住加拿大,用牛牛買股好無

76 回覆
7 Like 66 Dislike
點解唔可以持有FT 戶口?? 你報足稅冇人理你
睇你有幾多, 得幾十萬都可以分幾次攞現金入境, 稅局都唔會浪費時間追你幾千蚊稅
你要知道西方國家既稅局係同香港國安局差唔多, 佢覺得你可疑就會釘死你, The burden of proof is on you to prove youself innocent........
香港居住的加拿大人都唔得, 我要用特區護照開戶口的
我諗要整個戶口Transfer去IBCA, 其實Charles Schwabs 同 TD 應該都會要你咁做, 可能將你既戶口Set 做 Sell only。
唔知咩原因,我有打電話去問,諗住改correspondence address, tax residency 網上整唔到,跟住就話加拿大居民唔可以開,所以我將啲股轉晒去IB, 反正都好簡單,我冇深究。

之前我有香港HSBC 投資戶口,冇理佢,跟住都有寄信嚟加拿大地址話加拿大人唔可以開投資戶口,要取消。
FT 我知係唔做加拿大人生意, 但又唔知連HSBC HK都唔得。 我諗住有朝一日回流我會Keep CS既Account, 唔係瞞稅, 係人地個界面方便易用個加拿大公司
咁唔想交稅就喺香港住
去外國住 然後用返大陸野
你不如返大陸住啦
有陣時唔識/唔熟就真係唔好扮代表⋯
留返返黎香港旅行果陣洗
唔知你移民同黑暴有無關係,一陣23條反間諜法上場,被人舉報充公埋老牛啲錢
原來係咁
咁我唔出唔入算,報稅照報番利息收入
反正未到要報稅既海外資產淨值
Thanks!
當回流/去第二度嘅話唔係可以declare non resident就可以唔駛交稅?
只要你係加拿大 tax resident, 就算戶口晌海外,你都要報加拿大稅。
因此,重點係咪加拿大 tax resident.
non resident都會係tax resident?
睇落好正常 成為非稅務居民前 計晒啲之前稅先
non resident 可以係 tax resident, 聽聞太空人 (老公晌香港搵食, 妻兒住加拿大), 老公都係加拿大 tax resident
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞