中文算唔算文字學中嘅怪胎?

74 回覆
12 Like 104 Dislike
唔講政見,正體中文字其實幾靚
書法係好特別
同埋中文造字係除咗象形 仲有指事 會意 形聲
可以衍生好多字出嚟記錄資訊 而且可以簡潔造句傳遞訊息
語言系統係動態
咩文字都要面對概念演化問題
如果唔係中學讀文言文唔洗咁頭痛啦
正體中文本身有咩政見
就算有都係同殘體對立啦
改嘅成本太太太大
重點根本唔係象唔象形 識用中文嘅人根本唔會每隻字望個樣睇似咩就想像佢咩意思
中文最大優勢就係佢唔靠發音組成字意 有成幾萬隻字
中文母語者學英文係易過調番轉好多
吸收知識嘅速度都會好快 睇書一眼望落去見到啲詞語就大概估到講咩
英文都仲要跟SVO 詞性時態都會改變意思 而且線性好多 好難望一眼啲詞語就知道想講咩
而且咁多隻字 表意功能好強
唯一諗到明顯缺點就係冇得創新字 限死喺現有文字砌新概念 但其他語言就可以改下前後創新意思
算啦 你唔翻譯根本唔會睇得明古代字體
望住周朝啲銅器古文咪剩係望到一堆公仔喺上面

古英文300年無人睇得明係因為英國人無將古英文列為英文科一部分仲要必修
係大中華圈先咁崇古
日文取消漢字是災難性嘅。日文假名冇分隔符,大大增加閲讀困難。韓文字母是方塊字結構,有天然嘅分隔符,勉強仲可以。
蒙古國計劃 2025 年改返用傳統蒙文,準備咗 30 幾年,依家都唔知搞唔搞得成。最大問題係唔夠語言人才,仲要向内蒙古借人。改字母都咁大成本,何况改成個語言嘅結構。
英文都有prefix suffix 做到你講個種望落大概知咩意思既效果
而且英文母語既人睇法文 西班牙文 意大利文等歐洲文字某d字都可能估到咩意思添呀
你咁蠢仲問乜鳩,俾埋答案你都仲要唔明,返去讀你嘅中文啦中國狗。如果我話你聽中文方塊字係中國人不斷俾專制政權拑制嘅元兇,你更加諗十世都唔會諗得明,所以你都係收皮罷啦
笑死,真係說明唔到
「總之就係噉」,同啲中國人一樣
自己講嘢一嚿嚿,重要話人蠢 其實你係咪A仔嚟
有冇諗過你咁英語霸權主義,去到講你最愛嘅英語嘅西方國家,人哋都係對你嗤之以鼻 你睇返上面條片就知,人哋係多元主義,好似你噉抹殺其他語言,去到西方係冇運行
所以你表面上係崇尚英語嘅西方fans,內裏思維其實係個崇尚霸權嘅中國人
韓國表示:
所以咪話你唔明囉,同蠢人解釋深奧理論點講都係嘥鳩氣,你同班低等連登仔圍爐啦,唔好勉強自己扮大人
你唔講我點明呀 定係講唔到,因為講唔通

諗住𨳒𨳍中文刷優越感,脫亞入歐,同西方強者並列
點知西方講大愛多元,最𨶙鄙視你呢啲人
你所嚮往嘅英語霸權社會,只係自己幻想出嚟
而自己最鄙視嘅中国人特質又中咗幾樣,成為自己最鄙視嘅人
何等諷刺,何等荒謬,充滿戲劇性,簡直係愚者嘅悲劇

睇你個款去到邊都唔受歡迎、同人嗌霎、一事無成
嗌多句「英語霸權萬歲」,打埋個飛機好去瞓喇
呢d用英文就背到仆街 冇一個字係有關聯
唔識就唯有用bird溝通
傻仔你就真係浪費地球資源 我覺得中文個系統好過英文
識2000千個中文字已經可以組合出全部意思
或者用組合去學新字 唔駛下下去查字典
快樂 樂趣 興趣

但英文好多字意思相近 都完全冇關聯
Happy Joyful
hard difficult
大部分要靠死背
食物名 動物名更加難背 每個人完全冇關聯 唔學過都唔知係咩 Eagle Pigeon

中文系統由根本上就已經有效率好多
所以亞洲智商高唔係冇原因
你係咪想講漢字?中文只係語言,語言同文字係唔同
yes,文字only
一大班蠢閪中國人出嚟護航,笑撚死,都話香港人只係講廣東話嘅垃圾賤種支那狗
唔係好明點叫無創新字
日本唔係整左好多咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞