中文算唔算文字學中嘅怪胎?

74 回覆
12 Like 104 Dislike
咁中英文都有retain用心去做嘢/講嘢呢啲expression,科學上嚟講雖然係錯,但都叫會明嗰隻字
動物先正
魚 鳥 知識你係咩生物
(當然都有古人估錯分類)
鱈 鯛 鱘 鯕 鰻

鷹 鵝 鵬 鸚 鶴
明顯佢係,否則點會講得出咁on9嘅說話
歐陸語言用一大堆prefix suffix去砌字,咪一樣表演到好多野
古語言未進化,難度高,所以先無法普及
Re-
retry replay reboot

remember republic report really resource reason
用中文思考嘅人就係咁片面。電腦時代英文係通用語言,識英文先可以享受最大益處,其他個別語言只可以圍爐,尤其係中文人,更加自己匿埋一角自high,越嚟越同世界脫節。而因為脫節,中文人就利用語言屏障蝦人唔識中文而偷呃拐騙大做壞事嚟拉近發展差距,遲早世界各地就算唔將使用中文刑事化,都必然會更加將中文人邊緣化
唔識就返夜學啦屌!一句講晒:懶過閪
證明你完全冇歷史意識
你話中文價值,我問你點解你又答唔到,我說明咗有乜價值,你又反對唔到
而且我冇話唔學英文喎,你睇一睇上面 #22 我講咗要雙修
我提出中文有價值,唔等於我話中文勁過英文,唔等於中文要取代英文喎,我 #19 一早打埋 * 講咗,以免俾人老屈
我都一早講定,你重要盅個頭埋嚟?
其實你啲說話,套落任何一個英語以外嘅語言都得,係邊個片面?
重要扯埋啲人同社會嘅問題,而唔係語言本身嘅問題,又話乜嘢刑事化咁極端
冇論點、私怨針對某樣嘢就過主啦,唔好污染學術台
你九無留意中文最終都係分拆出部首,幾筆幾劃,咪一鳩樣係組合字
資料補充,有新研究(3月左右)用物理方式證明唔同語言與腦部活動關係

科學新知 2023-03-23 Part4: 說不同語言的時候,其腦部活躍部份會有分別嗎? | 主持:陳志宏 博士 & 台長 梁錦祥
https://youtu.be/VOLpDVjbnWw?t=25
(紐約大學天文物理系博士陳志宏,之前主持港台五夜講場《真係好科學》,同台長梁錦祥,兩個都博學多才,題目又係最新,個節目真係好抵聽)

TLDR:
個研究scan咗德文同阿拉伯文嘅使用者,對比腦部活動情況
過往呢類語言比較,唔多從物理層面入手,導致好多位可以爭論,而家scan到個腦就更清楚
實驗結果:
德文 - 左右腦連結較少,集中喺左腦
阿拉伯文 - 左右腦較平均地使用,連結較多,morphological(字詞變形)方面更強
其他語言包括中英文冇研究到
下一步會研究嘅係,兩邊交換語言學習6個月,再scan下有乜轉變

噉咪係唔同使用大腦嘅模式囉,噉咪可以訓練到左右腦加連結囉,對訓練小朋友個腦都有好處,更加唔好話學識唔同語言可以用唔方式理解事物呢啲文化嘢
噉又要問下
講德文啲人係咪會享受唔到最大益處、會圍爐自high、同世界脫節、等人唔知佢哋啲衰嘢、被邊緣化
講阿拉伯文啲人係咪會享受唔到最大益處、會圍爐自high、同世界脫節、等人唔知佢哋啲衰嘢、被邊緣化
其實啲讀音文法字形全部變晒

有篆書 甲骨文 金文 隸書

啲字就差唔多 其實唔同時代意思差好遠

隸書之後就總稱漢字 因為開始無變化

係on9仔無讀過書先拉埋一齊講

正如英文 法文 德文 俄文都唔會講自己係拉丁文
講象形字糞果d真係冇讀過書,象形字係可以超越時間,即係無論傳左幾多年,你都可以望文生義,估到佢係咩字,一個普通人睇返幾千年前d文物,都可以睇得明部分文字,所以華夏文化一直幾千年都冇中斷到同傳承到,古英文300年前嘅嘢已經冇人睇得明,識讀但根本唔知解乜,因為表音文字得個音,完全唔知佢咩意思,象形字其實就相當於一副圖
睇清楚先啦柒碌,我話中文喺人類文明發展史上係零價值,即係中文對於推進人類進步嘅作用係零,咁講已經好客氣,賓質係負資產,例如出產你呢類蠢才,只會浪費地球資源
眾所週知,德國佬的確係傾向崇拜權威,傾向崇拜機械式規律,但唔知你點解要拉埋中文人嗰種蝦人唔識而利用語言屏障嘅心理狀態混為一談,好可能你嘅智商太低唔明我講嘅嘢
Lm
講緊文字唔係語言
睇到中文培育出好似你咁嘅人,我都有啲同意你講嘅嘢
其實是咪字母先係怪胎?
基本上現存嘅所有字母系統都係嚟自古埃及嘅聖書體
其他獨立嘅文字,包括中文同瑪雅文,都係語素文字
我問你點解係零,你都答唔到我
首先何謂「發展史上」嘅價值? 何謂「推進人類進步嘅作用」? 定義係點? 你點樣證明呢啲定義合理,再證明呢中文喺方面價值係零?
然後點解英文係主流,即「電腦時代英文係通用語言」,所以中文就係零? 噉其他語言又係咪零?
唔係問你覺得中文有幾冇價值,係問你講緊乜嘢,個邏輯關係係點
你到而家都未答到,一味零零零,其實你係咪唔識表達?
即係你自己都同意咗「唔同語言會影響個腦發展同點諗嘢」
推理落去就係「如果世界只剩英文,噉就只剩一班友得一種模式諗嘢」
到時個世界就唔會有咁多色彩,唔會用唔同角度方法應對一件事
所以「多元係好過單一」
然後,我唔識德文,所以我都覺得德國人「蝦人唔識而利用語言屏障」,阿拉伯人又蝦我,俄仔又蝦我,韓仔㗎仔印度佬全部都蝦我 然後世上好多人唔識英文,英語國家啲人又「蝦人唔識而利用語言屏障」
條友應該覺得當初唔好起巴別塔最好,地球用一個語言就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞