內地網民盤點「香港窮鬼」深圳遊熱點

252 回覆
43 Like 153 Dislike

內地網民表示只要一到周末,「香港窮鬼」們便會湧進深圳吃喝玩樂消費,而港人在深圳的旅遊路線往往都是「差不多的」。最愛的4大主流熱門商場是「羅湖的金光華商場、福田的皇庭廣場或Cocopark,還有南山的萬象天地」,以體驗一下內地大商場的規模,同時因為港人怕熱,會盡量留在室內地方活動。

至於餐廳的選擇,帖主提到港人「一般吃個椰子雞、烤魚、火鍋、茶餐廳,再喝杯喜茶或奈雪」,吃飽喝足之後就會順便逛逛小米之家,最後排隊買鮑師傅坐地鐵回香港。對於以上由內地網民整合的「香港窮鬼們的活動場所及行程」,港人深有同感,不禁地表示「雖然不知道什麼情況,但是好像很真實」、「太真實了」、「窮鬼報到,我第一次去內地玩就係呢個行程」、「這不是我的路線嗎??」、「最後鮑師傅的可信度很高」、「確實,我就是這些窮鬼之一」、「少了一個按摩按腳」。

不過有香港網民也留言平反深圳的消費已逐漸追上香港,文中說港人是「窮鬼」是不公道的,但更多的網民認為只是一個開玩笑的「戲稱」而已,不必太過在意。其實兩地居民相互來往消費十分正常,就如內地旅客常來香港的屯門市廣場、新城市廣場、海港城等購物,最重要的是尊重當地文化與規則,不要打擾到當地居民即可。

#HK01
就如內地旅客常來香港的屯門市廣場、新城市廣場、海港城等購物,最重要的是尊重當地文化與規則,不要打擾到當地居民即可。

咖哩狗黃耀華召喚
我唔覺得佢哋$5000月薪可以喺嗰啲「窮鬼商場」消費到幾多野
人唔笑 狗都吠
個萬象天地食個日本餐都800蚊
好耐都冇返過去
其實大陸啲舖頭, 係咪都只係旺食肆?
有冇香港人會去shopping ? 買特步, 360, 七匹狼, 柒牌, 雅柔...???
好唔好食
我諗佢哋嘅意思係香港人喺自己香港嘅商場消費唔起,所以就返大陸去依四個商場消費
唔好食
啱呀,連燈成日開po話喺深圳消費就唔係交智商稅嘅,咪係精緻窮
講緊要北上消費既香港窮鬼
喺大陸食中餐以外嘅嘢都應該係智商稅
你唔明 佢地係話香港窮果班低下階層(例如咖哩) 去上大陸去呢D商場
有錢香港人不嬲唔上大陸消費
北上消費已經係窮鬼
飛躍牌
成日用「智商稅」掩飾自己嘅窮,呢班人連大劣人都睇唔起
窮鬼去深圳
中產去日本
有錢人去歐洲
有錢香港人都會去嘅
不過唔係去呢啲商場囉
喺大陸食日本野 到底幾戇鳩先做得出
sor
咁啱想食日本野
同埋見佢多妹豬侍應
咁有妹豬都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞