消息指:ChatGPT每日燒548萬港元,2024年底或面臨破產

181 回覆
52 Like 151 Dislike
咁你有部超級電腦先單機到
2023年喇傻鳩依家乜都open source喇
Bing chat而家要toggle個制先用到GPT-4
係咪想少啲人用
openai重要本身宗旨係open source
啱囉,起埋咁多數據中心,又裝太陽能板
香港區想課金都課唔到
唔係唔想比佢賺
件野咁有用慌佢冇人投資咩,又唔係元宇宙
問AI點賺錢囉
寫code超有用
好過去stackoverflow
平均人工2萬夠你請8250人開間清潔公司
燒左丫麻,唔識字?
日日燒一億都仲得

msft tesla 都揸住
傻淡通病係自以為眾人皆醉我獨醒
如果根據你講法 咁有勞動力就夠啦 最有價值嘅嘢同時都係最主要係依賴勞動力

但係勞動力呢樣嘢講緊100年前 甚至1000年前都已經有好充足嘅資源
又或者講現代 中國就人口最多最多勞動力

咁點解唔係100年前就有ChatGPT
點解ChatGPT唔係made in China
邊隻open source 夠打3.5 ??
Bing 個gpt 4.0 已經係免費
Gpt 3.5本來就open source ,而家係睇4.0加價有冇人用。 不過4.0用過就知同3.5冇大分別,仲係成日9up
夠鐘食藥啦
我都係用你講嘅logic去問你 如果最有價值嘅地方係勞動力 咁點解係OpenAI/Anthropic呢啲startup做到呢啲cutting edge AI model 點解唔係最有勞動力嘅國家/公司做到

如果我話OpenAI 同百度嘅分別係喺technology background, 經驗, training data, computing resources etc 到
咁勞動力就已經唔係deciding factor啦

咁你答我 勞動力仲係唔係最有價值嘅嘢
去睇醫生啦
如果仲停留呢個思維
AI 今日應該都仲未出現
咁未賺唔到錢, 每日燒500萬
Android, Chrome都係open source
賺女唔賺到錢?
有誠意d 租個美國Residential IP 同埋 未ban既信用卡。。
chapgpt只會引到AGI+末日+2030s既人腦機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞