有冇人對呎同吋無乜概念

409 回覆
2096 Like 59 Dislike
去到32.1mm之類既數都係要用返公制
用尺寸係玩自己
3分即係9.525
3分1厘25係9.9219
咁我問你9.7248係幾多寸?同3分差幾多?

上面講得岩 尺寸係用黎做粗野

alphard 2023 新車
長5010mm
寛1850mm
高1950mm
唔用公制邊個知長過上代60mm

9尺10寸1/8 同 13尺1寸15/53差幾多?
根本計唔到
一係15/53變左約數根本唔準
M同mm你都未識分
華氏好無聊喎,一個單位好重要既一樣野係零既意義
攝氏既零係代表冰點,大眾容易接觸,簡單易明
而華氏既零只係當時做到最低溫既野,大眾好難接觸到
點為之有概念
一般人都係好似初學外語咁
其實個底係cm,kg
攞粒數最後個心都係用cm,kg 計
好似有人話tv/monitor 用吋
但憑空10吋又幾多人做到
但憑空30cm 應該好多人做到
冇記錯1米=3尺3左右?

中學老師有提過下話有個概念就算
有無人講到尺寸斤兩碼哩呢d必要性
覺得唔同單位喺唔同地方有需要先特登開隻字去形容特定數量
匹布
畝地之類?
一吋=2.54cm,買褲度腰圍用
一呎大約一只腳長既正方形階磚
其實電視個尺寸係唔準佢可能唔知

https://www.apple.com/hk/studio-display/specs/

62.3cm 其實係24.527559055吋

再睇埋Sony

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/televisions/x80k-x81k-series/specifications

螢幕尺寸(吋,對角線)

43吋(42.5 吋)

螢幕尺寸(厘米,對角線)

108.0 厘米

其實準確係42.519680392

要轉公制其實直接將42吋轉做100cm對角就得即係1米

用尺吋真係幾求其
係啲廠做約數42.519吋四捨五入43吋
廣告成份多過實際用途
生產都係用mm去計
我沒有6尺高
算啦 已經block左佢
我睇佢啲留言佢以為自己岩仲大大聲真係好撚尷
30.48下話
符合主題
短好多
你用咁嘅概念去睇傢俬一定出事
叫得啫仔米 又點會有一尺呀廢柴

Btw米你老母咩
唔識計 咪隨身帶定把呎
你當係一把間尺同一節手指差唔多
實用性嚟講
呎吋先應該要學喎
所以我一直有個疑惑啲美國人點樣做工程
完全想像唔到如果唔用十進制可以點樣溝通
寸2 囉
0.1日=幾多個鐘?
0.1個鐘=幾多秒?
十進制時間其實一樣有優勢
起碼知道華氏90幾度係體溫囉
咁都有負評
邊個弱智俾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞