歐美主流樂壇集中討論區75

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
“Slut!” is being promoted as the first single from “1989 (TV)”.
Which version of 1989 you like more?

Original
Taylor’s Version
blank space 個feel唔同晒
都係鍾意原版
啲死忠仲好意思slam原版stolen version
新版勁似ai山寨貨

Haters gonna hate
反正Taylor樂評不嬲都高過你地主子 你地咪繼續酸
We never go out of style
今隻1989好冇驚喜
from the vault 冇前幾隻碟咁有一兩首特別易記上腦
Best-selling female artists of all time, Guinness World Record reveals:

Madonna
Rihanna
Mariah Carey
Taylor Swift
Beyoncé
From the vault咁似midnights會出現嘅歌
1989 TV DLX - featuring Bad Blood Remix TV FTV (feat. Kendrick Lamar)
https://open.spotify.com/album/1o59UpKw81iHR0HPiSkJR0?si=xJkgdVObTNWGFjiYj3QvTg
original is the best
其實咁樣比較好唔公平, 原版一定拎最好嘅嘢出嚟, 重錄又有佢嘅意義
電台仲未到頂, 佢條team聖誕前應該想保連冠
可能我對1989有好大期望, 以為佢會拎到首Blank Space 2.0出嚟
From the vault入面暫時比較鍾意say don't go/is it over now, 其他要再loop下先
有咩唔公平,兩隻都係出自佢本人
我呢個係比較緊原版有嘅歌,喺新版處理嘅情況會好咗定差咗
比較個位係 佢經過9年時間re-visit呢啲歌嗰陣會有咩新睇法/元素加到落去
我自己覺得重錄版未符合到預期標準
得罪swifties都要講句,1989 TV真係令人有啲失望嘅一隻碟
公認為「Pop Bible」嘅1989,今次嘅成品竟然同以往嘅TV唔同,大部分歌都令我覺得原版好聽啲
無論係Vocal、Arrangement同Production都有問題
開場嘅Welcome To New York,Synth嘅第一粒音太尖,明白係想做到同原版有區別,但可以攞得靚啲
去到Blank Space同Style呢2首,Arrangement可以話係悶,感覺只係「cover緊」首歌而唔係令到佢有一個新生命,前者bridge 嗰句「say I want ya」其實真係唔係嗌歌咁嗌,並唔係話唔需要呢個情緒,但令我感覺瀕臨vocal crack邊緣;後者由verse 2開始有啲「走火入魔」嘅感覺,「I say I heard」真係唔需要每粒字咁嗌出嚟,verse 2前其實係幾好的
Taylor應該要知道自己並唔係Vocal Queen,佢拿手嘅係歌詞同旋律,唔需要每首歌都用呢啲唱法,好似唱到演唱會咁
之後嘅Bad Blood solo version直情可以話係災難級,原版其實都係要靠Kendrick加持,本身首歌真係唔多掂,而TV仲要犯晒上面所講嘅嘢。Taylor, less is more please
之後嘅歌同演繹,我相信有同感嘅都會feel到我上面講嘅問題繼續延續落去

同樣作為重錄,Red的確令人覺得有令隻碟重生嘅感覺,喺1989身上我搵唔到。我係真心鍾意1989呢隻碟所以先會有咁多期望,只能夠說希望Taylor下一隻重錄會更好吧。

好靚
From the vault點可能有印象
https://youtube.com/watch?v=AppsjTInqiw

隔左咁耐終於放個official mv
我覺得新版 clean 呢個version幾正
Megan Thee Stallion's new single "Cobra" will be released next Friday, November 3.
Taylor Swift's total net worth is estimated to be $1.1 BILLION, Bloomberg reports.
Taylor Swift's "Slut!" has reached #1 on US Apple Music.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞