有冇人對呎同吋無乜概念

409 回覆
2096 Like 59 Dislike
車胎:mm/%/inch都好on9
拉尺有寸尺cm mm單位
但係無分
一般人聽分,有把尺係手都唔理解分係幾多

如果好似你咁講,用乜單位都唔會有問題架
所以尺寸係on9
做唔到太精細既野
多數粗功野咪用尺寸
唔係行內, 又真係唔會點理解"分"既
10個鐘同24個鐘都可以
不過24個鐘會方便運算
但feet inche yard 係運算上就唔多方便
就好似 square of 12 ft 4in 咁, 運算會麻煩
因為ft in 本身唔係10進制, 但又用緊10進制去表示
時間本身冇依個問題, 因為時間依個單位用黎表示既野同長度係唔同
識拆圖/做蛇頭既師傅都係識睇公制
香港問得番你幾多尺寸既都係粗功/下欄野黎
你呢d咪老seafood 心態
一本通書睇到老囉
的確有啲人係咁,改變左既定既野會好大反應 痴左線

你可以簡稱為 阻住地球轉
其實香港好多以前做落嘅嘢係用英制呎吋
咁佢哋啲零件呀螺絲呀 自然都係英制

而公制同英制嘅零件同螺絲好多時都係唔啱啞
所以有時唔係話要換一枝一吋長螺絲
你求求其其比支25mm螺絲落去就得
就算啱長 比你修到落去
都會攪爛哂啲啞 裝唔實

有時啲舊嘢唔係話淘汰就淘汰
一定會有陣痛
呢樣又未必
機電工程, 仲係用緊呢d 尺寸去做
有時又因為係廠既問題, 所以要分公制同英制
例如3分縲絲 同 M10 縲絲睇落差唔多大細, 但唔可以溝埋一齊用, 因為會唔岩牙所以我睇落好多時係因為跟隨傳統, 所以先唔變姐
啲吋呎撚講嚟講去都係話買mon點算
如果今日用開公制啲mon就會跟返公制整數出啦
定係差個幾mm就整唔到個mon?
依家係屌緊呎同吋嘅本質同定位嘅方式
明明大家都係同一個制式下嘅長度單位
但係個進位唔撚一樣 勁撚反智
依家啲公業設計全部轉用公制就知咩事啦
其實尺寸真係無需要去識
反而華氏幾多度個人覺得係有佢存在既原因
凈係維修保養角度, 都頭痕
羅絲又係好麻煩
不過大廠如Hilti 個d都係用公制
係有好多仲用緊英制螺絲
不過都慢慢取代緊
不過螺絲呢d都多數最好成組買
屋企個櫃高285cm 條橫樑265cm 走廊天花255cm
轉做尺寸做加減根本老師傅都計唔清
仲有yards miles
有冇諗過唔識換算唔係尺寸嘅問題 而係你嘅問題
想知你平時係咪一秒就可以將華氏轉做攝氏
佢地的確係做唔到ga
身高幾寸
我真係冇概念
正負皮比例果然無令我失望

1 12 3 2 11 10 8
比狗用?
馬力都唔得🥺
淨係距離都已經係英制啦,成街路牌都係miles yards mph
都有d pattern既 32 42 55 65 75 85 吋咁上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞