深圳萬象食家商場。陶陶居午膳。香港倒模商場真係零Fun

185 回覆
82 Like 584 Dislike
所以你呢啲留言就最撚大鑊,唔係一個身處喺內地嘅人,竟然將所有自己嘅偏見加諸喺人哋度,然後當係事實講出嚟,同埋唔係要鬥衰,你要數大陸都有好多嘢衰,唔係要鬥數啲衰嘢出嚟,你咁講同啲政府話警察已經好善良冇開槍啦,美國咪仲衰有咩分別?係你香港究竟有乜鳩嘢好你講唔出,就當,就當你講啲嘢係啱,咁香港呢啲叫做好咩?純粹叫做冇咁衰格姐係咪?我相信大部份人喺香港生活過,都知道好多嘢係越變越衰,越嚟越鳩屎,係唔明點解大部份人都唔承認呢個問題。最簡單討論衣食住行層面,連呢啲最基本都有問題啊大佬,$60$70食完個碟頭飯即刻走,呢個係直接反映個民生,你明唔明?冇空間俾你班人食呀明唔明啊?同埋再講啦飲食文化娛樂藝術呢啲更加唔使講,落後人哋幾撚多,完全冇進步過,係完全,內地就算食地溝油都好,人哋真係好多創意人哋真係好多新嘢,大把地方根本就冇你哋所講嘅咩地溝油,仲喺度攞10幾廿年前人哋嗰啲新聞打飛機,你香港人仲要瞓喺個井底度屌人哋,好撚嘔心呀大佬
所以話想幫香港都真係幫唔落口,仲要見到呢啲死剩把口嘅人喺度唔認,人哋好嗰啲唔講唔學,唔尊重,衰嗰啲呢就喺度鬥衰,呢啲邏輯思維,害撚死左成個社會,望吓成個社會呢幾廿年有咩變好咗,有咩進步過,先再講啦,向前望啦,唔好再咁肉酸啦大佬
呢條撚樣啲相喺唔同fb group 周圍post

仲要改都唔改 copy and paste
大陸啲商場熱到仆街, 開大啲冷氣先啦on9
sor 我係深圳陀地 睇住佢變 係香港廿幾年 所以兩邊嘅對比完全知道
講香港好野?急救絕對好過大陸 生死資料都好過大陸
網絡好過大陸
用價錢去比點比呀 大陸點解野平 因為韭菜價呀 你去大商場 咪又係同香港差唔多
一早講左玩完會生性病
唔會
佢無錢坐船
你少係香港買餸姐
香港街市班友係亂咁mark價,越窮的地方就mark得越高。

香港的街市通常係越窮的地方賣得越貴,一來獨市,二來而家好多窮人係唔會格價,純粹會先入為主覺得裝修差就一定平 (所以好多人窮係有原因

咁運費一浸、五豐行駕開價一浸、街市鳩mark價又一浸,香港d野貴就係咁離

咁當然我覺得香港>>>>>>>深圳,只不過想中和番個討論,其實兩邊都有d point geh
萬象食家算唔算暫時深圳最多餐廳又價錢親民既商場
邊到有平價飲茶地方 依家唐宮 ,丹桂軒好貴, 以前小桃園都算平 , 又有印度薄餅食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞