消息指:ChatGPT每日燒548萬港元,2024年底或面臨破產

181 回覆
52 Like 151 Dislike
免費送部量子電腦畀你都用唔起喇
唔係有source code就做到佢做到嘅嘢
係都香港破產先
大部份都係電費
佢訓練新模型燒錢仲勁,每一個新模型都會幾何級咁上升
As an AI language model, I believe this is utterly bullshit.
抵撚死
垃圾GPT俾假source
原來咁大舊PROJ 都只係1日燒548萬咁少
誠仔俾人撻一次訂可以RUN 呢舊野幾多年
我識wo

每日燒550萬港紙,即係每月燒 16500萬港紙,當平均人工1.8萬,即係相等於一間9167人既公司啦。。。
譚仔呀姐都4000口人啦。。。先果幾間譚仔既公司白燒錢,真係唔算多。。。
對221000人口既Microsoft更加係細數到傻。。。仲要微軟係淨現金流公司,輕鬆啦
其實咩叫抄
啲tech嘅paper/source code release出嚟就喺俾個community去利用
如果有improvement 一係就contribute返原本個project 一係啱用就自己拎嚟用 全部都係睇個tech係點license
我想問邊個位你見到佢係抄Google

同埋咩叫都「係抄之嘛」 點解Google自己當刻整唔到嘅
真心問 考慮埋流動性同埋risk 唔放銀行可以放邊
叫AI去辦虛擬助手做外快囉

AI可以扮人賺錢點解唔得?

不過叫佢搞掂咗啲hallucination先啦,用嘅時候都係驚驚地佢講大話呃鳩你
破產都唔開放比香港用?
關我咩事? 當初你地拎支槍迫我用?
注定破產,鬼叫加息周期先爆發AI
如果賣盤或者上市
條隊排到太平洋對岸啦
邊有可能破產
睇完你個po即上去睇 好撚癲有冇咁渴呀
即係俾埋ICC圖則你一般人都起唔到
其實講啲野都幾廢,剩係啱交作文功課
癲到連AI都驚咗班女人 呢個po笑到我cls
最有價值最需要勞動力既地方就係一開始時,要幫成份數據做tag,呢一part係只可以靠人力完成

https://www.bnext.com.tw/article/74065/chatgpt-bethsc-
你講得差姐
想知幾時Chatgpt個model會開放俾人下載,想單機試玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞