IVE電腦及電子工程高級文憑

113 回覆
4 Like 19 Dislike
我就係識人得2nd low, 申請讀電子taught master俾shifty u reject咗!
稀有動物
我夠識人second low電子
之後MSc讀poly電機畢業
我今年都準備讀poly msc eie
想問下讀完有咩出讀
可能轉去第2間會好啲,不過香港人讀呢啲都係當水泡科,拍埋同大陸人比差幾班
識人連vtc電子topup degree再入poly MSc eie都畢埋業
taught master拎張紙姐 係你先睇得咁重
又唔係mphil
一定有呢類人,讀到Dr都有,只不過係極少數,大部份人求求其其讀完,拎個名就算
我唔係睇得重,係覺得讀Msc無用加浪費錢,公司都唔會因為你有Master而加人工同升職
睇咩公司咩職業啦 有d位要master先做得
最緊要英文ok, 唔係解題都未識
ok既 cee好處就係冇考試
淨係做功課 可以返屋企慢慢查
近廿年大部份係香港讀電子既人,都唔係真心想讀電子,都係為勢所迫,你有興趣讀係好事,好多人諗起讀Electromagnetism就好苦惱
首先要有錢同時間去讀,收工之後咁辛苦去讀啲咁用腦既科,真係好有熱誠先做到
我degree 讀apply physic 依加做緊ELV
就係想讀EIE完 轉IT/ IOT engineer
所以宜家ive冇純電子科架喇
早幾年同電腦工程合併左名叫cee
咁easy mode啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞