以前啲港劇真係好好睇…

344 回覆
152 Like 36 Dislike
雖然老套
但翻睇咁多次都睇到好肉緊
我無睇過你講果一套, 但以我睇過, 我知道既韓劇
的確係向呢個方向發展
速食, 加上追求官感刺激, 本來就係歐美劇既生存之道
佢地個製作文化係一季一季咁訂閱
呢季個收視唔好, 電視台就唔會續訂, 成套劇就GG
所以佢地每一集都要有爆點, 反而主線成季只係得1-2集有關

韓劇而家仲係進化期, 佢地開始打入歐美市場, 但仍然無法穩定係歐美生存
所以最後都係要做平衡, 一味追求歐美市場, 只會丟失亞洲市場
EU超時,Signal Wong

刑警,黃日華黑化

可惜呢啲提材無可能再拍到
TVB拍得最好係職業劇,真係會代入到入去,覺得個個都好pro 咁
就算今時今日睇返妙手仁心/ 壹號皇庭都覺得好好睇
好野嚟架,好好味呀
我反而覺得近幾年荷里活都有啲停步不前,除咗一大堆大片嘅續集(marvel、mission impossible)之類,9成就係注重左膠思維但忽略劇本嘅所謂有深度片
以黑幫片嚟講,韓國係咩年代、角度都切入到,言之有物,但荷里活,尤其馬田史高西斯呢類大導,仲係重重複複拍緊啲五六十年代意式美國黑幫,連少少變化都冇
大唐雙龍傳
以前陀槍都好睇
好鍾意睇鮑國平佢真係好得人驚
好似未有人講 馬場大亨
另一套講馬既 勇往直前 都幾好睇
MI系列已經係經期片, 一定會繼續出落去
荷里活最大問題主要有兩個, 第一個marvel太成功, 將漫畫英雄電影推上神位
令到製片商同觀眾沉迷於視覺特效
第二個就係政治正確, 當而家玩到拍電影一定要buff, 黑人, 同性戀, 跨性別, 肥婆...etc
我唔係歧視佢地, 但變形金剛咁多集, 我係睇特效, 車同女

九五至尊
真。。。
但睇嚟呢個風氣喺未來幾年都會持續落去。。
明顯碧桂園贊助
睇到喊
個旁白係關鍵
仲有好多啦
咩大陸磚唔差過歐洲磚
大陸廠好先進乜乜乜
真!好有追看性
尋秦記
大唐
雙面伊人
撻出愛火花
大時代
創世紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞