[rip]一名美國公民未經准許越過兩韓分界線,疑被北韓扣留,聯合國正向北韓了解事件

146 回覆
41 Like 3 Dislike
幾年前係兒登都幾hit
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/奥托·瓦姆比尔

奧托·費特烈·瓦姆比爾(英語:Otto Frederick Warmbier, 1994年12月12日—2017年6月19日)是一位美國弗吉尼亞大學大學三年級在校學生。2016年1月,他隨團訪問北韓,因被指控竊取羊角島國際飯店大堂的政治宣傳標語被判勞教15年。此後,美國一直利用外交手段尋求瓦姆比爾獲釋。

入獄後兩個月,瓦姆比爾患上嚴重的神經障礙,被囚約18個月後於2017年6月獲釋。北韓當局指肉毒桿菌中毒和安眠藥造成瓦姆比爾昏迷,但美國醫師並未發現肉毒桿菌的跡象。6月13日,瓦姆比爾抵達俄亥俄州辛辛那提,被火速送往辛辛那提大學醫療中心進行評估和治療。

2017年6月19日,回國第六天,瓦姆比爾逝世。美國官員認為他的死亡是由於北韓方面的不人道行為造成的,並對這一行為進行了強烈的譴責。他也是自1996年來北韓扣押的16位美國公民的其中一位,截至2017年10月仍有三人在押。

呢個?點解反而會返美國先死?
弱智左癌?
旅行的真締
唔係係話美國/歐洲果面好流行周圍旅遊尋找自我,會去d 極權極端地方旅行
唔係搞成咁樣瀕死北韓都唔會放佢走啦
【2023板門店一日遊】DMZ非軍事區參觀|南北38休戰線
https://ginatw.com/koreadmzjsa/
尋找心靈唔係應該去啲高山峻嶺嘅地方咩?去北韓係想尋找肥仔金嘅心靈?
死前仲要比人折磨
真係貼錢我都唔去
如果冇記錯係偷poster
好似話捉咗佢之後就瘋狂打針做人體實驗,之後佢變咗植物人狀態,之後北韓可能見佢擺唔到幾耐又唔想佢死喺北韓入面比美國佬有口實,就𢲡𢲡臨叫美國佬接佢走,後來飛返美國之後幾日就真係死咗,成件事鬼到爆。
你係亞洲人咪安全少少
人中:日本人要去印度尋根?
對北韓領導人肖像不敬係最嚴重既罪行
脫北者講會有特務半夜走黎屋企check下幅肖像有無灰塵
有的話就gg
係咪 tictok challenge?
彈出彈入好on9
呢個團係南韓團
根本成程除左入屋仔嗰下
全部都係南韓境內
唔存在講錯野又窮又落後既問題。。。
White Trash
網上都多鬼佬去北韓旅行嘅片
但睇完都唔覺有幾吸引
成個行程有人有人跟住,接待嘅人又機械人咁
點會無
6,7年前去過,同佢講一樣
果陣影左幾張相,啲美軍見對面有人行兩步,已經叫我地離開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞