[話左唔好激嬲todd 哥架啦,佢痴線架嘛] 車路士球迷討論區

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
其實白卡對眼勁似美人魚條女
右眼搭uber去左眼都應該要兩舊水
Thanks and goodbye火撚鳥呢?
Todd 同我 check利記下一個 target 係邊個
火雀靜靜地離開,算佢重有最後既骨氣
車路士隨隊記者:詳細解構車路士的FFP情況及問題,情況比想像中理想

《車路士利用法律漏洞進行攤分》
例如:球會A以5000萬鎊簽入一名球員,並向球員開出一份為期5年、週薪10萬鎊的合約。球會B簽下入名自由轉身會球員,並向球員支付大約40萬鎊週薪。哪個球員的成本更高?如果你的答案是球會B,你就答啱。40萬鎊週薪相當於2000多萬鎊年薪,而5000萬鎊的攤分轉會費和一份5年的週薪10萬鎊的合約的總成本約為1500萬鎊。有大量的文件表明,車路士利用攤分的法律漏洞(為了會計目的,在球員的合約期間分攤轉會費的過程),直接使他們可以攤分成本。車路士1月簽入的所有球員都是7年或8年合約,這降低每年的賬面成本

《歐足協雖已改例,但英超無改例》
歐足協規定,從今夏開始,無論合約長短,轉會費最多只能在5年內攤分,英超可能很快就會效仿。但即使這些財政預算漏洞被堵住,攤銷仍然是幫助車路士增加支出的有力工具。在新規則實施前,球隊已很好地利用這個規則。更重要的是,車路士今季不會參加歐洲比賽,所以現在不必擔心歐足協的規定。出於各種原因,球隊當然希望下季回歸,但英超給予球隊更多的回旋餘地,因此車路士有更多的時間

《出售球員》
僅夏維斯、蒙特和高華錫3人就為車路士帶來近1億鎊的球員出售的會計層面利潤。從理論上講,等於這部分收入可以讓車路士在5年內攤分5億的轉會費,而不會讓球會陷入赤字。當然這意味收入需要在5年內持續增加,來維持收支平衡。初步轉會數據表明,車路士在過去3個轉會市場的攤分支出估計為1.572億鎊;這一顯著下降的數字幾乎完全被同期出售球員獲得的1.496億鎊的會計利潤所抵消。因為球會的賬目是在相關交易發生近一年後公佈,所以現在判斷車路士目前的支出是虧損還是盈利還為時過早

《車路士仍需要收入改善財政報告》
但考慮到在3年虧損約9000萬歐元的規則,值得記住的是,車路士去年的賬目虧損1.21億鎊(1.4億歐元)。在之前的一季,球會虧損1.56億鎊(1.81億歐元),這是英超歷史上第二大虧損,因此球會需要盡快開始盈利,無論是通過增加球員銷售、改善商業交易,還是重返歐聯(預計每場主場比賽能賺300萬鎊)

《降低薪酬架構》
年輕球員往往更容易接受較低的基本薪酬和成績激勵,這讓車路士可以用更低的薪酬簽入球員,然後隨著時間過去以加薪獎勵表現最好的球員。幾乎可以肯定的是,Roméo Lavia在車路士起初時,他的薪酬將低於目前效力於韋斯咸的前修咸頓隊友Ward-Prowse。總括來說,車路士新老闆相信已為一隊節省數千萬鎊的年薪,他們將把這筆錢重新用於轉會費

《競爭對手不滿車路士的運作》
車路士還希望再購入2名進攻球員,及一名新門將。世界無其他球會是這樣運作,公平地說車路士的做法惹惱他們。有越來越多的傳言說,競爭對手球會向英超抱怨車路士的支出,這表明足球界內部對車路士的做法更廣泛的懷疑

https://is.gd/H3Ei9Z
Kova
睇死佢過幾日換過個名入返黎
好嬲好嬲
怪就怪你哋唔夠托哥醒識玩財技
There is no need to be upset
火燃鳥定火撚烏?
好撚易捉到 太真知灼見
梅 nj 丁
薯 lavia enzo
Caicedo
高 殺 占

個陣幾好咁
廢柴
拎到舊錢可以會買加囝
恭喜咁多位,等咗三季嘅新防中終於降臨。

今個夏天一直故意唔提Caicedo個名,一來當然係怕燈,二來係因為我知道有Caicedo同冇Caicedo對於成隊波嚟講有非常大差別。而家official咗,總算可以同大家傾下呢位英超最新標王。

一向唔中意用「新XX」去形容球員,不過Caicedo被喻為新Kante唔係冇原因,兩位球員不但膚色體格相似,踢法亦好類近。Caicedo冇Kante嗰種怪物一樣嘅身體質素,但同樣具備出色預判同掃蕩能力,能夠大範圍覆蓋球場,喺前中後場各處作出破壞,係個好稱職嘅ball winning box-to-box midfielder。上季Caicedo一共作出100次搶斷同56次攔截,兩項數據都排英超第2,仲有248次ball recoveries,聯賽第8多。Caicedo經常可以喺核心地帶反搶後發動進攻,上季白禮頓有18次埋門攻勢都係源自Caicedo嘅奪球,同樣數據英超只得Rodri有更多次數(19)。

Kante最大特點係快,步速快、出腳快,可以喺同對手冇太多接觸下搶球。Caicedo冇呢個優勢,不過就多咗一種南美球員常見嘅爛打,更擅長埋身肉搏,利用低重心作對抗,就算搶唔到波都可以將對手「逼」向一邊嚟delay攻勢。值得一提,雖然Caicedor只有1米78,但佢嘅高空爭頂成功率竟然高達64.9%,呢個數字同Rodri (69.2%) Casemiro (65.1%)相差不遠。

要將Caicedo嘅防守能力同Kante比較當然唔公平,但有一點我覺得Caicedo已經做得比佢前輩好,就係用波能力。好多人都慣性只留意黑人中場嘅防守能力,事實上Caicedo嘅用波質素已經比得上英超最頂級嘅中場。

Caicedo係白禮頓上季其中一個組織核心,合共觸球2603次、成功傳球1993次(兩項數據都係隊內第2多),傳球成功率有88.5%,當中長傳成功率達到79.2%,全英超第7高。而且Caicedo亦唔係單純橫傳回傳,上季共有219次progressive passes同181次傳球至final third,均屬於英超top 15水平。

當白禮頓喺後場組織時,Caicedo會負責接應中堅嘅傳球,所以經常受到對方球員逼搶,上季佢每場平均受到23.5次逼搶,係隊內最多。而Caicedo喺受壓情況下嘅傳球成功率高達86%,全英超只得Rodri同Enzo有更佳數據。

Caicedo喺進攻方面嘅貢獻亦不容忽視,上季共有41次chances created,位列白禮頓隊內第4,如果計埋secondary chances created的話有76次,隊內只比Gross少。

比起Kante嘅極致,Caicedo顯得更全面。Enzo同Caicedo嘅技術基礎其實好接近,兩個球員都係攻守兼備、擅長用波、覆蓋面大、侵略性強、具南美技術底子,只係佢地各自又有更擅長嘅領域。

有別於Kante/Jorginho嗰種一凹一凸、互補長短嘅關係,Caicedo同Enzo本身夠all-rounded,組合起上嚟有更大自由度。可以好似上場對利物浦咁兩個中場一前一後,分別負責唔同區域同工作,或者組成更典型嘅double pivots,共同負責攻守。甚至如果球隊想轉踢三中場,Enzo同Caicedo都有能力勝任左中右所有位置。兩位球員都未夠23歲,未來仍然有好大可塑性。

作為期望管理大師,我會努力地防止自己變得太興奮。但on paper嚟睇,Enzo加Caicedo的確係非常非常promising。

有41次咁多咩?
點解Sofascore寫佢得3次

sofascore有分big chance created 同 keypass
3次係前者,篇文可能指後者
我見到過lavia起初人工會平過ward prowse
佢撚會走咩
同埋我1001左開post 時未睇到咁後
開左先知你地咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞