【海洋生物】淺談鯊魚 (長篇大論)

137 回覆
370 Like 6 Dislike
多謝大家既支持同鼓勵 見到大家都係對啲識郁既生物有興趣啲,都係講番果啲啦

今次要講既就係最令人聞風喪膽既鯊魚

鯊魚係屬於Chondrichthyes, (Chondr - 軟骨,ichthyes - 魚)。呢個Class分左兩大clades, Holocephali 同 Elasmobranchii。鯊魚們係非常古老既物種,佢地對環境既adaptation 好唔掂,由化石到依家都只係變左少少。我先講下鯊魚既特點,再就兩個clades去講。

軟骨
作為Vertebrae阿公 (太公係再前啲),佢地都有骨質疏鬆既情況。佢地既骨係Cartilaginous bones,所以佢地只可以係水入面生活,上左水既話地心吸力同佢地體重會壓爆器官。

不過軟骨反而令到佢地有更好既durability (唔會磨涉),同浮水能力 (鯊魚無swim bladder魚標?)。

皮膚
鯊魚皮其實有鱗,呢啲鱗叫placoid scales,非一般魚鱗。鱗係呈牙齒狀,用於保護自己同埋提升移動力 (流線型)

對於今placoid scales,有人話其實由牙發展出黎,都有人話調轉係牙既原始狀態,不過未有定案。(我覺得似唔關事多)

脂肪肝
由於鯊魚無swim bladder,佢地浮水能力主要來自個肝。個肝大(起碼兩Kai),而且充滿油,油浮水,所以就提升浮水能力喇。

血液循環
簡單地講,對於大部份elasmobranchs,血液會由心出發去腮再直接去身體各處。值得留意係當啲血番心臟時,血壓會唔夠。所以血會去到一個叫Sinus Venosus既地方,以肌肉收縮將血液Zit入個心。所以點解會話佢地不思進取唔進化

依家就開始講下佢地既分類喇

Holocephali
呢個clade入面既鯊魚非常古老,講緊係連胃都未有,牙都未出齊,無spiracle。而且佢地有gill cover有骨 (operculum),呢個係佢地同Elasmobranchs最大既分別。係佢地dorsal fin有條刺,有啲係有毒既。

Elasmobranchii
Hexanchiformes
呢種鯊魚可以話係鯊魚既太公。佢地仲用緊同鯊魚化石相似既配置,例如原始既digestive and excretory systems。再加上佢地有7條gills (elasmobranchs有5條),可見佢地係非常primative.

Galeomorphs
Galeomorphs係一啲郁得多既鯊魚。例如常見既大白鯊,mako sharks之類 。佢地最大既特徵係有Anal fins,姐係魚下面(ventral)既後面(近尾)有fin。

內容太長,仲有下邊睇
Squalomorphs
呢種鯊魚相對地郁得少,通常都係住海底。特徵就係無anal fin,而且dorsal fin通常有條刺。例如Angel Sharks, Saw sharks,都係叫squalomorphs

Batoids
Batoids就係大家都知既魔鬼魚。扁平身體,而且gill slits係下面。例子有Stingray, Manta等等。

Saw Shark同Sawfish
知道多少少,就唔好比人笑。Saw Shark係Squalomorphs而Sawfish係Batoids。分別在於(不限於):

Saw Shark有兩條barbels係條鋸,而且Gills係兩邊

Sawfish無兩條野,而且gills係下邊(ventral)

煮法
我唔食魚翅既 主要因為唔認同捕獵手法,我覺得捉得上黎應該要食晒成條魚而唔係只取魚翅。(個人偏見)
鯊魚肉有強大尿味所以最好係炭燒 加上牛油同檸檬汁同香草
個皮脆得黎有咬口,肉質厚實
LM
淺談vs長篇大論
淺談vs長篇大論

講得好淺,不過好多野講。個觀感會唔會fit啲
好正
入嚟就係睇點食!
又中又英睇唔明
lm
又中又英睇唔明

學術名好難譯

譯做中文只會更加睇唔明
正,好中意睇海洋生物,鯊魚my fav
鯊魚肉點煮
要問香港d水上人
好鍾意鯨鯊
想知點解佢地食浮游生物都生到咁大(好似藍鯨咁)
會唔會講深海生物
鯊魚係咪唔生癌?
會唔會講深海生物

遲下啦
鯊魚係咪唔生癌?

好似鱷魚唔會
好鍾意鯨鯊
想知點解佢地食浮游生物都生到咁大(好似藍鯨咁)

佢地每日食21 kg呢啲野
鯊魚係咪唔生癌?

好似鱷魚唔會

以我所知得Mole Rat有唔會(好似係)
Ching係咪讀marine science
Ching係咪讀marine science

算係
想問下樓主對great white shark (以下簡稱gws) 睇法
我潛水時知道一般鯊魚係唔會主動攻擊人類
甚至其實對人肉係冇興趣嘅
但係好多講gws嘅電影又成日講到佢地主動攻擊人類
係咪剩係得gws先會攻擊人類定係電影醜化左鯊魚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞