歐美主流樂壇集中討論區75

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
say don’t go
其實大家係咪已經唔記得左Taylor重錄佢六隻碟嘅初衷?
點解每次佢出重錄都要有一大埋所謂嘅fans係到對佢評頭品足?唔講以為你地個個都係大樂評家
佢本身真係冇必要做呢啲吃力不討好嘅事
始終過左咁多年 無論係佢嘅能力定係心境 聲線等等都一定會有唔同
點解要對佢咁harsh?
佢仲要隻隻碟都好有良心咁塞多幾隻歌比fans which佢唔一定需要咁做
佢做重錄呢個決定我就咁諗都已經想喊
因為佢一定面對好多唔同嘅聲音 我都幾肯定反對嘅聲音會多過支持嘅好多
我都唔理解點解大家一定要死針住一個比父權社會陷害嘅女人
唔通令到佢受傷就係大家想見到嘅事?
重錄好唔好聽我唔敢講
但至少我地要佩服佢做呢個決定嘅勇氣 因為呢個決定一定係為左佢+佢嘅fans著想多過商業決定
所以大家就算唔鐘意都好 懇求大家唔好再聽stolen version
開場嘅Welcome To New York,Synth嘅第一粒音太尖,明白係想做到同原版有區別,但可以攞得靚啲

有朋友聽完新版Welcome To New York 話整到好似喺Youtube 呃人話Official Instrumental 嗰堆咁
其實有乜野harsh唔harsh, 我覺得1989TV令人失望係因為1989og係好出色 大家都會有一定期望
加上講真 邊個version都好 在商言商 佢有錢賺
Style TV以1167.2萬登頂Spotify全球單曲榜。

Biggest first day album debuts by female artists in Spotify history:
#1 Midnights 186M
#2 1989 (Taylor’s Version) 176M
#3 Speak Now (Taylor's Version) 126M
#4 Red (TV) 91M
#5 folklore 81M
#6 thank u, next 70M
#7 SOS 69M
#8 evermore 67M
#9 SOUR 63M
#10 30 61M
#11 GUTS 60.9M

https://x.com/chartdata/status/1718251470493987111?s=46&t=aFQ99mRdcSAx-VvPQzi9gw
完全唔明點解當年Style無#1 明明成隻碟最好聽 仲要勁快就跌出top10
無計 當年uptown funk太hit 就算睇埋Top10 神仙打架咁嘅款 太多好歌啲人又肯用策略打單

Style打單策略唔夠好結果電台下載錯曬peak 結果榜單成績跟唔上首歌嘅質素
style真係依家9年後聽都仲係勁摩登個復古摩登都市vibe真係永不過時
但個mv勁累事 成隻碟最差mv 拍到好似無budget咁
因為要留力比Bad Blood冠
Victoria's Secret個live仲靚過MV
Taylor Swift is currently aiming to occupy up to 8 of the top 10 spots on the Billboard Hot 100 dated November 11. Seven songs from '1989 (Taylor's Version)', and "Cruel Summer".

• "Slut!"
• Cruel Summer
• Is It Over Now?
• Say Don't Go
• Bad Blood
• Now That We Don't Talk
• Style
• Suburban Legends
先唔好講folklore, thank u next個紀錄都好難破到
事實就係你地不停鬧Tay咁唔叫harsh叫咩?
老實講我覺得89TV好多歌比原版更出色 overall嚟講成隻同og 差唔多
點解要似原版先叫做成功?係人都知過左咁多年再錄一定會有唔同 加何況佢合約問題唔可以同原版一模一樣
你地睇返9年前嘅自己都會同依家好唔同啦

同埋點解一定要用商業角度去睇重錄呢件事?
如果佢真係咁想賺錢嘅話點解唔直接錄多幾隻新碟?以佢嘅能力要整隻好似Midnights咁爆嘅碟有幾難?
同埋最簡單直接嘅方法就係開多幾場Eras Tour包佢賺到爆(幾肯定佢票房高Beyonce唔止一倍)
佢做乜要用呢個最吃力不討好嘅方法嚟賺錢?又要嘥時間去再arrange過啲歌 又要錄
諗下都知佢根本唔志在呢啲錢
係你地班anti成日覺得Taylor發錢寒

都係嗰句 TV係佢比父權勢力逼害下嘅作品
要鬧可以鬧 但係唔好唔記得點解你地會聽到啲你地覺得係「垃圾」嘅重錄碟係Scooter一手造成

唔好講咩賺唔賺錢 要賺錢一定有更輕鬆嘅方法賺 冇必要做呢件事
由2019年到而家幾年時間,無數女歌手出咗大碟,但冇一個可以破到當時thank u next個紀錄,講緊當時嘅Spotify人數同普及率比起而家係少好多倍
發現有某部份swifties盲目支持Taylor 唔肯接受其他人嘅意見
一直以嚟,大家都係評論緊首歌喺新舊版之下比較鍾意邊個多啲,乜原來唔可以覺得原版好聽過新版嘅?
從來冇質疑亦都支持Taylor攞返屬於自己嘅版權,呢啲係咁多個歌手都應該向佢學習。
覺得好唔好聽從來都係主觀感受,但唔鍾意新版就話啲負面留言咁harsh,仲要話冇資格做so-called樂評家,咁惡得唔得㗎
初初聽Style新版真係爭好遠
可能我聽過太多似原版
但岩岩聽又覺得無分別
所以其實聽多幾次就慣
但係3:20果下把聲唱到痴脷根咁 呢take咁都收貨
Taylor Swift’s ‘1989 (Taylor’s Version)’ is aiming for the second biggest Billboard 200 debut of the decade with 1.45-1.55 million units first week (via @HITSDD).
Style同New Romantics重錄個聽感真係差得有啲遠

反而本身啲冇打單嘅track 例如All youhad to do was stay, clean, i know places係重錄反而進步好多
始終當時Ariana係風頭人物 前男友吸毒身亡又同當時未婚夫散咗 全世界嘅目光都望住佢一舉一動

之後低調返 出positions都打破唔返佢當時個紀錄
又咁講 成隻positions真係冇tun咁好聽
Positions只係好avg嘅pop album
但係tun係impactful同production好高質
tun係衰在同期撞Billie+後勁太差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞