做IT sales嘅你,今年咩環境?

257 回覆
14 Like 85 Dislike
呢2-3年邊度有好過呀, 無數又係等人炒
以前做過 Jabxx product sales, 真係狗也不屌 公司啲人又閪
好似請緊人
Jabxx 都好賣咩? 自覺呢 d product value 好低
上cloud係大趨勢,你無得驚
幾M自己開間艇仔食2條數
more jabxx早幾個月已經請緊人
身邊好幾個都被問過
剩返政府客一部份唔上得,其實佢哋都有自己 govCloud, 仲有零售銀行大部份都仲 on-premise, 不過 hardware market 只會越來越縮, 除非突然佢哋發覺 cloud vendor 都係揾佢哋笨,樣樣計錢都無平到
hardware vendor sales留名
生意好平穩但又無乜發圍
Cloud提供既唔只hardware maintenance,仲有專業consult同技術,好過自己搵人搞
代理定廠先
睇數香港今年好過上年,大陸就真係差
呢間好似2邊都出名chur?
之前都有headhunt問過有無興趣但出手好似唔高
今個Q,我跑cloud business, 連佣金都出唔到!!!食老底,on99, 得30K
SDWAN真係令WAN個market唔同哂
代理就睇邊間啦,講太多會自爆

不過有headhunt問得就99%廠
點解presales搵笨?IT industry唔係presales最搵錢咩?好少人可以tech同sales都識
包裝就咁啦,你估個個都識咩, 跟住 traffic 貴到無輪, 乜野都揾"專業服務"又係一條數
好數個陣梗係 sales 揾錢啦, presales 最多都係多一點
從來都係technical 轉sales
極小sales轉technical
有邊幾間大vendor好做? HP?
應該卒爆,day day review
一切都係 trade off
有人材緊係自己搞好
不過啲專業服務得啖笑
好多咪都只係片面用過下就當識 
去到Q3尾, 大家今Q得唔得呀? 應該問會甩幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞