10首令你走出低潮嘅歌

966 回覆
360 Like 75 Dislike
1. Avril Lavigne - who knows

Who knows what could happen
Do what you do just keep on laughing
One things true, there’s always a brand new day

2. My chemical romance - famous last word

I am not afraid to keep on living
I am not afraid to walk this world alone

3. 夏韶聲 - 永不放棄

永不放棄 停住眼淚鼓起勇氣
永遠奮鬥就似沒有盡期 我跌下再翻起
永不放棄 人面世事心中永記
苦楚之中找到新的趣味 我更是不肯放棄

4. Beyond - 走不開的快樂

Wow 不須抱怨跌倒了
快樂在暴風內尋
做人也會開心
開開心心不應苦惱自縛
只須胸襟懂得變做深海

5. 林奕匡 - 一雙手

我知 一雙手 只要握成拳頭能捱下去
哪怕我 面容極蒼白 拒絕疲累
追 追不到 也得追 成就最渺小的壯舉
一雙手 可以不求人 頑強面對
這世界 絕情又刻薄 照樣無懼
當 天開眼 暖風吹 雲霧會散開給我 堡壘

6. 王馨平 - 生命有價

盡快將 憂愁眼睛 憂愁面孔 憂愁內心 拋棄吧

7. Supper moment - 無盡

踏上這無盡旅途
過去飄散消散失散花火
重燃起 重燃點起鼓舞
或許到最後沒有完美句號
仍然倔強冒險一一去征討

8. 方皓玟 - 假使世界原來不像你預期

假使世界原來不像你預期
仍懷著一顆謙卑 來面對不安的天氣
風雨不會沒了期 終於會等到夢寐
全城在變遷 不減你是你

9. Tonick - TONICK

就算傻 好過怨地怨天呢係屋企齋HEA白過
最尾怕咩無結果 起碼我做過

10. 張惠妹 - 解脫

解脫 是肯承認這是個錯
我不應該還不放手
你有自由走 我有自由好好過
解脫 是懂擦乾淚看以後
找個新方向往前走
這世界遼闊 我總會實現一個夢

11. 五月天 - 人生海海

就算是這個世界 把我拋棄
而至少快樂傷心我自己決定
所以我說 就讓它去
我知道潮落之後一定有潮起
有什麼了不起

12. 大塚愛 - SMILY

想找一個地方哭 靠自己就可以
笑吧 笑吧 我想看見你的笑容
想哭的時候 讓我在身旁看你
笑吧 笑吧 與你 相會在明天

13. Mr. Children - kurumi

超過必要的負擔 讓齒輪一面發出嘎吱的聲響
伴隨希望的衍生而增加的失望
即使如此明天的內心依舊悸動
「究竟會發生什麼事呢?」
試著去想像看看吧

14. Green Day - Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

15. Rocky - Rocky theme song
五月天 - 憨人
陳蕾 相信一切是最後的安排
陳蕾 相信一切是最好的安排
喺感情入面被friend zone,無名份無人知曉嘅苦澀:
謝安琪 — 鍾無豔

遇到一段似是而非嘅霧水情緣無疾而終:
陳奕迅 — 失憶蝴蝶

喺感情中陷入一段苦戀,受到好多聲音叫你唔好繼續,好煎熬但你不能自拔:
陳僖儀 — 蜚蜚

分手當刻唔想自己咁傷悲矯情:
古巨基 — 眼睛不能沒眼淚

分手後你發現你同前度曾經好多重疊,原來佢曾經咁樣走進你嘅生命:
何韻詩 — 木紋

失戀一排之後,忙於投入工作生活但仍然有陣隱隱嘅痛:
吳雨霏 — 我本人

好多年之後見返好多年前曾經放唔低嘅前度:
陳奕迅 — 不如不見

出嚟社會後好多朋友圈都已經變晒嘅孤獨:
陳奕迅 — 最佳損友

為理想拚搏,夜闌人靜嘅時候覺得好攰好懷疑自己:
陳蕾 — 當你迷失時聽著的歌

同自己講生活要move on,一個人都冇問題:
林家謙 — 一人之境
屌 柒咗 唔好笑我
per se 孤獨之塔
https://youtu.be/hKRUPYrAQoE

冇歌詞 但非常磅礡
Lm
Come on take it easy~
陳健安 重生
之前有排好想死好抑壓 聽完想喊
天光前
吳林峰首返鄉下耕田啦你好正

某夜裏 刮暴雨十七級風 乜都冧哂 全部冇哂
要大喊 我哋要為這片地 明天
去學會 放下快活小種子 一鼓作氣 傻大笑地
種下一棵菜
比比鳥啲歌都幾勵志 仲有只有一事不成全你
1. 運 - 側田
2. 難道我還未夠難 - 葉巧琳
3. 凡星 - 陳蕾
4. 一雙手 - 林奕匡
5. 你是你本身的傳奇 - 方皓玟
6. 日出時讓街燈安睡 (solo version) - 李幸倪
7. 多喝水 - 鄭融
8. 28天 - 梁釗峰
9. B.O.K - 側田
10. Looking for You - 農夫
11. 高山低谷 - 林奕匡
12. 相信一切是最好的安排 - 陳蕾
13. 繼續繼續 - 陳健安
14. 聖馬力諾之心 - Dear Jane
15. 對得起自己 - 陳柏宇

因為來自工作壓力同屋企嘅事情,我搞到個人好depress,既無動力做嘢而且不斷咁俾人否定自己,OT又搞到自己開始跌watt,無晒學習同判斷能力,身邊又未揾到另一半,然後就走入惡性循環。我條playlist 成十五首,要順住聽嘅。

頭五首係令到我支持落去。係冇天份?係普通人?都唔緊要,最重要俾到自己嘅價值出嚟,亦都唔好怨天怨地你有機唔順利,「出聲打氣還是只懂得怨命」(運)。
去到第六至第九首係提醒我太過執着嘅時候去放低佢,「做人必需懂放下完美,同時也試試接納自己」(28天),先可以襟玩。
最後第十首開始漸漸就重新為自己揾返動力再出發,喺呢個既定環境下重新定義自己嘅目標而且唔好放棄要繼續出貨,唔夠人爭就用自己嚟做目標,人地未行過嘅就自己行條路出嚟,「才是悠長人生裏無盡的那場特訓」(聖馬力諾),幾年後睇返無轉頭悔就得啦。

p.s. 呢排已經好好多了少聽咗了,但最近on仔呢首match我呢條list到不得了我先再加咗落去。

多謝填詞人同演唱者嘅心思
二百年後這𥚃什麼也都不是
宇宙𥚃有什麼不是暫時
The hertz- 天堂100%

一隊香港indie 樂隊

https://youtu.be/TSKtSBkbrX4
Tonick 記得梳頭
Collar Never Never land
唔係比人帶帽.就係單戀!有幾勵志…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞