原來《大熊餐廳 The Bear》第二季喺disney+上咗架

95 回覆
47 Like 2 Dislike
呢集好睇,好似成長得太快,突然變完全體咁
幾集個長 one take 都好正,咁多對白咁混亂都可以拍到咁完美堅係高水平
題外話,佢果個twist真係嚇到我仆街
睇完S2覺得表哥同女朋友都好撚慘
男主一家都痴撚線
頭一次覺得taylor swift嘅歌/ love story係咁熱血勵志
之前一路以為老表只係氹個女開心,原來佢唔係鳩噏,係真fans

同一集入面用咗首歌兩次,兩次都用得好好,每次嘅情緒釋放都有分別
好記得今季第一集老表問carmy有冇咩目標,相信呢一集佢終於搵到
雖然明白呢條線嘅作用,但每次睇到claire bear就心諗完未
佢哋嘅情節喺the bear入面好乏味
呢集真係好痴線,1. 人物設計嘅複雜程度 2. 密集式對白,信息量極大
短短一集(事實上以the bear片長嚟講算長),用一餐飯講呢個家庭錯綜複雜嘅關係

又嘈又躁就係佢哋嘅相處模式,亦都可能係佢哋表達愛嘅一種方式
情緒爆點此起彼伏,成集精神繃緊到凝住是但一個人好似廚房個timer咁下一秒就快爆
原以為表姐丈夫段飯後祝福可以平息到在場嘅緊張氣氛,(我覺得段說話好有感染力同真誠),點知真正嘅解脫係老母炒車入屋

仲有幫套劇點題,the bear/呢家人富有攻擊性,但係佢哋好善良、非常敏感
由第一秒去到響完場音樂都係癡撚線
亦都係因為呢集,點解後來新餐牌會出現一樣小食,而嗰樣小食點解命名為the michael

加上三個廚房佬嘅對視,嗰一瞬間好鬼感動

透過luca同marcus吹水嘅內容都大概估到,之後老表去實習直頭俾埋答案

今季一路都有鋪墊信任危機、經濟環境帶來嘅風險
加上處理人事問題,凝住下季搞唔掂the bear會執笠
Richie條arc係畫得最靚,講真用咩pop嘢都效果好㗎喇。不過,我都係第一次對接收Taylor Swift嘅嘢咁正面

見到巴打你樓下講Claire Bear悶,有評論都批評角色係Manic Pixie Dream Girl,但見Nat第二季存在感都高咗好多,都可以俾啲信心編劇,下季鋪順返條線(前提係Molly Gordon肯回歸)

Molly Gordon嘢嘢都大頭,真係冧死仔
比起能力上急速成長,呢度更強調嘅係老表心態上嘅轉變
同埋人置身唔同環境入面影響力可以有幾大
前面一路有鋪墊佢有天份,等緊一個開竅嘅契機

由喺the bear做嘢,去到實習抹叉,佢態度都係好敷衍了事
之後每朝起身一日比一日早,一嚟係佢意識到要改變,二嚟係佢被身邊人嘅工作態度感染
睇住一個中坑loser憑住一份工作獲得成就感,繼而重燃激情,好撚激動

睇the bear,尤其係第7集入面講頂級餐廳嘅餐飲文化同後場運作俾到我好大震撼
專業態度係100分
係 佢個角色finale前都唔係咁討好
一黎就咁主動 又全世界都鐘意佢 又有啲壞習慣咁
諗住無咁美好
睇佢地拍拖啲情節個陣都好想快啲完快啲講返餐廳嘅人同事
比起上季嘅躁動,我會話今季溫柔左

今季好睇在呢點
成間the bear人和事全盤搞碎再重組,重新建立一間餐廳,同時班手足各自去學藝
每個人都有自己嘅難處,但透過去學野正視自身嘅問題,再幫the bear手/互相幫助

雖然carmy不善辭令,但佢係一個好有感染力嘅領袖角色,知道點樣做先可以幫到班人
每個人嘅描寫都豐滿左好多,呢點去到做消防測試閃回每個人嘅回憶,令人好感慨

最尾一集sydney同老表面對上季差唔多嘅冧檔情況,佢兩個應對手法同處事態度成熟咗好多
而當身邊人個個都急速成長嘅時候,carmy反而變得拖後腿
當你辛苦建立到一樣野嘅時候,自己又可以點解決問題,好期待下一季點講
睇carmy同Tina/Marcus嘅互動就覺得佢係個好leader
認同
carmy 缺點係由細到大都對自己無自信
覺得乜柒唔好既野都係自己造成然後封閉自己

原生家庭對佢太大影響
岩岩先接受到Micky死左, 但老母個炸彈又隨時爆
如果Sugar問左佢先叫老母黎佢應該會無咁大壓力
S2 finale 入左雪櫃直頭崩潰爆發左
佢最想carry哂所有野證明自己做到但偏偏唔比佢做
仲爆傷埋2個最錫佢既人心

S3 要睇佢心態脫變
學甜品佬話齋
技術高超唔夠, 要上到opened mind 既境界先做到最好既料理
希望佢成功走出陰影同接受其他人幫佢成就Team Bear
我覺得 Claire Bear 間中出現,調和下幾好,如果唔係咁就集集好似 fish 咁,由頭到尾都 fuck you 太繃緊

Claire Bear 應該唔會再出現,已經完成佢個 story arc
Marcus去哥本哈根,好好睇
講Sydney搵靈感,佢同佢老豆都好好睇
Tina, ebra去學廚,去唱k,好好睇
老表去實習,好好睇
講sugar管住班人,好好睇

有對比之下,claire bear條線平板到不得了
尤其其他人個個都好努力上進,carmy就停滯不前
每次睇到佢兩個就希望佢哋快啲扑野,有進展之後快啲去返the bear
由marcus講如果我冇嚟the bear就唔會認識到你哋每一個人
再去到carmy問佢叫咩名,marcus俾答案
之後三個人你眼望我眼,一切盡在不言中

個腦即時當頭棒喝,屌咗出聲
呢度寫得好好,完全冇忘記the bear嘅初衷

以為呢𠆤
(出番去先

Carmy入雪櫃場意外對佢嚟講算係難能可貴嘅釋放
老表故意叫佢donna搞到佢跳哂制,carmy其實好驚自己變成同佢老母一樣嘅人
唔知罷工會推遲幾多先出S3
老表進化完全體
希望呢套嘅編劇得到應得嘅回報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞