Samsung Galaxy 討論區 (257) Foldable 即將發佈

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
最主要係太多中低階機海
出街望人用好多都係開孔mon, 根本分別唔到型號

一係iPhone, 一係開孔
試左youtube一樣有廣告
真係,屌
以前得samsung係圓窿mon, 頂多少部分pixel係
而家小米同其他牌子都係,好難分真係
但去app果d等5秒既廣告好有用
所以iPhone整M額/dynamic island某程度上幾成功令大眾一睇就知邊部係iPhone

其實Samsung可以將啲產品線再簡化
cut走啲cheap機
避免啲人貪平買低階機到頭來又屌部機廢
有用幫屋企人set左
自己用adhell
1. S系盡快轉用屏下鏡頭
2. 唔再出2千蚊以下低階手機
3. 港版A系保養維修外判比TSO做
我部Fold3壞左個前mon,依家一摺埋就熄機,變撚左部ipad mini
有無手足知整前mon幾錢?
太貴我等換新機算
lm
adguard唔打機都ok,最近server喺新加坡都幾高ping。
想快就用nextdns啦,不過要set嘢。

Adguard/NextDNS/Control D 廣告攔截攻略 (10)
https://lih.kg/3321379
等緊fold 5
Iphone 12 pro直接upgrade
Samsung cut 走cheap 機的話就等於將成個市場拱手相讓畀支那廠
...
你知唔知三星最好賣就係d你地所謂既“cheap機”
出面世界有99%既人買手機都唔會理/知咁多technical野
入得呢個post既基本上已經係好skewed既少數人
三星個策略本身就同apple唔同
cheap機用家多數本身又唔肯洗錢
就算用得開心都唔一定繼續支持你個品牌
但用得唔開心又會嘈呢樣嗰樣屌部機/間公司廢(但明明只係千幾蚊貨仔可以有幾好)
呢啲客有咩好留戀
其實你講得岩,好多人唔知咩係spec
聽連登仔做生意應該可以執笠

換算下來,明年三星手機的出貨,預估有 52.7% 為低階或入門定位的手機,中階機則佔 27.2%,兩者加總突破 8 成。而高階旗艦機的占比,則為 20%。
屏下鏡頭如果仲係Fold嘅質素唔用好過用
係好多人好多機
但呢啲人對於建立品牌形象有幾多作用呢
你行街望人用咩機都鍾意睇人用iPhone pro/S系/摺機多過iPhone SE/A系啦
香港=全世界
正想講依樣嘢,入門機嘅profit margin 唔會少過旗艦機,甚至更高
要提升S系形象/地位
喺維修部好似銀行咁整啲VIP counter淨係for S系用家已經夠
而家買S23U 係咪教育商店送buds pro最抵
睇吓Fold5前鏡質素有冇明顯改善
一向都有Z系counter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞