統
fin 鰭
placenta 胎盤
etc.
俾你參考
Vertebrate 脊椎動物
Cartilaginous bones 軟骨
gill 鰓
digestive and excretory systems 消化, 排洩系統
fin 鰭
placenta 胎盤
etc.
俾你參考

會改進
巴打會唔會講下殺人鯨
下次講下海龜
講香港水域既魚
lm
有冇得講下深海魚
樓主可唔可以講下佢地點性交?
之前睇紀錄片睇過話男嘅為咗固定位置會咬住女嘅頭近鰓嘅位,仲會咬到有痕,所以女鯊果個位啲皮會特別厚,係咪全部鯊魚都係咁架?

男性會用一個叫claspers,作用好似好似陰莖咁既器官去中岀女性。
而你所講既咬㾗係無錯,男性咬住等自己岩位入。而第二個解釋就係一個表白技倆黎,姐係話咬你就係話你知想中岀你。
大部份鯊魚係咁,有啲唔會咬,例如catsharks/dogfish
幫你推
啲肉點解會咁大浸味

點解會吸到咁多尿
平時食開嘅魚又冇嘅

唔係吸番黎。

Hákarl

豪巴食完好出文喇
留名學嘢

鯨魚都想睇下巴打介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞