有冇人對呎同吋無乜概念

409 回覆
2096 Like 59 Dislike
德文係叫11米
其他歐洲文好多都只係解罰球

覺得幾時改到呢啲好睇嗰行風氣同需要
inch feet yard horsepower psi °F pound oz

拖累人類文明發展嘅毒瘤
我都係,所以先有一個準則再換算師傅度4尺床。姐係6尺=183除2/3大概1米2。但佢一輪咀講會計唔切,最後都係拉長把尺同佢傾
我對呎^2有概念但對呎無概念
全香港多年都係教厘米/米

但講樓面積,買床之類都係好興講呎同吋 搞到厘米同米小眾咁
搞科研打program果時又識轉翻做公制ISO8601架喎班撚樣
唔止呎吋,上網睇裝修佈置分享常見嘅仲有平方米、坪(台灣同中國嘅坪又好似分別唔同計法)、幾疊塌塌米
真係心諗仲好意思話美國人唔用公制
日期真係好撚麻煩
細個明明教開dd/mm/yyyy
依家越嚟越多mm/dd/yyyy
大過12都仲知道前後
仆街 07/11/2023點分
有 畫開圖用開mm....一講吋就聽唔明
咩叫分
小心啲呀,你喺連登話呎寸都有啲用,啲人追住你嚟咬,好𨶙惡㗎 一講英美都用又出唔到聲
佢咪講咗電腦電話mon先用吋囉
咪講緊mon 囉
咩高6呎4,直接講幾cm la
而家都用緊
攝氏唔識分點係高燒
72*2.5 = 180
計咩數
大概乘10 就等於個呎數
iphone mac 果d 咁多年都用吋wo
仲未慣咩

呎因為以前香港好興一個格仔一呎
但依家唔興, 所以好多人無概念唔奇
細個唔記得邊個教我 "25仔報寸"
所以係2.5cm 報1吋
但google又搵唔到典故 有冇巴打都係咁記
6呎香港人嚟計算高喇
相信九成人都矮過6呎
統一單位語言
以後就唔駛浪費資源時間去搞轉換
大學考試轉單位都計一餐
好彩我屋企一格地板1x1呎
如果唔係信咗你
不過之後啲朝代都冇跟秦朝度量衡
亂到七彩
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%BA%A6%E9%87%8F%E8%A1%A1

不過用十進制都已經好過英制單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞