電木結他圍爐區

97 回覆
16 Like 4 Dislike
做乜仲帶口罩?😂
我唔識器材,但係你介紹同試都好詳細。👍🏻
剩係聽啲試機結他片都值得比多幾個like。😍
驚影響大家食飯胃口
多謝g持
[集思廣益]黎緊拍mg50, 有冇咩觀眾一定想知的
賣左支JP15仲要係限量版比個學生, 佢比晒錢之後擺左係度兩年都唔攞(中途有見面食飯上堂)
頭先決定拎返出黎偷用, 好懷念24格

我真係好需要支24格做主力
咁著數既野都有

我係一定要用24格既人
電結邊到setup好
著住校服黎學學到而家都出黎做野鳥 已經fd到唔知點講
佢同我都係乜都冇所謂o個種人黎

我已經困住左兩三年冇24格用......
希望可以考慮小弟的店, 已服務連登仔8個寒暑
Facebook: https://www.facebook.com/JSplaysmusic/
Instagram: https://www.instagram.com/jimmyshum/
Whatsapp: 5547 3457(只供Wtsapp查詢)

ig同fb有整完既case相可參考
你好
我係新手由零開始學木結他
啱啱上咗兩個月入門班淨係識基本5 6個chord
而家隔幾日上網搵啲譜鳩彈發現好多都唔識㩒 右手又掃唔到變化(個腦未協調到左右手同時變化)
想問下係咪keep住去上堂學晒啲基本先好啲?

有啲顧慮係我平時比較少時間練 又冇樂理底
每個禮拜一堂都未必跟到進度
想自己慢慢學嘅話有冇方法?
你需要:

1)基本拍子訓練
i)4,8,12,16 要全破關至Bpm100
ii)反拍及cut edge控制

咁就可以"自己"掃到唔同組合出黎

2)基本樂理定義
i)到底d chord係點構成? (大調和弦定理)
ii)指板上分區記位記音(呢個少少難打字講)

咁你應該可以玩到12個key的7個chord(你當姐係你咩歌都"彈"到下咁)

以上係我估你想要的進度同目標, 自行加減調節, 但跟住呢個餐單去就應該冇死
thanks巴打
我試下跟住黎摸索下
占蛇Nick Johnston HSS有咩comment?
一樣咁正, 尾Pickup轉左humbucker實用度高左好多
sss不時有人覺得隻bridge太吉耳
問個低能問題

有無啲amp / 方法可以令到個amp同時做到electric amp同acoustic amp既野
唔低能唔低能慳位係大智慧

買隻靚multi(ax3之類) 或profiler(kemper之類) sim晒電amp木amp然後隊入隻powered cab度得唔得, 雖然acoustic表現難以估計
但起碼電結o個part唔會出事
我打算拍QNA有冇咩有趣既結他或音樂問題(要我識架)想我拍片講既呢
點樣彈結他搵食
我都係斷斷續續學左結他幾年,早期玩木結自彈自唱,後期玩電結彈metal,而家遇到一個問題係唔知練乜野同埋點樣練習好。

自己玩開古典音樂,習慣一本本練習曲既書咁練,練曬一本就開下一本,但結他既話唔知有邊啲書好用;歌既話古典音樂有好多standard repertoire可以逐首練。但結他有好多風格,每樣都有興趣接觸但又唔知點樣開始好。

有時亦都會諗係咪應該練下唔同既licks/riffs,而唔係搵一首歌全首咁練?

定係其實我將學習古典音樂既方法套用落學結他度都唔太正確?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞