睇咗幾個月 終於知道淡淡想要咩

88 回覆
71 Like 76 Dislike
你睇好直接買咪得,跌完價仲唔滿足,唔通一日唔取消辣招,你打算一直用把口買?

公司就仲簡單,你求其入間鋪叫佢比公司盤你睇就得,你買得起就大把揀,使唔使介紹?
咁事實上月租150蚊,又點會用100萬買樓?
所以咪話你溝亂投資同自住

睇好同白交15%係兩回事
而家已經孭緊loan 再買公司盤 我要fullpay完再申請按揭 咁急買黎做咩??已有自住樓
咁去租啦啱架啦
佢地戶口長期得二三萬 算把啦
連登房屋台班友現實邊度有錢姐?得啖笑,分分鐘連租租都未做到啦
咁你就唔好係度扮有錢,係咁話掃呢樣嗰樣

我serve開嗰班今年年頭已經比banker建議收水,佢哋轉晒買fixed income,佢哋講呢水無兩三年都唔會流返去樓市,今時今日高息環境買樓預起碼坐三年,你自己唔敢買仲水人去買
笑撚死人咩
第一 我幾時扮有錢???
第二 歡迎你起底我任何一個post 我幾時叫人掃??
我一直都話自住樓 同投資係兩回事
係你叫緊我掃wor
姐係你覺得樓價100萬,月租150蚊,如果自住都要買?你知唔知自己講緊?
計錯數 1500蚊月租先啱 同而家新樓租金回報差唔多
唔好再係度偷換概念好唔好
根本投資同自住都要睇價錢
並唔存在自住可以唔理升跌呢樣野
買貴左咪認, 睇錯市咪企定
你賣唔賣都唔影響呢個事實
樓市跌就要人人都唔敢買

但到時人人唔敢買班廢淡反而敢買真係笑死人
一講價錢 已經唔洗討論
好主觀既議題
我同你單對單去討論
我覺得平 你覺得貴

要市場廣泛去定義
個市幾差係人都見到 根本唔需要唱 反而你唱好水人入場唔係害人破產?
市價明明就係最客觀既野你就唔討論
即係上年你買層樓係600萬, 今年只係值500萬
你就同我講好平, 唔貴, 冇買貴, 好值, 唔會賣, 唔洗理價錢
人地有一間磚頭後大把財技同銀行槓桿再買
樓淡就淨係識計支出收入比
咁而家500萬係平定貴?

我同你對貨幣價值既認知有分歧
真係無謂討論 嫌貴你就去租啦
已經稱霸全地球仲有得話唔貴
你有幾層什至幾十層只係代表你係有能力/ 好有能力
唔代表個價錢係合理, 香港樓市根本係個巨型泡沫黎
爆起上黎根本冇人知會跌到幾深
所以咪話大家認知唔同 冇咩好討論
下下講租金回報 講包賺
洗撚你買咩 得你有錢
但佢地又唔講自己戶口得5位數買美債
一味講回報率高過買樓
佢地邊度有錢
第一 已經俾新加坡超越
第二 就算全球第一 唔代表貴/泡沫 可以代表經濟力強 調番轉講 假設有一日中台開戰 香港成為主戰場各國撤僑 香港樓價全球倒數第一係咪叫做好抵買
你係咪唔會走 留係度掃貨??
第三 講負擔能力 香港平均樓價 對比上海平均樓價
再對比平均入息中位數 香港上車容易過上海
未計其他國家各類稅項 遺產稅 單單睇個價錢真係冇咩實際意義
香港人骨子裡都係炒炒賣賣
我地公屋租戶先係人生大贏家

你慢慢供啦
第一 已經俾新加坡超越
SOURCE
第二 就算全球第一 唔代表貴/泡沫 可以代表經濟力強
ARE YOU SERIOUS?
第三 講負擔能力 香港平均樓價 對比上海平均樓價
SOURCE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞