住加拿大,用牛牛買股好無

76 回覆
7 Like 66 Dislike
識玩,就一定開一個人頭account 避稅,樓主 唔係咁都要教呀?
點開一個人頭account 避
可唔可以#多小小

我淨係知高收入或玩day trade 開公司會省好多稅

開公司點樣慳到稅
你牛牛嘅錢過返香港戶口,再叫家人過數俾你就ok,傻仔先會報稅
唔洗但要有SIN 你報unemployed都得
個人利得稅加加埋埋25%
公司稅11%左右
但我係ft 美國同加拿大有稅務協定喎
就算轉返去香港比家人
咁佢會知架啦?
係咪唔過60000加紙就唔洗報
May I open an account if I am a resident of Canada?
No, at this time Firstrade is unable to accept accounts for residents of Canada.

https://help.en-us.firstrade.com/article/99-may-i-open-an-account-if-i-am-a-resident-of-canada
100 000 CAD以下海外資產可以唔報,但洐生出嚟既world income要報。
可以,承受得起風險乜都可以唔報

不過最後啲錢點匯返入加拿大咋嘛,當你有一兩百萬加紙匯返去買樓,之後點報
咁咪唔好買加拿大樓囉
照用,驚西
咁要即刻清咗個FT戶口佢?
我覺得係講加拿大開唔到ac
即係地區限制
即係最理想係咪叫我爸呀媽開個牛牛我玩
咁原有ac點處理
你最後嗰句咁講有咩意思?
攞完PR/Citizenship再去其他國家生活/回流
正常都會declare non resident
但做咗呢個動作而你股票賺錢嘅話就要交稅
成為非稅務居民=cash out

https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/international-non-residents/individuals-leaving-entering-canada-non-residents/leaving-canada-emigrants.html#:~:text=When%20you%20leave%20Canada%2C%20you,also%20known%20as%20departure%20tax).
學上面位師兄話 照用 只係要比capital gain
同問,點解唔比keep firstrade
加拿大係全球徵稅
只要你係加拿大 tax resident, 就算你個戶口響外地,你都要報加拿大稅。
問題係,你唔報的話,加拿大政府知唔知。呢樣我就唔知。
我聽過有Open Reporting Standard, 係 oecd 成員國互相分享稅務資料。會唔會你響外國嘅金融資產資料已經共享咗
香港袋cash 搭飛機 袋返去加拿大
唔係加拿大唔俾你用FT, 係FT知道你係加拿大住, 你個戶口會變Sell only. FT 係唔俾加拿大居民玩 (唔理你入籍與否)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞