內地網民盤點「香港窮鬼」深圳遊熱點

252 回覆
43 Like 153 Dislike
起碼港人唔蹲地下
巴打中到應一應
大陸喱係佢爸爸
你見佢平時好串咀
而家聲都唔敢出
所以都唔明有咩好吹奏
呢班死窮鬼有咩資格笑人
講到尾咪又係下等人
識食一定去食泸溪河鮑師傅留番畀港豬食
呢d post 同新聞又唔見平機會出黎話族內歧視嘅~ 又唔見超哥出黎譴責製造仇恨,分裂社會,危害國家安全嘅?
你話呢?
你會唔會覺得喬丹&真功夫,jordan同李小龍會有份
通常都係窮酸臭先會上大陸玩
根本等於香港人笑返大陸人落黎打卡d on9野 打和
平均兩星期去按摩一次,一次1000。
窮鬼來講我ok開心
見識大陸大型商場呢一點好好笑
大陸人嘅見識真係永遠唔會令人失望,不如試下再次封關睇下大陸人撐唔撐得起果堆商場
香港窮鬼唔係指同中國/深圳對比

大陸好多人明白有錢嘅香港人係唔會去深圳玩,香港中產或有錢人係抗拒食地溝油,放假只會去歐美日本

偽中產星期五放工飛去日本星期日晚返,都唔會選擇去深圳
好心窮就認咗佢,香港窮人去大陸就可變偽中產
實際如果同級職業比較,香港人「搵」得多過大陸,但「儲」到既錢隨時未必夠佢地多。
睡麥當勞、中環體育館沖涼慳錢?內地男來港體驗「特種兵式旅遊」
https://lih.kg/3373658

睇下大陸果d乞衣式遊港先講啦
都幾諷刺 香港啲消費生意比大陸搶咗 上年仲係咁叫人返大灣區 啲商佬依家先發現唔對路 又唔敢出聲
愛國 返大灣區消費有咩問題 有咩不滿
你去關口睇下, D中佬中女廢佬團, D人大大聲傾計, 不知幾興奮
上去來回都兩三個鐘 唔明點樣成日去玩
有錢人係唔去嗰啲大路嘅商場 同啲普通人逼啫
南山區真係大把會員制餐廳/會所/包廂餐廳 都可以好貴 有好配套同服務
啲老闆成日工作需要中港兩邊走 未必係特登上嚟休閒消費
但的確係要上大陸同人傾生意/social下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞