電木結他圍爐區

97 回覆
16 Like 4 Dislike
I m back
呢幾年真係死過返生
以前d巴絲打仲係咪度
新手學緊

由0開始,為求彈到首生日歌比囡囡就滿足
去買支新手神器f310 (如需考慮帶出街eg沙灘 建議JR2)
學:
1)彈個音出黎(姐係你唱既歌詞變左結他聲)
C major scale 第一個position(生日快樂只需so到高so')所以你可以當只需學123線

2)幾個Chord(彈唱)
C G G C
C F G C
攪撚掂
老占!!!! 熱烈歡迎回歸
歡迎占蛇返黎
近排愛上咗J, 但唔係好知點開始練依種style
https://youtu.be/epnuvyNj0FM

成日唔知用咩chord
自學咗6年左右木結,仍然係新手程度…

每日得大約半個鐘玩結他,主要玩fingerstyle
。依家會用20分鐘做基礎練習,20分鐘練想學嘅歌,進度奇慢,有冇乜嘢建議改善?🙏
搞咩,無事ma❓

過左幾年仲係好廢
越黎越難擺時間落去練野
玩左1年幾電結 其實同唔同到人夾band
希望變返以前咁熱鬧
毒撚結他友們我返黎鳥
funky底要練好..d scratching 同raking都好高要求

我聽到好似domt chord多? 唔太肯定
如果巴打你唔係謙虛, 6年仲係新手程度的確係好令人氣餒, 但你仲keep到冇放棄每日練, 好respect

小弟接觸到大部份自學唔掂黎搵我的網友, 共通問題都係只彈冇研究(或樂理背未配合到), 基本上彈完隔一排就唔記得, 所以就算學新歌亦無吸收到上次既"料", 導至每次都好重新記過咁; 我懷疑你都有呢個煩惱所以覺得進度奇慢?

情況就好似你照抄左一段你唔識既語言文字, 抄左幾年仍未知佢既文法,用法等等, 所以每次只能跟住一筆一筆(即六線譜一格一格)照寫返出黎

加油
占咪
抑鬱失左控 求醫冇好轉仲惡化左 停藥一年個人清醒返d可以工作到
但其實而家都冇好返好多
睇送食飯, 首歌簡單你me埋眼都彈到唔會夾唔到

另外鼓手非常重要, 可以話佢"決定"你地夾唔夾到

試左先啦, 好撚好玩架
完全同你所講嘅一樣。

每次練完一首曲,再練下一首,過一排先前嗰首可以完全唔記得咁濟,彈返好似打咗個一折咁…

不過每日練嘅時間好有限,真係揾唔到時間研究首曲或其他樂理,唯有認命,開心練就算~😂
yeahhhhhhh
以前個po班巴打個個變晒阿叔未呀
讀緊書o個班呢? 畢左業fatfat買靚結未呀

come backkkk!!!!!!!!!
如果係呢個情況, google keyword "major harmonization",
目標係學識:
1)一個Key有咩chord
2)配chord"規則"
然後攞返之前玩過的歌續個 chord/和弦級數 寫返出黎, 如果可以總結到一d共通點同埋會有指板上d動作黎黎去去o個幾款的感覺就算係成功鳥

加油
謝謝占,等我試吓先。👍🏻😍
斷斷續續玩左8年木結他既新手最近的起心肝出去上堂,到依家都係重頭練返基本功想問有冇結他圍爐group 可以join
推 歡迎回歸
係度傾算鳥
遲d興起先再開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞