住加拿大,用牛牛買股好無

76 回覆
7 Like 66 Dislike
岩岩黎加拿大,黎之前,唔記得search 稅務問題,宜家發現用原來我玩美股叫做海外資產,
賺左錢叫capital gain,
咁我想問原本用ft 買股
如果我宜家轉用牛牛買股
係咪都無咩所謂
還掂賺左都係要交capital gain
又一個乞衣
關咩係
有無加拿大JJ可以 share 經驗
擔心capital loss好過
升緊喎
你要諗埋最後啲錢點樣調返入加拿大
不如直接用IB
係咪唔調就無年報?

係咪轉左國際版IB就叫調左?因為我apply IB時有問我住邊
如果係原本有香港IB,  係可以試吓開IB Canada, 然後喺IB HK要求將股票轉晒過IB Canada, 咁就會有tax reports俾你報稅,美股如果有dividends withholding tax 由30%降去15%, 因美加有tax treaty.

報完弟一年稅可以開個TFSA, 每年可擺$6000-6500 免稅投資,但千萬唔好做 day trading, 否則照計足稅,到收入高有閒錢可再開埋RRSP 做投資。

做咗加拿大稅務居民唔可以再持有FT 戶口。
巴打好informative
如果我宜家由ft 轉去IB
咁我係咪可以唔報ft個稅
其實我知我咁問好on9 係應該要報埋埋佢 係咪
你到咗加拿大之後有冇收過dividends,capital gains,你自己另外紀錄底,報稅填返個數好啲。
加拿大報稅係trust base,政府信仼你,
但係佢會唔會3,5,7年後抽秤你/check 你數,就睇閣下彩數

初嚟報到就行返老正,到時Citizenship 都唔批你
屌。講依啲。

加拿大以外既錢就放喺加拿大以外 ,做資產增值。
加拿大以內搵既錢,先放喺加拿大。

依加啲世界富豪玩股票都賺好多錢啦,佢地都唔會急住套現 交稅。

樓主記得一樣野,你一日cash未out,就一日都唔洗交稅。

有錢就放加拿大以外,點知你五六十歲既時候 會唔會去加拿大以外生活架
識玩,就一定開一個人頭account 避稅,樓主 唔係咁都要教呀?
想請教下而家有firstrade戶口係咪要第一次報稅之前close account?
唔係睇到呢個post都唔知原來唔比用firstrade..
父母gift味唔洗打稅囉
係咪即係用老豆老母名開
然後屋企人gift
有冇巴打知
如果玩外匯cfd
加密貨幣出入金使唔使交稅
加拿大tax resident唔比有firstrade戶口?
點開一個人頭account 避
可唔可以#多小小

我淨係知高收入或玩day trade 開公司會省好多稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞