做IT sales嘅你,今年咩環境?

257 回覆
14 Like 85 Dislike
過m單有
過m gp 未做過

好大project先可以有1m gp

infra野而家成日啲客都揀中資野
平一半都得
我上年老底加com 平均50k左右啦
今年唔到數可能得3xk
過M GP嘅project一定搭晒雞棚啦
vendor, 個客it man全部都係自己人

暫時d fsi banking(非中資) 都唔想用中資野
佢地驚爆起鑊上黎連份工都冇埋
香港依家個trend 係咪中資開始當道?
你地係做緊startup?
我感覺到就係
政府唔駛講啦
好多港資都開始跟
價錢平好多
唔係
做邊類型先
salesforce
SAP
google?
我有前同事入左呢d 都好似撈得ok
又唔洗自己call 客
搭單問,SME 咁差,點解多左咁多SI, 夠食乜?
想問吓ching 做左幾多年
同埋各位可唔可以以解釋下一般6/4拆 其實幾多算正常?
上網睇見外國啲SDR 淨係base 都已經高過香港成個package
好景 > 100k
不過今年麻麻地得50k左右
大vendor根本唔使自己跑
大勢所趨 一邊攞d垃圾半成品監平監賤出嚟搶市佔 一邊就最緊要政治正確同夠平
識個個做IT BD/key account 都5-6皮老底+20-30k up monthly commission woo, 即係個個都成球一個月
反而我想問下點解有啲人background 係FMCG, Disney CS, hotel Frontdesk, 空姐,education 又唔係computing/IT都轉咗入IT (software/cloud)做BD/key account ge?
true, 早兩年年薪過M係好平常事
點解轉唔到?
咁其實啲人洗咩做保險?IT老底少極都30k, 加埋啲客又walking, 自己去sell點都易過賣保險la, 閒閒地50k 1個月幾好woo
唔洗相關經驗㗎?
做sales要既相關經驗咪sales經驗,你對開果D sales好tech既?
你去同保險佬講
老底少極都30k係做左5-6年掛?
我未有呀
有pre-sales就真係technical 底,同埋見佢哋啲linkedin有啲咩scrum, Azure, agile, 呢啲cert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞