中文算唔算文字學中嘅怪胎?

74 回覆
12 Like 104 Dislike
當全世界都係拼音文字時,得中文係語素文字

對比其他嘅語素文字,都早已失傳,得中文保留落嚟

中文會阻礙人嘅思想
有人提出過,拼音文字的出現係因為頻繁同其他國家交流文化,好早已經察覺到佢的不便而演變做所謂的拼音文字,易於引入外來語

而中國地理位置限死左,令文字演化上係勁嚴重延遲,令象型文字發展成熟到改唔走
一粒字元一個意思
兩粒字元已經係一個詞語
組成句子或文章就短好多
歷史證明方塊字只會衍生低撚等民族
最弊活字印刷發明後 人地淨係需要廿幾粒制就搞掂
我會將時間線分為三段:
史前-1000ad:方塊字比拼音字更有利於文化傳承
2nd millennium 1000-2000:印刷術令拼音字文明大幅拋離方塊字文明
3rd millennium 2000年以後:電腦令方塊字喺人類文明發展史嘅存在價值變零
btw 最怪應該係日文?
佢既有表音成分 亦保留部分漢字
唐朝時啲人又唔係咁諗

有一日中國取代美國 大家又唔係咁撚

所以歷史證明XXX 都幾On9
中文過去幾十年已經變成係拼音文字
方塊字的確垃圾
非洲有彈舌音,仲要分五種彈舌音,更奇葩
一啲都唔奇怪 係鬼佬唔明 你學開中文冇理由唔明
唔係保留漢字 而係佢啲字詞大部分都借用中古漢語
你試諗下所有和製漢詞 都用拼音表達 係睇得好辛苦

所以點解啲人學日文 唔想咁早考N4或5
因為太多平假名 根本唔能夠做到「一目了然」效果

而韓文完全廢除漢字就係出現多同音字、混淆嘅後果
點解係零?電腦嘅出現更加冇藉口話繁體難寫
多元係好過單一,多一樣唔同嘅嘢,其存在本身已經有價值
唔同語言會影響個腦發展同點諗嘢,如果世界只剩英文,噉就只剩一班友得一種模式諗嘢
當年真係諗過架
好彩最後無做到
咁又唔係 知唔知咩叫形聲字?
佢仲有保留有意義 有形象化嘅部首
呢個係歐陸語言都做唔到

用中文嚟睇啲元素嘅名 就可以知佢室溫常壓嘅形態
但英文就做唔到

氫氦鋰鈹硼碳氮氧氟氖
鈉鎂鋁矽磷硫氯氬鉀鈣

睇到「气」你會諗返起甲骨文嘅嘅形態 似一縷縷嘅人煙

睇「金」你唔會憑筆劃讀得出佢發音 但你會知佢解金屬

「石」就知「厂」加「口」 係水流過舊石
指該元素係非金屬嘅固體 或 半金屬
係 同埋 唔係人人鍾意學外語
仍然有好多人覺得英文悶 同混亂 難學

每個人都有保留自己用母語去思考同學習嘅權利

同埋 依家科技進步 中文、日文、韓文輸入比寫字快好多
已經唔係難事
但而家已經用鐳射打印同螢幕
我係列舉出中文一個好處,就係啲字唔使咁長
* 列舉一個好處唔等於話中文好𨶙勁全世界要用中文
仲有 「水」
有讀過化學都知 只有兩種元素喺室溫下係液態
「溴」同「汞」(即係 水銀)
從部首就已經可以知係液態啦
表意都有佢唔好嘅地方
例如以前d人以為諗野係用心
所有心情相關嘅字用曬心字部
點知原來人係用腦諗野
最後隻字因為歷史原因 盛載左錯誤資訊
噉我又鼓勵人學英文嘅,個世界會廣闊咗
尤其是東亞社會,都係搵笨𨳍
中日韓台嘅人都應該練好自己母語又學英文,了解西方社會同思想,噉就唔會俾自己社會固有思想同體制困住。最好就移民
但身邊亦有人唔鍾意英文,而佢生活上的確用唔到英文,噉就尊重返
咁你宜家係咪諗唔到野?
淨係知有個用!黎標
但都係用英文拼
韓國而家都有用返少少,尤其係法律上要夠precise,會用括號寫埋漢字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞