做IT sales嘅你,今年咩環境?

257 回覆
14 Like 85 Dislike
小妹做SI
我嘅account 係Enterprise 為主
今年個個客都縮budget
而家8月條數先得40%
今年係咪真係好靜
定係得我公司係咁
我係咪入錯行
暫時bill咗5m數
差過舊年
做邊間?
5m 多過我target啦
Ching做左幾耐?
我係腦場砌機都唔夠數
4年左右,你呢?

Btw,你做enterprise 都好d
SMB 仲慘烈

呢個時勢係做政府嗰班sales先維持到
第二年,上年都勉強到數
今年啲客個個都話無budget

我見隔離team做FSI嗰班好似好好景
自爆就唔講啦
做SI 應該focus 睇GP同service, top line 無乜所謂啦
我係講緊GP
第一年已經到數,你已經係人中龍鳳
而且後生女sales係贏在起跑線,上到去d客度螞蟻嬲蜜糖咁樣

基本上係得FSI, banking , Gov多大project,
一個project賺幾十萬,一年做10個就爆數

不過而家個市咁樣都影響到d 有錢客

有friend做緊一個銀行客,本來今年要做大revamp,本來個客CIO已經同佢講佢中咗

呢單嘢佢有成幾m GP

點知突然間個客總部話唔搞,佢同個vendor當堂企咗喺度

早兩個月見佢好意氣風發,係咁串鳩我,又話中咗之後請我食好野

早幾日見佢頭耷耷,都覺得佢幾慘
政府 同 high education 暫時都影響唔大
睇你自己功力喺每單deal點樣同vendor 周璇吓拎深小小discount啦
就算齋做box moving 如果啲嘢manage得好 一樣可以有好好profit
一個月有大約幾多中工

有無諗住走佬
政府10月開始無SOA, 入門條件低咗好多
競爭會好大
如果要玩政府
一定要有QPS經驗
未收單就意氣風發
咁就柒左

第一年target少咋
我仲未跟過過m gp project
揼緊石仔
而家好多時都係同人鬥平
黎緊冇咩大pipeline ,今年應該5~8幻一個月

做SI日日打仗咁辛苦,我遲早走佬
我都同佢講一日未收單,一日都唔好gel頭

每個客總會有network /infra revamp 嘅時候

基本一對firewall wall 加d switch, AP
幾隻Server加隻SAN
連埋software 同service

銀碼點到過m

最驚係佢上cloud
sales 人工幾多 average大概
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞