以前啲港劇真係好好睇…

344 回覆
152 Like 36 Dislike
胡定欣個角色一出就知係淫娃搞棍 好似蔣志光都係 一出已經知係高手教鄭嘉穎野 可以話係公式 但都可以話選角真係選岩左 只係胡定欣條線太多餘 冇推進 而蔣唔係 有一下講套戲點解叫鐵馬尋橋 型到仆街
呢套好正
笑片先係佢出路
近年有d意思又唔錯對上已經係完美叛侶
我唔覺得愈拍愈爛, 而係而家觀眾追求更多元素
全裸監督 繼母與女兒的藍調 我覺得都好好睇
但係我都係接受唔到佢

嗰個咩梅小青啲劇老土到喊
陳豪做衰人先入形入格
鐵馬尋橋真係 TVB 神劇,難得一套橡膠唔膠,劇情又好睇
而家睇返發現套嘢成日有意無意咁吹奏大灣區
師奶最愛
仇恨的火山
2 佢兩條女死撚左
係真係有劇情有運鏡有演技有演員特色
唔需要好大製作但有誠意睇得出
呢套好睇
但之後果啲都唔太掂
咩美麗的第七天玩filter
屌佢老味我以為電視壞撚咗
kuromi vs melody
西遊記 張衛健
至憎見到鄭少秋
以前嘅劇配樂都好俾心機
最近睇返 香港人在廣州 個ending
王菲首約定真係好夾個劇情
成個feel既無奈又傷感
日劇好多時係題材有趣,但捉到鹿唔識脫角,愈拍愈悶一係就不停說教
呢個亦都係點解近十年劇/電影會俾韓國超前咁多
成個劇情麻麻,又係啲三角戀感情綫主綫做生意嗰part輕輕帶過不過結局真係昇華咗,無論鏡頭,場景(依家睇返舊廣州更感觸,人民橋嗰頭面目全非)同首約定真係深刻
呢個我係同意, 韓劇咁多年黎最大進步就係少左好多廢話
同埋安排劇情方面唔會又冗又長, 節奏快左, 維持一定時間內會有D野爆出黎
有呢個改變, 我認為主要係netflix進入南韓, 將荷里活果一套公式帶入去
所以近年韓劇可以入到歐美市場, 同韓劇開始歐美化有關

之前我睇過一篇報導, 就係南韓果邊好多製作商都拍劇賣去netflix度
而近期有唔少韓劇都賣唔去, 要返轉頭去電視台求播放

日本果邊計時間, 其實netflix仲早入去, 但基本上對日劇製作影響唔大
我認為問題係出於現時日劇拍攝都係受日本電視台主導
所以係拍攝上都仲係沿用舊果一套

你覺得悶, 其實未必係日劇而家差左, 而係睇多左其他劇, 有比較自然有差距
都講得啱
而家有啲類型嘅戲 e.g. 懸疑、犯罪片,我覺得韓國直頭超越咗荷里活
最近睇套韓劇壞媽媽,明明係小品溫情劇講親情母子情,夾格加咗條復仇線落去,兩種風格勁唔夾,復仇戲極度兒戲
睇返韓國網民話復仇懸疑劇易sell過家庭劇,搞到呢期啲韓劇套套復仇
netflix個問題係佢哋有套formula去計咩劇情多人睇就拍咩劇,成套劇似係將啲熱門元素砌埋一齊咁,啲制作越嚟越速食講刺激快感
netflix搵到快錢,但反噬緊個品質
係好左, 但超越我覺得係文化差異
韓劇就算點變, 向歐美靠攏
但底子就係呢度, 佢地都係受儒家文化影響
所以相對黎講, 同受儒家文化影響較深既亞洲, 會更容易理解同接受
可惜爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞