【海洋生物】淺談鯊魚 (長篇大論)

137 回覆
370 Like 6 Dislike
想知卵生鯊魚同胎生鯊魚繁殖過程嘅分別
天九趐
過年就會食

食素翅得嘛?怕唔夠得體既話,加多封利是係面補番個差價

親戚請食
我冇得話事
想問下樓主對great white shark (以下簡稱gws) 睇法
我潛水時知道一般鯊魚係唔會主動攻擊人類
甚至其實對人肉係冇興趣嘅
但係好多講gws嘅電影又成日講到佢地主動攻擊人類
係咪剩係得gws先會攻擊人類定係電影醜化左鯊魚?

一般,就算係大白鯊,都唔會主動搵人黎食。
但係講緊係一般情況姐,大白鯊有可能因肚餓,或者好奇心,什至點錯相當你係海豹而食你。

本身好想去澳洲睇大白鯊
點知俾岩岩上映果套戲嚇親

係咪有個籠困住你果隻

鯊魚就快俾人類搞死哂
希望越來越多人會拒食魚翅

我覺得佢地作為一種半活化石既物種真係有保護既價值。就算要捕獵都唔好只係只取魚翅咁喪盡天良。

我都鍾意食
不過覺得而家覺得有碗仔翅食就ok

繁殖
全部鯊魚都係會有性繁殖,以Internal fertilization方式中出女性。不過係生仔既方式就有啲唔同。
卵生鯊魚 (Oviparous)
某些鯊魚會以產卵方式繁殖。例如Port Jackson Sharks,女性會誕下受精卵係一啲受到保護既地方,然後佢地會自己hatch出黎。下圖為鯊魚蛋

胎生鯊魚 (Viviparous)
胎生鯊魚會有一條placenta連接母子,好似人類咁會有營養輸送。例子有Bull sharks 同 Hammerheads

兩溝鯊魚 (Ovoviviparous)
大部分鯊魚都會用呢個方式。兩溝意思係有誕下鯊魚蛋,不過蛋會係母體入面受到保護,期間無placenta同營養輸送,直至hatch就會出黎。例子有大白鯊。值得留意係某Lamniformes (姐係大白鯊同佢地朋友) 第一隻出黎既胎會係母體入面食埋其他兄弟,勝者為王。
想問下樓主對great white shark (以下簡稱gws) 睇法

但係講緊係一般情況姐,大白鯊有可能因肚餓,或者好奇心,什至點錯相當你係海豹而食你。

本身好想去澳洲睇大白鯊
點知俾岩岩上映果套戲嚇親

係咪有個籠困住你果隻

咁唔洗驚啦
鯊魚就快俾人類搞死哂
希望越來越多人會拒食魚翅

我覺得佢地作為一種半活化石既物種真係有保護既價值。就算要捕獵都唔好只係只取魚翅咁喪盡天良。

我都鍾意食
不過覺得而家覺得有碗仔翅食就ok

認同 我自己覺得其實係個湯汁好食,貴既魚翅你唔敢點樣加醋加胡椒粉,不過碗仔就可以勁落

繁殖
全部鯊魚都係會有性繁殖,以Internal fertilization方式中出女性。不過係生仔既方式就有啲唔同。
某些鯊魚會以產卵方式繁殖。例如Port Jackson Sharks,女性會誕下受精卵係一啲受到保護既地方,然後佢地會自己hatch出黎。下圖為鯊魚蛋

胎生鯊魚會有一條placenta連接母子,好似人類咁會有營養輸送。例子有Bull sharks 同 Hammerheads

大部分鯊魚都會用呢個方式。兩溝意思係有誕下鯊魚蛋,不過蛋會係母體入面受到保護,期間無placenta同營養輸送,直至hatch就會出黎。例子有大白鯊。值得留意係某Lamniformes (姐係大白鯊同佢地朋友) 第一隻出黎既胎會係母體入面食埋其他兄弟,勝者為王。

第一隻出黎嘅胎係咩意思?
即係一胎仍然會有多過一隻?
唔該巴打

繁殖

唔該巴打

第一隻hatch岀黎既細魚。一次可以有幾隻蛋/胎

d魚一食野就飲好多水落肚
會唔會成肚水
天九趐
過年就會食

食素翅得嘛?怕唔夠得體既話,加多封利是係面補番個差價

親戚請食
我冇得話事

天九

香港而家唔會賣,主要係display用,十幾年前未ban之前有人食過,唔好食,商業價值都好低,不過夠大隻先俾人吹大

香港買到最頂級係海虎,酒樓好少會用咁高級料

d魚一食野就飲好多水落肚
會唔會成肚水

有腮嫁嘛
鯊魚
lm
我對食有興趣啲,香港有冇地方食到?我指燒烤

真係唔知 應該skates(魔鬼魚啲朋友)會多啲。

電影算係醜化咗
大白鯊會好奇想知你係咩
但最慘係佢地見到新野嗰陣同啲BB一樣
就係用牙咬下睇下咩料
咁就仆街喇

繁殖

唔該巴打

第一隻hatch岀黎既細魚。一次可以有幾隻蛋/胎

唔一定係第一隻
有時會有幾條同時孵化
呢個時候佢地就會上演小朋友齊打交
玩deathmatch
最後死剩嗰隻先可以出到嚟
所以嚴格嚟講佢地全部出到世
但得一隻出到母體外
嗰一隻係靠咬死晒自己兄弟姊妹先出到嚟
樓主會唔會講下orca
樓主會唔會講下orca

遲下有機會 你地想睇蟹多啲定鯨魚多啲
樓主會唔會講下orca

睇親巴打啲po都係第一時間碌去煮法嗰part先
繼續撐樓主

off topic
樓主幾時講下水母
係日本水族館睇到海天使,不過聽聞食人,係咪真
shark!
樓主會唔會講下orca

最鍾意食蟹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞