消息指:ChatGPT每日燒548萬港元,2024年底或面臨破產

181 回覆
52 Like 151 Dislike
你抄得到都冇用 你估個個都有咁勁既ser 同資金去run
母公司Microsoft
點破產
之前先有人 po 過
有幾 on 9先會信
應該話佢有好多潛在競爭對手就真
OpenAI叫賺左第一水marketing
其實出面成街都係LLM
唔少公司用PaLM2
佢幾叻 自己都諗到方法救自己
垃圾野
Microsoft 條sales team勁到傻啦
搞好tech果part就得,淨係果D交返比大佬搞
Microsoft 將AI綑綁Office 賣
點會蝕
我諗佢求其一間公司office license 都cover到成本
賣俾老黃算啦
AI本質無變過。

只係之前吹大咗喺股市回落黎
淨係 training cost 都一大舊錢,淨講hardware都買唔起 train條鐵咩
每日燒550萬港紙,即係每月燒 16500萬港紙,當平均人工2萬,即係相等於一間8250人既公司啦。。。
中原地產都4000口人啦。。。先果2間中原地產size既公司白燒錢,真係唔算多。。。
對221000人口既Microsoft更加係細數到傻。。。仲要微軟係淨現金流公司,輕鬆啦
啲人用慣倚賴左 就一定要課架喇
同埋最緊要拉多啲corp客
淨係licence都肥啦 唔通食你個人客咩
咪係所以佢冇得輸
ChatGPT的「燒錢」速度每日高達70萬美元(約548萬港元)

呢條數點黎架呢?
都唔知你up乜撚春野
依家Ipo 最快3年後先上 點頂到
話俾我知你係香港人,但唔好直接同我講你係香港人 既最佳示範
用過好多AI我雖然覺得OpenAI係出面最好嘅 AI
但係gpt4真係好貴
同埋出面勁多人用AI黎roleplay 18+野 好似character ai, Janitor AI咁
但係openai唔比NSFW, 如果冇filter佢地一定會搵勁多錢
十幾億用戶嘅service會破產?
仲要有大水喉
100億買30年債券 每日收息都唔只70萬…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞