香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (8) - 仙蹤再認:白雪仙

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
咁坦白講廣州粵劇團做到白蛇傳情
呢個IP劇目與電影

真係復興了粵劇電影
再加埋內地有國家支持全國巡演

香港的粵劇有乜人支持???
而家謝曉瑩都拎左國家文創的資金
呢樣又點計?
本身本地粵劇界都有靠攏內地與內地合作

我覺得香港粵劇有一點不同既係我地有女文武生

呢樣內地係無
我意思本地小生
你做
而家就推緊威仔做下小生咁
但其他角色都要配腳
飾演丑、淨的演員真係賣少見少
呢個係本地粵劇界的問題

本地小生真係無
旭哥係最後一代

講真藍天佑、宋洪波、梁兆明都係大陸人,有鄉音
我做你真係風趣小林兄

因為根本都冇乜人入行,呢啲年紀重點會有本土港男肯同你練功,又唔係搵得好多錢,屌佢老味做偶像派輕鬆收錢,睬你都有味啦做大戲
有冇清都會支持
阿姐成3x 歲中女先做大戲
阿姐真係業餘異士

我地呢個年紀最多學兩嘴粵曲
身段就練唔到架啦,踢刀刀槍槍命都無
有無ching去睇許冠傑?
舊年睇過今年又睇
P得咁樣
小林兄又會去支持?
電影資料館一播陳寶珠就大鑊。

1.觀眾買唔到飛,一見到館長就變成諮詢大會問加場,點解唔加,我要睇乜乜乜,點解無乜乜乜。今日館長無黎到,希望佢之後都唔好出現,事實上每一次聽有人批評聽到好煩。資料館唔係圍住陳寶珠黎轉的,請大家支持埋武林盛會與更衣記的節目。😎

2. 由《尋珍記》開始睇寶珠姐的電影,轉眼間三年睇左唔少,由最初睇戲啲珠迷會講野,而家有收斂。唔覺意同個珠迷講蕭芳芳唱得好,跟住俾阿姐話芳芳走音,oops,其實睇完楚原的《冬戀》之後我對蕭芳芳更加鍾愛,在芳珠兩姝之間我係公平既。跪求《玉面閻羅》門票一張,難得芳珠同框!!!!

3. 基本上做寶珠姐映後談的嘉賓都好難做,首先啲珠迷會挑戰你,講真珠迷就好似而家既鏡粉咁,而家有鏡安法,珠迷有珠安法。嘉賓唔熟寶珠姐,唔鍾意寶珠姐就凌遲處死。其實今日吳博士都準備好多資料,但畢竟寶珠姐的電影是偶像派聚會,關注的都係寶珠姐多少少,所以難以聽到電影的背景與內容,比較粗疏一點。哈哈。

4. 題外話:呢排睇幾套粵語片愛上品姨!(呢套品姨一出我笑唔停),品姨做巫婆毒姑賤女人醜角一流!有幾個角色笑到我收唔到聲,諗返起又想笑。
1. 《雨夜驚魂》品姨做殺人犯同羅艷卿同倉,叫佢唔好喊苦喊忽。

2. 《怪俠金絲貓》做媒人婆將李香琴與羅艷卿調包嫁去男家,怕被發現放火燒死琴姐。跟住俾任姐發現將佢掉入火海,睇粵語片的特技就好好笑😎😅

3. 《盲童奇遇記》裡面做盲婦毒打馮寶寶,語言暴力,佢一話馮寶寶死蠢之類就好笑。

仲有《追魂太極鏢》的騎呢裝扮的師太,呢啲角色if not品姨,who????

仲有一個題外話係:于素秋係我的新女神!雖然睇左幾部羅艷卿的戲但起唔到痰,今次第三次銀幕上睇于素秋!佢戴吊飾耳環太襯太靚啦!又打得!好多年前睇過《斷橋產子》拍麥炳榮唔覺得佢地襯,于素秋同林家聲、曹達華襯好多好多。

仲有《太極追魂鏢》裡面黎雯姨戴埋耳環,即時靚晒!!!!
許冠傑
香港良心

票價合理
上年我同爸都睇得好過癮

Respect
珠安法
紅館正仆街冚家鏟,棠哥八十歲人都冇開過紅館個人演唱會,用雙葉入紙都冇得開,紅館嗰班真係正仆街冚家鏟
陳寶珠迷多數係師奶阿婆

就好似鍾意鏡仔個啲盲毛

之後做玉面閻羅,佢地可能好憎芳芳姐
小林兄點睇,你話紅館係咪仆街冚家鏟

報名睇馮寶寶

咁我覺得珠迷衰極點都好過班鏡狗fans 寶珠姐起碼有料到先
尹光都開到,濕鳩坤哥都開到
坤哥過年黎左車公廟

我無同佢開年
真係!寶珠姐拍武打片做小師兄,俠士身段、武打,睇佢fing劍有板有眼

跳舞未必最好,有啲好似做健身操

但睇寶珠姐唔會嬲

睇鏡仔啲人睇半分鐘都嫌多
加上中過鏡安法
得罪過鏡粉,而家個鏡粉朋友無再同我傾計(癡鳩線)
我都係想講,寶珠姐壇數高太多,鏡狗收皮啦屌
偶然睇咗半集中坑2,發現原來PC都唔係一味得個讚字,佢都會彈人
紅館淨係識睇知名度

棠哥/雙葉開紅館嘅話會買飛
終於唔再係三生有幸
講起棠哥
近排聽緊黃耀明喺2016年亞視收檔嗰陣搞嘅“美麗的呼聲”tribute concert,cover麗的年代嘅主題曲,當中有唔少棠哥嘅歌,浮生六劫幾有feel
https://youtu.be/PEexuMGmxHw?si=musXZh9_Lr2BSdRz

明哥重新演譯嘅風格好唔好就見人見智
但會將舊歌重新包裝,然後推廣舊歌俾後生聽嘅歌手,佢真係少數有意識去做,亦都係唯一有系統地去做嘅歌手,tribute麗的嘅歌之前亦有tribute 過無線嘅歌
甚至早到去達明年代,已經cover綿叔嘅明星之歌
最近嘅concert 仲有cover忘盡心中情
https://youtu.be/RLpKzU7zs3o?si=XYdTFzBc6e9MumA9

可惜現今樂壇班友係以唔聽香港舊歌為榮,唱腔正統少少都嫌老土。如果老一輩歌手唔係喺形式上,而係喺音樂上得到更多尊重,棠哥都未至於俾紅館嫌棄而唔俾期佢
btw, 其實見到稻草人因為提款基先為後生所知都幾唏噓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞