IVE電腦及電子工程高級文憑

113 回覆
4 Like 19 Dislike
個1-2科數就要加油 真係要操
eie 好少 evening class ! ching 你打算讀咩 course?

利申: 準備讀poly msc eie
聽講每年淨係3E數學都肥咗半班人喎。
咁千祈咪讀,電子同通訊嘅科重計數、要做Test,有科AI嘅project甚至要用physic嘅式去prove嘢。數學仲衰,要考Calculus同Matrix,見到都頭痛,聽講呢科Syllabus會加兩個chapter,但係考試唔會簡單咗。
電子同通訊嘅科重計數、要做Test,有科AI嘅project甚至要用physic嘅式去prove嘢。數學仲衰,要考Calculus同Matrix,見到都頭痛,聽講呢科Syllabus會加兩個chapter,但係考試唔會簡單咗。
通訊個科冇test
成科得一個assignment 三個lab 一個project

工程數學內容係深但考既野好淺

btw工程數有一班75%人拎A range
Sem2都有通訊科,不過個阿Sir鳩鳩哋。有好多時候唔係重覆講一啲同課堂無關嘅嘢,就係準備講廢話。呢科雖然有Project,但係Pratical Test同Written Test佔成科50%分。(阿Sir:阿唔好講咁遠)

工程數學Part A易係真,但係4選3題係難好多,而4選3題喺Exam佔6成分數,咁大家明啦。

連你做阿Sir都唔識,攞A係限Quota架。
sem2冇通訊科 你講個科係network
4字頭既科係qf level4 要求一定係高d

工程數學唔係咁計 做到個有分數就有A
同埋題目四有得揀三已經鬆晒章比你
你講得冇錯 其實我唔明佢講咩
成個得三科要計數
一科高中數學三角函數
一科高中m2微積分
一科最深既數 計大專程度既代數 但你唔合格可以用另一科代
全部數學有考試
我啱啱畢業 你想睇下note 既可以留個tg 詳細睇下
cee必修數學係得2科
入面有一科中學數 dse有2可以做學分豁免

所以cee真係要讀其實得一科工程數
難到仆街
@ccp398
又有cee啊蛇打手
黎緊9月準備讀CEE
恭喜你踏入成功入u既第一步
但報左講真要好好自學多d野 入面教d野太易又咩都學d 無樣專 係入面hea到底既出到嚟會咩都唔識 但呢科叫做易上u 同埋出路都可以去做各大電訊商 , emsd, mtr技術員同埋撈返it都得
巴打咁熟cee既
叫做出路闊囉
如果讀書STEM方面比較強
其實會揀IT係揀錯科 因為IT冇硬件純軟件

如果同時有軟件有硬件 例如玩microbit或者arduino等微控制器應用落STEM
最接近既科係讀 電腦及電子工程高級文憑
其實並唔係完全冇test 我fd抄network 唔知乜春話用電腦考你連Wi-Fi 用唔知咩線 根住再有ea test
其實並唔係完全冇test 我fd抄network 唔知乜春話用電腦考你連Wi-Fi 用唔知咩線 根住再有ea test
一直都係講cee冇考試小部份科係有測驗
成個hd九成既科目以project取代考試
ching sick波電子真係乜都撈得

所以話ive cee先襟撈
電子工程又得 電腦工程又得 連IT都做得
出路夠闊 全港得呢科hd有教STEM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞